Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

”Minutul de aur”: Salvați Copiii România dotează Maternitatea din Sibiu cu o masă radiantă cu modul de resuscitare, pentru salvarea copiilor născuți prematur

0

398 din cei  2.940 (13,5%) de copii veniți pe lume anul trecut  la Maternitatea din Sibiu s-au născut prematur și au avut nevoie de suport medical imediat și de calitate pentru a supraviețui. În condițiile în care rata mortalității în județul Sibiu a fost, în 2015, de 6,5 la mie, este necesară o atenție sporită acordată maternităților, astfel încât medicii să poată lupta cu instrumente adecvate pentru viața prematurilor. Tocmai de aceea, Salvați Copiii România va continua în 2017 efortul integrat de reducere a mortalității infantile, iar prima acțiune concretă este dotarea Maternității din Sibiu cu o masă radiantă performantă, cu modul de resuscitare, în valoare de 17.000 de euro.

Demersul Organizației Salvați Copiii de a spijini maternitățile în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în șase ani, rata mortalității infantile a scăzut, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană.

dotare-salvati-copiii_sibiu

”Suntem pe drumul cel bun în salvarea copiilor născuți prematur, dar încă departe de capătul acestei lupte. Este crucial să înțelegem, și o vedem pe cifre concrete, că viața unui copil venit pe lume prea devreme depinde în mod direct de intervenția medicală imediată. Nici un minut nu poate fi pierdut, atunci când este vorba despre un prematur care trebuie îngrijit, susținut medical până când prinde singur putere să facă față lumii exterioare. Nimic, însă, nu se compară cu ziua în care un copil născut prematur poate să plece acasă. Suntem conștienți că efortul de a reduce rata mortalității infantile în România nu poate fi decât unul asumat pe termen lung. Am decis să ni-l asumăm, pentru că rezultatele se văd, iar ele se cuantifică în vieți puse pe un făgaș firesc”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Astfel, în 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 9,8 la mia de copii născuți vii. În doar cinci ani, țara noastră a coborât până la o rată de de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015. Chiar și așa, România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității infantile, din cauze prevenibile ori afecțiuni tratabile, atâta vreme cât maternitatea are la îndemână aparatura medicală necesară.

”Reanimarea nou-născutului este o mare urgenţă, un complex de manevre şi proceduri salvatoare de viaţă. Dar nu numai atât. Până în urmă cu doi ani se vorbea despre „ora de aur”,  de prima oră din viaţa nou-născutului, pentru că șansele la viață  depind în foarte mare măsură de rapiditatea, corectitudinea şi eficienţa îngrijirilor acordate nou-născutului în momentul naşterii. Astăzi vorbim chiar de „minutul de aur”,  pentru că studiile arată cât de importantă este o reanimare promptă şi corectă. Evident că o masă radiantă modernă, dotată cu modul de resuscitare modern şi facilităţi de evaluare a măsurilor de reanimare, este esenţială pentru ca recomandările actuale de reanimare să poată fi aplicate corect şi cu succes. Asigurarea căldurii pe durata reanimării şi posibilitatea de a doza şi monitoriza presiunile de ventilaţie şi concentraţia de oxigen folosită sunt extrem de importante pentru toate categoriile de nou-născuţi dar mai ales pentru cei cu risc crescut, prematurii ”, a declarat Dr. Livia Ognean, medic coordonator terapie intensivă neonatală la Maternitatea Sibiu.

În 2014 și 2015, Organizația Salvați Copiii a mai donat Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu un incubator performant de terapie intensivă și un ventilator de suport respirator pentru nou-născuți în valoare de aproximativ 30.000 de euro.

Până acum, datorită investițiilor făcute de Salvați Copiii România, în valoare totală de 8.700.000 lei, 24.000 de nou-născuți au primit o șansă la viață, pentru că au primit asistență medicală adecvată. Cei care doresc să susţină programul Salvaţi Copiii de reducere a mortalității infantile în România o pot face cu un SMS lunar la 8844 cu textul „SALVEZ”, în valoare de 2 Euro, au redirecţionând 2% din impozitul pe venit, completând formularele 200 sau 230.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.

Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.