Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Meșterii și designerii români, aplaudați la Vienna Design Week

0

Expoziția DELTACRAFT design + meșteșug este prezentată publicului în cadrul Vienna Design Week 2015, la sediul Centrului Cultural Român din Viena, în perioada 25.09.2015-04.10.2015. Colecția a beneficiat de un vernisaj duminica, 27 septembrie, în prezența designerilor colecției, a curatorilor si a reprezentanților Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, inițiatorii proiectului.

11952737_1055158517850471_8026629187884407978_o

In cadrul vernisajului a fost prezentă directoarea Vienna Design Week, Lilli Hollein, care a subliniat importanța proiectelor de design colaborativ cu meșteșugari tradiționali, acesta fiind unul dintre punctele principale de focus ale colecțiilor prezentate în cadrul evenimentului de la Viena:

“Am fost foarte curioasă când am întâlnit echipa proiectului la București, în primăvară, când au prezentat proiectul în cadrul Romanian Design Week și am considerat că este o oportunitate să avem colecția, care la vremea respectivă era în stadiul de proiect, în cadrul Vienna Design Week. Ne bucurăm de prezența DeltaCraft si a echipei proiectului. Acest tip de colacție ne interesează cu precădere pentru evenimentul nostru”, a arătat Lilli Hollein.

DELTACRAFT se traduce prin înțelepciunea, experiența, răbdarea și simțul estetic a 10 meșteșugari din Deltă: Toader Calciu (Isaccea), Paraschiva Gălățeanu (Jijila), Paraschiva Constantin (Vișina), Florica Arion (Luncavița), Jenica Nicolae (Mahmudia), Mircea Ghincu (Vișina), Florian Toma (Agighiol), Costel și Verginica Crimschi (Letea), Constantin Moise (Greci), Gabi Iaba (Sulina), care au lucrat împreună cu designerii Ana Botezatu, Ciprian Manda și Pop Emese și sub îndrumarea curatorilor Marlene Stanciu și Mihai Sibianu.
Rezultatul? Ansambluri conceptuale și utilitare armonios și meticulos construite care exprimă obiceiurile și tradițiile comunităților deltaice.

“Conceptul colecției este o reprezentare simbolică a separării magico-religioase a sacrului de profan. Obiectele funcţionează ca suport pentru tehnicile și abilităţile meșteșugărești din Delta Dunării, precum și pentru materia primă din această zonă. Ele sunt ilustrative pentru resursele naturale locale, procurarea hranei şi puterea comunitară, memoria locului și transferul de înţelepciune”, a spus Marlene Stanciu, unul dintre curatorii colecției.

DSC_2885 (1)

“Conservarea patrimoniului natural și a patrimoniului cultural se împletesc, credem noi, în inițiativa DeltaCraft: crearea unui mecanism de colaborare între meșteșugarii din Delta Dunării și designerii de obiect contemporan aduce, pe lângă beneficiile materiale pentru comunitățile implicate și beneficii în ceea ce privește presiunea din ce în ce mai accentuată asupra resurselor naturale din Delta Dunării. Crearea acestul “display” al resurselor, tradițiilor și culturii Deltaice care se numește DeltaCraft și prezentarea lui lumii sperăm să contribuie la eforturile de protejare și conservare a Deltei și a comunităților ei”, a arătat Loredana Pană, coordonator de proiecte, Ecopolis.

Cele 13 obiecte vor fi prezentate și în București în această toamnă.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis împreună cu KraftMade și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ Tulcea (ICEM) și-au propus promovarea și valorificarea patrimoniul material al Deltei Dunarii prin aducerea meșteșugurilor deltaice în designul de obiect contemporan. DeltaCraft este un proiect destinat, pe de o parte găsirii de soluţii sustenabile pentru integrarea pe piaţă a unor meșteșugari din această regiune, iar pe de alta de a evidenţia unicitatea ţinutului apelor Dunării prin apel la istorie și cultură, memorie și simţuri.
Participarea expoziției DELTACRAFT design + meșteșug la Vienna Design Week a fost posibilă cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

Proiectul este cofinanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.