Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor transmite prim-ministrului Cioloș: DA pentru interzicerea cianurii în minerit

0

Într-o adresă oficială comunicată rețelei Mining Watch România, ministrul mediului, Cristiana Pașca Palmer, anunță că a transmis în data de 11.04.2016 Guvernului României – Departamentul Relația cu Parlamentul, punctul său de vedere, prin care susține adoptarea proiectului de lege Pl-x nr. 429/2007.

Opinia avizată a ministerului mediului va sta la baza punctului de vedere al Guvernului Cioloș privind interzicerea cianurii în minerit în țara noastră. Acesta a fost solicitat Guvernului încă din luna decembrie. Amânarea formulării unui punct de vedere a avut drept efect blocarea procesului decizional al Parlamentului. Votul Camerei Deputaților ar putea duce la transpunerea dorinței ferm exprimate de cetățenii României de interzicere definitivă a folosirii cianurilor în minerit.

mining wach

Punctul de vedere transmis de ministerul de resort Guvernului României reflectă totodată și rezoluția Parlamentului European din mai 2010 care solicita interzicerea utilizării cianurilor în minerit pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Deja parlamentele naționale ale mai multor state membre ale UE, precum Slovacia, Republica Cehă și Ungaria, au interzis exploatările miniere pe bază de cianuri.

Propunerea legislativă de interzicere a cianurii în minerit a fost introdusă în Parlamentul României în 2007. Aceasta a stat în sertarele Camerei Deputaților până în decembrie 2015 când plenul a votat retrimiterea ei către Comisa de Industrii pentru un nou raport. În același timp, Comisia a solicitat Guvernului Cioloș formularea unui nou punct de vedere, referitor la interzicerea cianurii în minerit.

“Ministrul mediului a avut curaj să înfrunte industria minieră pe problema interzicerii cianurii. Rămâne de văzut dacă și prim-ministrul Cioloș se va dezice de râurile de cianură care amenință sănătatea satelor și orașelor din Munții Apuseni și din Maramureș și va lua o decizie corectă pentru viitorul României,” a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comments are closed.