M.A.M.A. – Model Aplicat pentru Maternitate Activă

0

M.A.M.A. – Model Aplicat pentru Maternitate Activă

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investește în oameni!”

 Vizual-MAMA- Model Aplicat de Maternitate Activa

S-a lansat proiectul M.A.M.A. – Model Aplicat pentru Maternitate Activă

Centrul de Analiză și Inovare Economico-Socială – CAIES, în parteneriat cu Asociația Catalactica – Filiala București, au dat startul proiectului M.A.M.A. – Model Aplicat pentru Maternitate Activă. Proiectul prevede crearea unui sistem durabil de asigurare și consolidare a participării în muncă a 540 de femei din regiunea București – Ilfov, aflate în timpul sau în procesul de întoarcere pe piața muncii după perioada de îngrijire a copiilor sau a altor membri ai familiei. Sunt vizate și femeile tinere care își planifică maternitatea și care se expun, astfel, riscului de a-și pierde locurile de muncă sau de a fi reangajate pe posturi sub calificarea lor și, implicit, mai prost plătite (practică des folosită în rândul angajatorilor din România).

Ca o măsură concretă de sprijinire a mamelor în menținerea locurilor de muncă, în cadrul proiectului va fi creat un Centru de Alăptare – Baby Office, pentru copii sugari, plasat în proximitatea locurilor de muncă a unora dintre mame (fabrică, clădire de birouri etc.). Existența unui astfel de centru va permite mamelor reîntoarcerea la locul muncă în cel mai scurt timp posibil, și va facilita acestora deplasarea facilă pe perioada zilei, alternat cu programul de lucru, să alapteze sugarii.

Serviciul va fi promovat și în rândul a 100 de angajatori, ca măsură de fidelizare a angajaților prin mărirea opțiunilor în cadrul pachetului salarial, dar și ca măsură de CSR. În cadrul Centrului vor fi create 4 locuri de muncă flexibile (normă parțială pentru 4 dintre femeile care au beneficiat de calificare/recalificare în ocupația de îngrijitor de copii în cadrul proiectului).

Concomitent, proiectul vizează dezvoltarea unei campanii de conștientizare în rândul femeilor și partenerilor sociali (în special angajatori membri ai patronatelor) asupra discriminării femeii la locul de muncă și riscurilor asociate acesteia, precum și a muncii flexibile.

În România, 25% dintre mame nu muncesc (Source: EU-LFS data 2010, ad hoc module ‘Reconciliation between work and family life’) ceea ce înseamnă o pierdere consistentă în PIB, iar tendința este în creștere daca se ia în considerare faptul că pentru 80% dintre acestea, costurile formale de îngrijire (serviciu tip creșă) sunt prea mari. De asemenea, România se află printre țările cu cele mai mici rate de ocupare în rândul femeilor, de doar 52% față de media europeană de 58,5%.

M.A.M.A. – Model Aplicat pentru Maternitate Activă este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investește în oameni!”.Bugetul total al proiectului este de 2171350 lei, valoarea finanțării neramburabile fiind de 2127923 lei.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează