Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Mii de clujeni au ajutat nouă familii să aibă pentru prima dată o locuință decentă

0

Nouă familii de clujeni cu venituri mici au primit astăzi cheile primei lor case, ridicate în sistemul de construcție non-profit al Habitat for Humanity Cluj, o asociație a cărei misiune este ca fiecare om să aibă o locuință decentă, simplă și accesibilă ca preț.

resursele investite intr-o locuinta Habitat

Asociația a sărbătorit 17 ani de existență prin ceremonia de dedicare a celor 9 locuințe construite începând din 2014 în comuna Jucu, din județul Cluj. În tot acest timp, peste 900 de voluntari au muncit la construcția caselor și peste 500 donatori au susținut activitatea organizației prin debit direct, respectiv prin donații recurente lunare în valoare medie de 20 de lei, acoperind astfel costul unui apartament. În plus, 26 de companii locale au făcut sponsorizări în bani, materiale de construcții și servicii, încurajându-și în același timp angajații să voluntarieze pentru cauza Habitat.

“O locuință decentă poate schimba complet viața unei familii care, până acum, era obligată să locuiască în spații insalubre sau supra-aglomerate, de multe ori plătind și chirii foarte ridicate pentru acest ‘lux’. De azi, cel puțin nouă dintre aceste familii sunt într-o situație mult mai bună, iar de mâine, munca va continua pentru ca tot mai mulți clujeni să scape din cercul vicios al sărăciei și să aibă șansa unei vieți decente, într-o casă nouă”, spune Andrei Aroneț, președintele Habitat for Humanity Cluj.

Comunitatea Jucu este cel mai mare proiect al organizației și va deveni în următorii ani cea mai mare comunitate Habitat for Humanity din județul Cluj. Construcția locuințelor a fost posibilă datorită unui susținător care s-a alăturat proiectului din prima clipă: compania Ecolor din Jucu, producătoare de mobilă și implicată în mod constant în dezvoltarea comunității în care își desfășoară activitatea.

Alături de Ecolor, construcția comunității Habitat for Humanity Cluj din Jucu a fost posibilă datorită implicării partenerilor locali: SDL, Cora, Dennver, Transylvania College, Wincon, Arhi-Geda, Liberty Technology Park Cluj, Makronetz, Promod, Worwag Pharma, Sanex, Hirsch Porozell, Accenture, Top Instal, Wirtek, iQuest, Genpact, Keep Calling, Ampergrup, DB Schenker, Total Invest, Eximtur, Office Depot, Impress, Daisler Print House, Trend Communication.

Cine sunt familiile-partener Habitat?

Familiile selectate pentru a face parte din programul de construcții noi au între trei și cinci membri. Ele au dovedit în cadrul procesului de selecție nevoia urgentă de o locuință, posibilitatea de a achita costul subvenționat al casei în rate fără dobândă și fără profit, precum și dorința de a participa activ în construcția locuințelor.

Una dintre familiile care se vor muta la Jucu este familia Hanga, care în ultimii 20 de ani au schimbat cel puțin 10 chirii. Nu au avut niciodată siguranța că următoarea chirie le va aduce stabilitate sau că noul loc va avea toate utilitățile sau confortul minim. Soții Hanga, împreună cu cei doi copii, vor avea pentru prima dată locuința lor.

„Am fi vrut să aplicăm la un credit la bancă, dar n-am avut niciodată salariile destul de mari, iar cei de la primărie nu ne-au răspuns niciodată în legătură cu locuințele sociale. Și soțul, și copii și-au pierdut speranța că vom avea vreodată casa noastră. Doar eu am mai sperat și am continuat să încerc. La început, ideea unei case Habitat mi se părea un vis. Acum, când am văzut cum au fost construite locuințele, cum au venit așa de mulți oameni să ne ajute, sunt recunoscătoare. Mă bucur pentru că vom avea locul nostru și vom putea locui liniștiți”, povestește doamna Hanga.

comunitatea Habitat for Humanity Cluj din Jucu

Despre Habitat for Humanity Cluj

Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit, a cărei viziune este o lume unde fiecare are o locuință decentă. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 1.000.000 de locuinţe pentru 5 milioane de persoane din 80 de ţări.

La nivel local, în cei 17 ani de activitate Habitat for Humanity Cluj a asistat 576 de familii, respectiv 1.179 de persoane prin programele de construcții, renovări și reabilitări, prin construirea a 92 de locuințe în 7 comunități și prin renovarea, reabilitarea și izolarea termică a peste 400 de locuințe. Mai mult, peste 4500 de voluntari locali și internaționali au lucrat pe șantierele Habitat for Humanity Cluj.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.