Marea Unire la 100 de ani: povestea Transalpinei, un film și un eveniment de gală

0

Sibiu, 21.11.2018 – De Centenar, Astra Film aniversează cei 100 de ani de existență a României întregite celebrând un simbol al unității: cu proiecții speciale ale documentarului „Transalpina”, povestea uneia dintre cele mai spectaculoase șosele montane din Europa, ce leagă câmpiile roditoare ale sudului de crestele Carpaților și văile și colinele de dincolo de munți, un drum pe care au trecut de-a lungul secolelor oieri, negustori, pribegi, armate, populații migratoare, boieri, voievozi valahi și principi transilvăneni, fugari, oaspeți străini și cărturari.

De 1 Decembrie, ziua națională a României, vă așteptăm așadar cu drag la o proiecție specială, cu intrare liberă, a filmului „Transalpina – Drumul Regilor”, în regia lui Dumitru Budrala. Evenimentul va avea loc la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu, începând cu ora 18:00.

Ca ilustrare a simbolisticii acestui drum milenar – și, deopotrivă, omagiu adus generației Marii Uniri –, vă așteptăm de asemenea la două proiecții speciale organizate la Săliștea Sibiului (30 noiembrie) și Novacii Gorjului (2 decembrie), localități care marchează punctul în care începe, respectiv se termină Transalpina. Cele două proiecții vor avea loc începând tot de la ora 18.00.

Puțini sunt cei ce știu că Transalpina, șoseaua care ajunge la cea mai mare altitudine din România, traversează Munții Parâng chiar pe firul drumului care, timp de mii de ani, a legat Transilvania de Ţara Românească. Precum Milcovul, Transalpina este un simbol al unității. Mai puțin cunoscută decât râul care a fost, timp de secole, granița dintre Moldova și Țara Românească, Transalpina ascunde însă mult mai multe povești și poartă o istorie cel puțin la fel de bogată.

Acesta este cadoul regizorului de Centenar, pentru toți românii: un film rezultat din fascinația sa de o viață pentru poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile, povești care trec dincolo de fapte și date istorice, evocând însuși spiritul locului. Filmul propune o călătorie pe un drum de o frumusețe rară, de care și-au legat numele mai mulți regi, pierdut și redescoperit de multe ori de-a lungul vremii.

Proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, al CNM Astra și al Centrului Cultural „Ion Besoiu”.

Dumitru Budrala este regizor, director de imagine și fotograf, fondator și director (din 1993) al Astra Film Festival, cea mai amplă manifestare dedicată filmului documentar organizată în România. A semnat filme documentare prezentate și premiate la festivaluri din Europa și din lume precum „Blestemul ariciului”, „La drum” sau „Sibiu 825”.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.