Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ministrul Mediului la Fundatia Conservation Carpathia

0

Pe data de 29 ianuarie 2016, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer, a efectuat o vizita de lucru pe Valea Dambovitei, cu scopul de a vedea personal dimensiunea tăierilor ilegale de pădure si impactul acestora asupra mediului. Cu aceasta ocazie a putut viziona în punctele Draxin și Richita, pe teritoriul administrativ al comunei Rucăr din situl Natura 2000 Munții Fagaras o parte din dezastrul ecologic produs prin tăierile ilegale și neconforme legislației silvice în perioada 2004 si 2010, efectuate de catre proprietari privați.

carpathiaDe asemenea, doamna Ministru a putut evalua efortul pe care Fundatia Conservation Carpathia (FCC) l-a realizat pentru a cumpara 500 ha de padure din aceste 2.000 afectate si de a reconstrui ecosistemul forestier, cu finantare prin proiectele Life+ și Fondul ONG. Obiectivele principale ale acestui proiect LIFE sunt conservarea pădurilor virgine care au mai ramas in aceasta zona, inițierea reconstruirii structurii naturale a padurii si a ecosistemelor riverane, reabilitarea sistemului acvatic din bazinul Dambovitei, precum si reducerea impactului negativ al eroziunii cauzate de modul de exploatare sălbatic al pădurilor. Proiectul LIFE plus are un buget de 5,8 milioane de euro, 50% din finanțare fiind asigurată de Comisia Europeană şi 50% din bani provenind din sursele proprii ale fundaţiei.

In plus, Ministrul Pasca Palmer, impreuna cu ziaristii au vizitat padurile pe care FCC le-a cumparat in aria Parcului National Piatra Craiului si care, cu sprijinul administratiei parcului, au fost trecute în zona de protecție integrală a parcului național. In aceasta zona padurea se reface natural, fara interventia omului, iar rezultatele sunt deja vizibile.

Un alt obiectiv al vizitei a fost sublinierea importanței conservării bazinului forestier al Văii Superioare a Dâmboviței, unde Lacul Pecineagu constituie una din cele mai importante rezerve de apă potabilă pentru Municipiul București.

In teren, delegatia Ministrului a fost primita de ing. Mihai Zotta, directorul tehnic al Fundatiei Conservation Carpathia, care a explicat faptul ca pe Valea Dambovitei, versantii au ramas golasi deoarece „in anumiti ani – 2006, 2007, 2008 – treceau pe vale si 120 de camioane cu lemne pe zi”. Conform estimarilor facute de ONG-uri, din padurile noastre dispar 8,8 milioane de metri cubi de lemn anual.

Proiectul de reconstrucție ecologică derulat de FCC își arată deja rezultatele, o suprafata de circa 100 de ha din cele 500 hectare de păduri tăiate achiziționate fiind deja reîmpădurita complet. Acest model poate fi replicat și în alte zone din țara care se confruntă cu probleme similare.

Fundatia Conservation Carpathia a fost fondata in 2009, cu scopul de a  contribui la crearea unei zone naturale protejate suficient de întinsă în sud-estul Carpaților Meridionali, în beneficiul generațiilor viitoare. Obiectivul final al Fundației este crearea pe termen lung a unui parc național reprezentativ care sa fie pentru Europa ceea ce este Yellowstone-ul pentru SUA. Pana in acest moment FCC a cumparat pentru conservare peste 16.000 ha de padure atragand finantari de peste 45 milioane de euro. Aceasta cea mai mare investitie in conservarea padurii din Romania si una dintre cele mai mari din Europa.

Speram ca de acum incolo presa si opinia publica vor arata mai multa atentie eforturilor de protectie si conservare a padurilor, in special a Sitului Natura 2000 Muntii Fagaras, care este unul dintre cele mai valoroase ecosisteme naturale din Europa. Demersul FCC si rezultatele deja obtinute in ultimii ani, pot convinge ca padurea poate fi conservata si ca Romania are toate datele pentru a fi numarul 1 in Europa ca valoare a naturii salbatice, a diversitatii biologice, a habitatelor naturale si a economiei verzi, bazata pe natura.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comments are closed.