Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

M.A.M.A. – Model Aplicat pentru Maternitate Activă

0

M.A.M.A. – Model Aplicat pentru Maternitate Activă

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investește în oameni!”

 Vizual-MAMA- Model Aplicat de Maternitate Activa

S-a lansat proiectul M.A.M.A. – Model Aplicat pentru Maternitate Activă

Centrul de Analiză și Inovare Economico-Socială – CAIES, în parteneriat cu Asociația Catalactica – Filiala București, au dat startul proiectului M.A.M.A. – Model Aplicat pentru Maternitate Activă. Proiectul prevede crearea unui sistem durabil de asigurare și consolidare a participării în muncă a 540 de femei din regiunea București – Ilfov, aflate în timpul sau în procesul de întoarcere pe piața muncii după perioada de îngrijire a copiilor sau a altor membri ai familiei. Sunt vizate și femeile tinere care își planifică maternitatea și care se expun, astfel, riscului de a-și pierde locurile de muncă sau de a fi reangajate pe posturi sub calificarea lor și, implicit, mai prost plătite (practică des folosită în rândul angajatorilor din România).

Ca o măsură concretă de sprijinire a mamelor în menținerea locurilor de muncă, în cadrul proiectului va fi creat un Centru de Alăptare – Baby Office, pentru copii sugari, plasat în proximitatea locurilor de muncă a unora dintre mame (fabrică, clădire de birouri etc.). Existența unui astfel de centru va permite mamelor reîntoarcerea la locul muncă în cel mai scurt timp posibil, și va facilita acestora deplasarea facilă pe perioada zilei, alternat cu programul de lucru, să alapteze sugarii.

Serviciul va fi promovat și în rândul a 100 de angajatori, ca măsură de fidelizare a angajaților prin mărirea opțiunilor în cadrul pachetului salarial, dar și ca măsură de CSR. În cadrul Centrului vor fi create 4 locuri de muncă flexibile (normă parțială pentru 4 dintre femeile care au beneficiat de calificare/recalificare în ocupația de îngrijitor de copii în cadrul proiectului).

Concomitent, proiectul vizează dezvoltarea unei campanii de conștientizare în rândul femeilor și partenerilor sociali (în special angajatori membri ai patronatelor) asupra discriminării femeii la locul de muncă și riscurilor asociate acesteia, precum și a muncii flexibile.

În România, 25% dintre mame nu muncesc (Source: EU-LFS data 2010, ad hoc module ‘Reconciliation between work and family life’) ceea ce înseamnă o pierdere consistentă în PIB, iar tendința este în creștere daca se ia în considerare faptul că pentru 80% dintre acestea, costurile formale de îngrijire (serviciu tip creșă) sunt prea mari. De asemenea, România se află printre țările cu cele mai mici rate de ocupare în rândul femeilor, de doar 52% față de media europeană de 58,5%.

M.A.M.A. – Model Aplicat pentru Maternitate Activă este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investește în oameni!”.Bugetul total al proiectului este de 2171350 lei, valoarea finanțării neramburabile fiind de 2127923 lei.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.