Lupta cu alergiile: românii pot marca terenurile invadate pe hartaambroziei.ro

0

București, 28 mai 2024: O inițiativă lansată în 2019, platforma online HartaAmbroziei.ro permite cetățenilor să semnaleze zonele cu ambrozie, trimițând informații către primării, care trebuie să acționeze prin curățarea terenurilor publice sau prin notificări și amenzi către proprietarii terenurilor private necurățate la timp. Termenul legal pentru curățarea zonelor cu ambrozie este 30 iunie. Conform legii, dacă în 15 zile de la avertisment nu sunt efectuate lucrări de curățare, autoritățile pot interveni, iar costurile vor fi suportate de proprietarii terenurilor.

Românii pot marca terenurile invadate de buruieni pe hartaambroziei.ro

Victor Zamfir, inițiatorul platformei: „Ambrozia e cea mai alergenică plantă din România și de ani buni avem o explozie a numărului de persoane afectate. Sute de mii de români au probleme, ajungând până la afecțiuni severe care necesită chiar internare în spital. În ciuda discuțiilor aprinse din comunitățile online, care au început deja, ca în fiecare an în această perioadă, postările pe Facebook sau forumuri nu sunt eficiente în combaterea ambroziei. Avem nevoie de acțiuni concrete, concertate pentru a elimina această amenințare la sănătatea publică, și anume sesizări către autoritățile locale, specificând adresa exactă sau coordonatele geografice ale terenurilor invadate de buruieni. Cel mai simplu mod de-a face acest lucru este prin platforma Harta Ambroziei.

Hartaambroziei.ro e un efort voluntar, care-și propune să conecteze cetățenii și autoritățile locale într-un front comun în lupta împotriva alergiilor. Cred că nu trebuie să rămânem indiferenți, ca simpli cetățeni, la cum putem îmbunătăți practicile și mecanismele de aplicare a legislației în vigoare. Dimpotrivă, crearea unui cadru pozitiv de colaborare cu instituțiile publice conduce la consolidarea gradului de încredere în administrația locală și la creșterea satisfacției cetățenilor în raport cu aceeași administrație. În urma unui sondaj efectuat în rândul membrilor platformei (136 de chestionare), vedem că durata medie a perioadei de alergie este de 6 ani și jumatate, iar costurile medii anuale ale tratamentelor se ridică la 930 de lei”.

Bilanțul pe 2023 al sesizărilor: doar 39 de petiții rezolvate din 664 înaintate către primării

Victor Zamfir: „Anul trecut am înregistrat pe harta ambroziei.ro 670 sesizări din cele mai diverse zone ale țării și am înaintat în numele lor 664 petiții către 50 de primării din toată țara. Dintre ele, doar 39 au fost marcate ulterior ca rezolvate de utilizatori. Un procent mic, care ne arată clar că mai e enorm de mult de lucru. Datele din sondajul realizat prin intermediul platformei ne arată că 66% dintre respondenți spun că sunt foarte nemultumiti de felul în care autoritățile gestionează problema, și 25% sunt nemulțumiți. De-a lungul istoricului am primit sesizări din zone ținând de peste 130 de unități administrativ teritoriale din România din cele 3228 existente (am lansat platforma în 2019, și în anul lansării am înregistrat aproape 2000 de sesizări în platformă)”.

Funcționalitățile principale ale platformei:

  • Hartă interactivă: localizează cu acuratețe zonele afectate de ambrozie în întreaga țară.

  • Raportare simplificată: adaugă rapid o locație afectată, cu opțiuni pentru descriere și fotografii.

  • Notificare automată: semnalează automat către primăriile relevante, trimițând sesizări, și accelerând procesul de intervenție.

  • Responsabilitate civică: încurajează implicarea comunității în protejarea sănătății publice și a mediului înconjurător; încurajează diverșii actori implicați, de la medici alergologi la servicii de eradicare, să-și ofere serviciile și know how-ul comunității.

Topul rușinii la nivelul administrației locale

Victor Zamfir: „Există primării care sunt absolut lipsite de reacție la solicitările noastre. Într-un „top al rușinii” bazat pe istoricul raportărilor din platformă, primăria din Chiajna ocupă primul loc, cu 77 de solicitări nesoluționate, urmată de administrația din Ștefăneștii de Jos, cu 31 de solicitări, și Constanța, cu 30. Pe de altă parte, cele mai reactive primării, care au oferit cel mai mult suport pentru solicitările noastre, sunt Sectorul 6 și Sectorul 2 din București, precum și edilii comunei Bragadiru. Sunt statistici care ne arată clar necesitatea unei colaborări mai strânse cu autoritățile locale”.

Acțiuni de voluntariat la nivel național

Mihai Staicu, Asociația STOP AMBROZIA: „La mijlocul lunii iunie vrem să organizăm acțiuni voluntare de curățare a terenurilor invadate de ambrozie, așa că am deschis pe site-ul https://stopambroziei.ro/ un formular de înscriere pentru cei care vor să ni se alăture. Noi credem că poți schimba lumea, e suficient să ți-o dorești: ca să fii voluntar nu trebuie decât să vrei.”

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.