Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Miorita, Mesterul Manole si Zburatorul in arte vizuale, ilustratie de carte si muzica rock

0

Proiectul „Mituri populare romanesti – Miorita, Mesterul Manole si Zburatorul in arte vizuale, ilustratie de carte si muzica rock”, produs de PostModernism Museum, este compus din trei platforme online expozitionale tematice si o microserie de 4 materiale video documentare. Proiectul a fost produs in perioada 15-31 ianuarie 2021 cu ocazia Zilei Culturii Nationale.

Platformele expozitionale tematice prezinta lucrari de arta, artefacte, publicatii de arhiva, s.a. care ilustreaza modul in care artistii si media au surprins cele trei mituri populare romanesti – Miorita, Mesterul Manole, Zburatorul si modul in care au traversat dinspre zona populara spre cea culta si apoi inclusiv inspre forme ale subculturilor urbane. Platformele gazduiesc o selectie de peste 250 de imagini, pregatite special de catre curator, folosite inclusiv pentru fiecare dintre cele trei studii ale expertilor invitati si pentru dezbaterea ilustrata, fiind accesibile in galerii multimedia din spatiul online.

  • Istoricul muzical Doru Ionescu

A realizat studiul „Mituri fundamentale ale romanilor in muzica rock – folk”, incepand cu perioada de pionierat rock & folk – anii `60, cand materialele muzicale au fost insotite de texte cu valoare literara intrinseca. Fie originale, fie preluate din literatura romana, fie prelucrate din folclor, acestea au vizat miturile fundamentale, in primul rand acelea ale romanilor.

Liderul Phoenix, Nicolae Covaci, a revenit in tara cu ideea unei opere rock – „Ante Miorita“ – plecand de la o varianta sarbeasca a baladei „Miorita“ (aflata de acesta pe Valea Timocului), in care ciobanul nu se impaca cu gandul uciderii sale, ci se aliaza cu cainele pentru a lupta cu ceilalti doi confrati care ii vor moartea. Lucrarea, care intentioneaza sa demoleze gena mioritica a romanilor, a ramas in stadiul de proiect. Personal, am primit in variante demo cateva piese inregistrate / orchestrate de chitaristul Cristi Gram dupa un cantonament acasa la Covaci (in Spania), folosite partial in emisiuni documentare despre Phoenix. ” (Doru Ionescu)

Interviul in care se prezinta studiul lui Doru Ionescu poate fi vizionat aici https://www.youtube.com/watch?v=5GoXQogbTQ8

Doru Ionescu este istoric muzical si jurnalist senior la TVR, din 1994. A realizat peste 2.000 de emisiuni TV in nume propriu, a colaborat la numeroase documentare, inclusiv independente, intre care „Nascuti la comanda – Decreteii” (2005, Florin Iepan) si a publicat peste 10 carti.

  • Istoricul Cristian Vasile

A documentat si prezentat studiul „Ilustratia grafica a baladelor populare romanesti in perioada comunista” in cadrul caruia s-a ocupat de chestiunea editarii baladelor populare romaneşti şi a ilustratiei lor grafice, avand in atentie in principal Miorita, Meşterul Manole şi Zburatorul, dar şi colectia „Meşterul Manole“, de la Editura Minerva in perioada comunista.

Analiza mea s-a concentrat asupra componentei echipei de ilustratori-editori-antologatori şi asupra convergentei dintre discurs vizual şi text privita din perspectiva oficiala şi artistica. Am discutat mai multe teme intre care: ocultarea sau diminuarea (initiala) a elementului religios; modul cum au fost editate baladele in functie de cele doua faze mari ale comunismului romanesc; reducerea referirilor la fondul comun balcanic al unor balade precum Meşterul Manole, mai ales in anii comunismului nationalist, cu sublinierea originalitatii romaneşti şi a geniului creator autohton”. (Cristian Vasile)

Interviul in care se prezinta studiul lui Cristian Vasile poate fi vizionat aici https://www.youtube.com/watch?v=ck9HIGoGrQk

Cristian Vasile este cercetator ştiintific la Institutul de Istorie „N. Iorga“, secretar general de redactie al publicatiei academice Studii şi Materiale de Istorie Contemporana şi coeditor al revistei online Lapunkt.ro.

  • Istoricul de arta Cosmin Nasui

A cercetat subiectul celor trei mituri romanesti producand studiul „Mituri populare in artele vizuale si in ilustratia de carte din Romania”. A prezentat moduri in care miturile populare Miorita, Mesterul Manole si Zburatorul au devenit sursa de inspiratie pentru artisti precum: Ary Murnu, Misu Teisanu, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Marcel Olinescu, Nicolae Brana, Ligia Macovei, Dragos Morarescu, Ion Panaitescu, Mihu Vulcanescu, Vasile Pintea, Sabin Balasa etc. Aceste reprezentari mitologice au devenit fie lucrari de arta de sine statatoare, fie ilustratie originala pentru volume specifice comisionate de edituri.

Destinul mesterului popular Ioan Stan Patras, creatorul celebrului Cimitir Vesel de la Sapanta, transforma, in realitatea reprezentarilor sale ulterioare, o legenda traita de el. Aceasta mitologie personala devine o alta imagine a salvarii de fatalitatea destinului a ciobanilor maramureseni, cu ajutorul Mioritei. „Ioan Stan Patraş ramane orfan, tatal sau murind in Primul Razboi Mondial. Ca sa se intretina (…) de la 16 ani incepe sa faca cruci in vechiul cimitir de pe dealul Sapantei, din anul 1935. Satul era minat şi, pentru a intra in sat, oamenii au trimis in fata lor turmele de oi, astfel incat, multe dintre ele au fost sacrificate pentru salvarea vietilor omeneşti. (…) a fost martor la aceasta suferinta (…) de aceea, in primii ani, pe fiecare cruce, a desenat şi cate o oaie, indiferent daca cel inmormantat era sau nu crescator de oi. Prin risipirea oilor pe cruci, meşterul a reuşit sa le ingroape pe toate.” Mihali Nicoara, „Sapanta – placerea textului” revista “Familia Romana” 2013, p.31” (Cosmin Nasui)

Cosmin Nasui a documentat curatorial si selectia lucrarilor pentru galeriile expozitiilor online, din arhive si colectii publice si private.

Interviul in care se prezinta studiul lui Cosmin Nasui poate fi vizionat aici https://www.youtube.com/watch?v=OjhlJiF3Wlc

Cosmin Nasui este curator, critic de arta, manager cultural, evaluator arta contemporana. Este fondator al celei mai largi platforme online romanesti pentru sustinerea si promovarea artei contemporane romanesti www.modernism.ro. Este managing partner la Nasui collection (www.cosminnasui.com), care expune si promoveaza in tara si strainatate artisti moderni si contemporani romani. Este senior curator la platforma muzeala privata PostModernism.ro. Este autor de carti de sinteza si portofoliu.

Dezbaterea ilustrata poate fi vizionata aici https://www.youtube.com/watch?v=34bnVLJWFzc

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii

Parteneri: Muzeul Municipiului Bucuresti – Casa Filipescu-Cesianu, Modernism.ro

Proiectul integral poate fi urmarit aici https://www.postmodernism.ro/mituri-populare-romanesti-in-arte-vizuale-ilustratie-de-carte-si-muzica-rock/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.