Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Mașina antihepatită

0

Ne face plăcere să îți aducem împreună cu prietenii de la Țara lui Andrei motive de optimism despre România inspirați fiind de raportul de implicare în comunitate al companiei Petrom. Este primul raport care nu arată a raport, ci spune o poveste şi este un instrument gândit să facă lumea mai optimistă. Alături de cifre, bugete şi detalii de implementare ale proiectelor, găseşti poveştile eroilor locali care au reuşit să îmbunătăţească viaţa comunităţilor.

Astăzi îți prezentăm povestea mașinii antihepatită. 

Cât de importantă este testarea antihepatită în Dobrogea, zonă cu cea mai ridicată prevalență a infecțiilor cu virusuri hepatice din România.

Claudia (30 de ani) locuiește în zona rurală și a fost diagnosticată cu hepatită C în 2011. Ficatul îi este afectat sever, iar ea trebuie să-și crească singură cei doi copii. Venitul său lunar este de numai 80 de lei, la care se adaugă o mică alocație pentru copil.

92_file1”La început nu se putea motiva să meargă la tratament, în special din cauza lipsei banilor. Deși a parcurs toți pașii către un diagnostic complet, din cauza lipsei asigurării medicale ea nu și-a putut depune dosarul medical pentru a obține tratamentul”, spune Georgeta Tudor, coordonator mobilizare resurse în cadrul organizației non-guvernamentale Baylor. Consilierul ONG-ului a păstrat legătura cu ea în mod regulat și, în primăvara lui 2012, Claudia a acceptat ajutorul financiar oferit de Baylor, banii necesari pentru asigurarea medicală pe care i-ar putea restitui când situația ei s-ar îmbunătăți. La sfârșitul anului 2012, din cauză că nu primise niciun răspuns din partea Casei de Asigurări de Sănătate Constanța, ea a acceptat să facă parte dintr-un studiu medical pe o terapie cu 3 noi medicamente.

”Pentru un moment am crezut că ar fi fost mai bine dacă nu m-aș fi testat niciodată și nu aș fi aflat diagnosticul. Astăzi cred că cel mai bun lucru pe care l-am făcut a fost să le urmez sfatul.”

Astăzi, ea a încheiat primele 3 luni de tratament. Previziunile sunt bune: specialiștii au analizat rezultatele sale de laborator și încărcătura virală de la începutul terapiei și au observat o scădere substanțială după primele luni de tratament. Prin urmare, la evaluarea de la sfârșitul celor 16 săptămâni de tratament există o șansă foarte mare ca încărcătura virală să nu mai fie detectabilă.

”Chiar dacă investiția într-un tratament antiviral modern poate ajunge până la 30.000 de euro, nu se compară cu costurile cumulative ale bolii netratate […], ceea ce înseamnă costuri de sute de ori mai mari.”
87_file1Printre componentele programului de testare și consiliere derulat de ONG se numără și laboratorul mobil, o autoutilitară carosata după standardele unei unități de intervenție medicală.”Am început să cred că sunt foarte norocoasă că i-am întâlnit pe cei de la Baylor. Pentru un moment am crezut că ar fi fost mai bine dacă nu m-aș fi testat niciodată și nu aș fi aflat diagnosticul. Astăzi cred că cel mai bun lucru pe care l-am făcut a fost să le urmez sfatul. Abia aștept să aflu rezultatele noii terapii și să fiu capabilă să-mi ajut familia”, spune Claudia. Tânăra este doar una dintre sutele de persoane testate anul trecut de către Baylor pentru HIV și hepatită B și C.

 

Adaptată la nevoile serviciului oferit, autoutilitara carosată are: 2 încăperi, una destinată consilierii și una destinată recoltării analizelor și procesării testelor. Cele 2 uși de acces asigură confidențialitatea discuțiilor din cadrul ședinței de consiliere. Amplasamentele unde mașina este parcată sunt alese astfel încât să existe și spații de așteptare potrivite. Într-o deplasare, echipa formată din psiholog, asistent medical și șofer asigură accesul la testare a 40-50 de persoane.

”România este țara cu cea mai mare prevalență europeană în ceea ce privește hepatita C.”

Dobrogea, zona cu cea mai mare prevalență a infecțiilor cu virusuri hepatitice din România – aproximativ 5,59% la hepatită B și 4,56% la hepatită C –“ este, din 2011, aria în care s-au desfășurat operațiunile de testare cu laboratorul mobil.

„România este țara cu cea mai mare prevalență europeană în ceea ce privește hepatita C. Am tratat un număr redus de pacienți, ceea ce înseamnă că avem un bazin mare de pacienți încă infectați cronic. Este o boală vindecabilă dacă este depistată într-un stadiu timpuriu de hepatită cronică. Și chiar dacă investiția într-un tratament antiviral modern poate ajunge până la 30.000 de euro, nu se compară cu costurile cumulative ale bolii netratate,€care ajunge la ciroză, complicații sau transplant, ceea ce înseamnă costuri de sute de ori mai mari”, explică conferențiar doctor Liana Gheorghe, medic primar gastroenterolog la Institutul Clinic Fundeni.

Prezența laboratorului mobil nu mai este o surpriză pentru multe comunități din mediul rural din Dobrogea.

Laboratorul oferă un spațiu prietenos pentru discuție și este foarte vizibil, așa încât cei interesați se pot adresa cu ușurință echipei de testare. Plasarea laboratorului se face după consultarea gazdelor, de obicei în cel mai accesibil loc din comunitate. Feed-back-ul este pozitiv, oamenii apreciază oportunitatea de a se testa la ei acasă, fără costuri pentru analize sau pentru transport și nu sunt reticenți atunci când e vorba de sănătate.

„Astfel, în 2012 am avut ocazia să revenim în zonele cu incidență mare a rezultatelor reactive […], acolo unde autoritățile sunt mai responsabile cu privire la aspectele legate de sănătate și ne solicită pentru revenire.”

 91_file1

”Prezența laboratorului mobil nu mai este o surpriză pentru multe comunități din mediul rural din Dobrogea. Această componentă a programului de consiliere și testare se desfășoară din anul 2011. Astfel, în 2012 am avut ocazia să revenim în zonele cu incidență mare a rezultatelor reactive (suspiciune de prezență a infecției, care necesită confirmare) la măcar unul din testele efectuate, în comunitățile numeroase, acolo unde autoritățile sunt mai responsabile cu privire la aspectele legate de sănătate și ne solicită pentru revenire”, menționează Georgeta Tudor, adăugând că entuziasmul echipei nu este suficient. ”Fără susținerea financiară din partea celor care au înțeles cât de util este să ne verificăm starea de sănătate, mai ales pentru infecțiile care nu ne dau semne de boală nu am putea face acest bine.”

Cu laboratorul mobil prin Dobrogea este un program iniţiat de Fundaţia Baylor Marea Neagră care îşi propune reducerea incidenţei de hepatită şi HIV în comunităţile rurale din Dobrogea printr-un program de testare preventivă. În 2012, Petrom a sponsorizat achiziția combustibilului necesar deplasării laboratorului mobil în zonele rurale. Suma oferită de Petrom a reprezentat 32% din totalul bugetului proiectului de testare. Programul de testare a obținut finanțare și pentru anul 2013, iar Petrom a ales, pentru al treilea an consecutiv, să susțină o parte a componenței de testare cu laboratorul mobil, în localitățile costiere ale Mării Negre.

Povestea în cifre

 7.000 euro este contravaloarea combustibilului alocat de Petrom pentru deplasarea laboratorului mobil de testare

855 de persoane informate și testate pentru hepatită și HIV

17 comunități din județele Constanța și Tulcea au fost vizitate de Laboratorul Mobil de testare a hepatitei

88_file1

89_file1

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.