Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Maraton „Născut în România” și altele la radio

0

La Radio România Cultural tradiţia emisiunilor maraton se păstrează!                                                                                                                      

Într-o perioadă în care datinile sărbătorilor de iarnă pierd teren în favoarea consumerismului, în care valorile sunt uitate în favoarea divertismentului facil, Radio România Cultural este, în spaţiul sonor, o alternativă unică, oferind ascultătorilor săi în dar, zile şi nopţi de teatru, muzică, poezie, emisiuni de calitate, adunate sub forma unor maratoane tematice.

Între 22 decembrie 2012 şi 6 ianuarie 2013, 24 de ore din 24, ascultătorii din toată ţara vor avea acces la un meniu radiofonic de sărbători 100% valoric, cuprinzând cele mai fine şi atent selecţionate ingrediente.

Astfel, pe 22 decembrie, ascultăm de la ora 0.00 până la ora 24.00, poveştile celor ce în România, sau în afara ei, fac performanţă în domeniile lor. Dacă au plecat, ce le-a oferit ţara de adopţie? Ce ar trebui să le ofere România pentru a se întoarce? Există o „vârstă a reîntoarcerii”? Dacă au rămas, de ce au ales să rămână? Sunt întrebări la care, de-a lungul anului 2012, au răspuns invitaţii noştri pe care îi reunim acum într-un Maraton „Născut în România”.

Dar muzica este poate cea mai importantă în această perioadă şi, dacă nu aţi plecat nicăieri sau din contră, sunteţi pe drum, vă invităm să calătoriţi sonor cu noi pe 23 decembrie când difuzăm Maratonul „Călătorie muzicală în jurul lumii”

Am rămas fideli sloganului ”Nouă ne plac toate piesele de la radio, mai ales dacă sunt de teatru’’ şi ştim că ne împărtăşiţi pasiunea, aşa că în meniul de sărbători, la loc de cinste este teatrul la microfon care trebuie însă condimentat cu muzică de calitate. Puneţi sub brad aparatele de radio, căci pe 24 decembrie vă veţi delecta cu un Maraton de teatru şi muzică de Ajun iar pe 25 decembrie cu un Maraton de teatru şi muzică de Crăciun.

Teatrul Naţional Radiofonic a adunat, de-a lungul anilor, un portofoliu impresionant de spectacole excepţionale pe care, prin seria de maratoane teatrale – difuzate la Radio România Cultural pe 26, 28 decembrie 2012 şi  3, 5 ianuarie 2013- cuprinzând montări din anii 50-60, 70, 80, 90, vi le readucem în atenţie.

Vă oferim creaţii memorabile, de care poate că vă era dor…  vă lăsăm să descoperiţi spectacole minunate, gândite şi realizate, de-a lungul deceniilor, cu pasiune, talent, căldură şi inteligenţă a expresiei artistice de către personalităţi ale regiei radiofonice, precum: Mihai Zirra, Constantin Moruzan, Paul Stratilat, Titi Acs, Elena Negreanu, Ion Vova, Cristian Munteanu, Titel Constantinescu, Dan Puican, Leonard Popovici.

Dar nu este deloc întâmplător faptul că marii regizori ai teatrului românesc au simţit nevoia să ofere publicului şi câte o variantă radiofonică a montărilor de referinţă pe care le-au creat pentru scenă… De aceea, ne-am gândit că un repertoriu al spectacolelor radiofonice de vârf n-ar putea omite spectacolul lui Lucian Pintilie – „Inima mea este pe înălţimi” de William Saroyan, montat la Teatrul Bulandra şi devenit apoi, prin transpunere sonoră, una dintre producţiile auditive de marcă ale anilor ’60… La fel, au constituit montări excepţionale atât pe scenă, cât şi la Radio: „Mamouret” de Jean Sarment, cu Lucia Sturdza Bulandra, sau „Cum vă place” de William Shakespeare, spectacolul lui Liviu Ciulei, care a marcat, în 1961, reteatralizarea teatrului şi care, după doar un an, a fost înregistrat şi pentru teatrul la microfon… sau „Furtuna” de William Shakespeare, montare realizată tot de Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra şi regândită ulterior pentru Radio, cu aceeaşi distribuţie alcătuită din mari actori: George Constantin, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Florian Pittiş, Ion Caramitru…

După atâta petrecere de Crăciun, dacă v-aţi săturat de zgomot şi vreţi armonie, noi vă oferim o oază de bucurie întinsă pe 24 de ore: în 27 decembrie va fi Maraton “Oaza de muzică” – best of 2012

Dar pentru că sărbătorile au poezia lor, pentru 29 decembrie v-am pregătit un Maraton de poezie şi jazz, menit să vă ofere doar o mică parte din zestrea sonoră a radioului .Timp de 24 de ore vom difuza poezie românească şi străină în sunetele pline de rafinament ale muzicii de jazz.Versurile vor fi rostite fie de înşişi autorii lor,fie de vocile unor mari actori de ieri şi de azi. Sporul de autenticitate va fi dat şi de faptul că pe parcursul maratonului sunt prezentate înregistrări din spectacole cu public în cadrul cărora poeţi importanţi de azi au citit din creaţia lor. Momente de indiscutabilă bucurie vor fi şi atunci când pe calea undelor îi veţi putea urmări pe unii dintre marii noştri actori care, în mod obişnuit, v-au desfătat  sau vă desfată încă prin spectacole de teatru şi în film.

Tot muzica ne va relaxa în ultimele zile ale anului: pe 30 decembrie va fi Maraton de muzică de film iar ultima zi a lui 2012 este plină de optimism căci pe 31 decembrie ascultăm Maratonul de operă şi operetă „Viaţa e frumoasă”.

Pe 1 ianuarie însă vom fi în lumea lui Caragiale cu spectacole memorabile, căci cum să  începem mai bine anul decât cu o porţie de râs dar şi de profundă reflecţie în acelaşi timp? Maratonul Caragiale vă dă prilejul să reascultaţi piese mai vechi sau foarte noi, căci deşi anul 2012 a fost cel aniversar, ne va face mare plăcere să ne amintim de Caragiale şi lumea lui şi în 2013.

Pe 2 ianuarie vă invităm la dans căci se vor întrece la maraton “Greii muzicii uşoare româneşti” iar pe 4 ianuarie, timp de 24 de ore, se vor învârti pe platan “Discuri de cinci stele”. 

Pentru că tot anul 2012 ne-a plăcut să spunem poveşti şi pentru că dumneavoastră aţi apreciat de exemplu un verb care are miros, o locuţiune substantivală care ţipă sau un adverb care-ţi evocă instantaneu culoarea violet, am adunat emisiunile Storymania într-un volum radiofonic ce se va difuza pe 6 ianuarie, când încheiem seria maratoanelor

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.