Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Mii de bolnavi de diabet din intreaga tara isi vor imbunatati starea de sanatate in 2014

0

Prin proiectul Controlin, derulat de Fundatia Vodafone Romania si Asociatia React, mii de bolnavi de diabet din intreaga tara isi vor imbunatati starea de sanatate in 2014

Proiectul de management al diabetului Controlin se adreseaza pacientilor cu diabet de tip unu si doi care doresc sa isi monitorizeze mai bine afectiunea.
Dupa lansarea proiectului, din noiembrie 2012 pana in prezent, 512 pacienti din intreaga tara au folosit zilnic tehnologia Controlin.
In 2014, proiectul doreste extinderea catre alte 250 de persoane cu diabet si realizarea unei caravane nationale care sa sprijine peste 5.000 de pacienti cu risc de a dezvolta aceasta afectiune.

 Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania anunta rezultatele proiectului de monitorizare a diabetului – Controlin, lansat in noiembrie 2012. Controlin  utilizeaza tehnologiile mobile pentru a imbunatati  starea de sanatate a persoanelor cu diabet. Proiectul a avut trei etape: achizitionarea si testarea tehnologiilor, selectia pacientilor si monitorizarea starii de sanatate a acestora.

Kit-ul Controlin contine un glucometru de ultima generatie cu Bluetooth incorporat, consumabile, un telefon mobil de tip smartphone si acces la aplicatia proiectului. Principiul de functionare este simplu: pacientul foloseste zilnic glucometrul care transmite prin Bluetooth catre telefonul mobil valoarea glicemiei masurate. Din telefon, datele sunt transmise automat catre server si prelucrate in vederea furnizarii de informatii relevante pentru pacientul diabetic, precum si catre medicul acestuia.

Poza Controlin

„Monitorizarea glicemiei si mentinerea ei in limite normale este vitala pentru persoana cu diabet, astfel, iproiectul Controlin aduce un beneficiu major pacientilor care doresc sa-si imbunatateasca starea de sanatate si sa-si controleze mai bine afectiunea” a declarat Dr. Anca Stefan, presedinte Asociatia React.

In cinci luni de la inceperea etapei de monitorizare a starii de sanatate, 512 pacienti cu diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependent) si diabet de tip 2 (insulino-independent) din intreaga tara au folosit zilnic kitul Controlin pentru a-si monitoriza glicemia. Cei mai multi pacienti inscrisi in proiect sunt adulti care sufera de diabet zaharat de tip 1 si sunt insulino-dependenti. In ultimele 3 luni, au fost inregistrate in sistem 185.300 de glicemii si alte 1.235 de persoane au fost testate in cadrul unor evenimente publice de screening* pentru diabet.

In 2014, Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania vor extinde proiectul Controlin prin  includerea a inca 250 de pacienti si realizarea unei caravane mobile de screening pentru diabet si complicatiile acestuia. Astfel, 5.000 de persoane din comunitati izolate si din orase mici, de la nivelul intregii tari, vor beneficia de analize medicale gratuite (masurarea glicemiei, a presiunii arteriale, examen EKG etc.) in vederea identificarii si sprijinirii pacientilor care prezinta factori de risc pentru a dezvolta diabet sau complicatii ale acestei boli. Caravana mobila va fi dotata cu aparatura de ultima generatie care va transmite datele medicale, printr-un sistem de telemedicina, specialistilor diabetologi si cardiologi din Bucuresti. Acestia vor acorda asistenta medicala live tuturor pacientilor din caravana si ii vor indruma in vederea imbunatatirii starii de sanatate. Caravana va incepe in luna aprilie a anului viitor si se va desfasura pe durata a sase luni. Cele 50 de comunitati in care va merge caravana vor fi selectate in functie de accesul la servicii medicale de specialitate (distanta fata de cel mai apropiat spital, existenta unui medic de familie in comunitate) si incidenta diabetului la nivel judetean. In perioada 4 decembrie 2013 – 15 februarie 2014, membrii comunitatilor pot sa-si inscrie comunitatea pe www.controlin.ro, pentru a fi inclusa in circuitul caravanei.

„Prin proiectul Controlin, Fundatia Vodafone sprijina bolnavii cu diabet folosindu-se de puterea comunicatiilor mobile pentru a le imbunatati viata. Tehnologia pusa la dispozitie pacientilor din intreaga tara presupune un sistem de telemedicina pentru monitorizarea sanatatii prin care pacientul invata sa isi gestioneze starea de sanatate si sa isi adapteze stilul de viata la provocarile afectiunii”, a spus Angela Galeta, director Fundatia Vodafone Romania.

Mai multe date despre cum functioneaza Controlin:

Pacientul foloseste zilnic glucometrul pentru a-si masura glicemia. Datele inregistrate se transmit automat catre serverul unde sunt stocate in contul sau de pe www.controlin.ro. Pacientul, pe baza de user si parola poate accesa informatiile si vizualizeaza, intr-un mod grafic, fluctuatiile glicemiei. Proiectul ii permite totodata sa genereze rapoarte saptamanale sau lunare, pe care ulterior le poate transmite direct catre medicul diabetolog pentru a stabili medicatia corespunzatoare. In acelasi timp, proiectul permite ca, in cazul in care sistemul inregistreaza valori ale glicemiei care depasesc cu mult media individuala, sa fie generate notificari catre call center-ul Controlin. Pacientul este sunat imediat, pentru a i se verifica starea de sanatate si pentru a preintampina riscul de hipo sau hiperglicemie.

 

***

Asociatia React este o organizatie neguvernamentala, creata in 2006 pentru a veni in sprijinul actorilor societatii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact in comunitatile vizate. Organizatia activeaza in trei domenii: sanatate publica, educatie si integrare sociala, are 5 sucursale in care lucreaza mai mult de 30 de angajati si peste 200 de voluntari. Pana in prezent, Asociatia React a obtinut 9 premii de excelenta – nationale si internationale si a contribuit la salvarea a mai mult de 150.000 de vieti omenesti. www.asociatiareact.ro.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 15 ani de activitate, Fundatia Vodafone a finantat peste 700 de programe in beneficiul copiilor, batranilor, persoanelor defavorizate si tinerilor cu dizabilitati intelectuale sau locomotorii. Pana in prezent, Fundatia Vodafone a investit 15 milioane Euro in proiecte desfasurate de organizatiile non profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundatiei se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro si pe www.facebook.com/fundatiavodafone.

*Prin testare de tip screening intelegem testarea unui numar mare de persoane aparent sanatoase pentru a le depista pe acelea care pot avea o anumita afectiune

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.