Lumea surdocecității vine în România

0

Fundația Sense Internațional (România) găzduiește a 16-a Conferință Mondială Deafblind International. Evenimentul va avea loc în Bucureşti, la hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel, în 25-30 mai 2015 – http://www.dbi2015romania.com/.

Dacă în anul 2001, când Sense Internațional (România) s-a înființat, cuvântul surdocecitate nu exista în dicționar acum, peste 360 de participanți din 50 de țări vor veni în România – persoane cu surdocecitate (combinație de deficiențe de văz și de auz), specialişti în educaţie, sănătate, servicii sociale, reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, ai autorităţilor naţionale şi locale.

vasile_adamescu

Această conferință este organizată o dată la patru ani, ultimele două ediții fiind găzduite în Brazilia și în Canada.

Timp de 4 zile, participanții vor dezbate teme de interes din domeniul deficiențelor senzoriale multiple, toate reunite sub tema generoasă: Care este viitorul nostru? Soluții locale la nevoi comune. Patru sesiuni plenare, 96 de ateliere de lucru, 26 de sesiuni de postere și tot atâtea oportunități pentru participanți de a afla ultimele noutăți în domeniu și de a schimba impresii și experiențe de pe toate continentele.

Principalele teme ale conferinței sunt:

  • Marți, 26 mai. Soluții locale la nevoi comune. Pe măsură ce acest domeniu al surdocecității își extinde gama de servicii din ce în ce mai mult în întreaga lume, a venit momentul să acceptăm faptul că, deși abordările sunt diferite de la o țară la alta, soluțiile identificate de fiecare pot fi excelente.
  • Miercuri, 27 mai. Educație și învățare. Studii de caz și exemple care demonstrează felul în care copiii și adulții cu surdocecitate învață.
  • Joi, 28 mai. Identitate și aparteneță. Dezvoltarea conceptului de identitate personală și cel de apartenență la comunitate la persoanele cu surdocecitate.
  • Vineri, 29 mai. Advocacy și recunoaștere. Eforturile făcute în diferite țări pentru ca surdocecitatea să fie recunoscută în legislație ca dizabilitate distinctă.

Fundația Sense Internațional (România)  are deosebita onoare să găzduiască evenimentul, în principal datorită rezultatelor extraordinare în domeniul intervenţiei timpurii, educaţiei şi dezvoltării de servicii vocaţionale pentru copiii cu surdocecitate din țara noastră. În cei 14 ani de activitate, Sense Internațional (România) a asigurat la nivel national servicii de reabilitare, recuperare, intervenție timpurie, educație adecvată și servicii vocaționale pentru 800 de copii și tineri, a consiliat și îndrumat părinții și membrii familiilor acestora și s-a implicat în efectuarea testării auditive pentru 75.000 de copii și testării vizuale a 13.000 de copii. Deoarece comunicarea la copilul cu surdocecitate este esențială, Sense International (România) a instruit de-a lungul anilor 150 profesori, din care 11 persoane sunt traineri nationali.

Printre invitații de onoare la conferință este Vasile Adamescu, persoană cu surdocecitate (complet nevăzător și complet surd) care a reușit în viață, absolvind o universitate și devenind profesor psihopedagog, învățând cinci limbi străine și scriind cărți. Este membru în Consiliul Director al Sense Internațional (România), sculptor și scriitor, publicând recent primul volum al autobiografiei sale.

”Încercăm, alături de Sense International (Romania) și de specialiștii din țara noastră să facem cât mai multe lucruri bune pentru aceasta categorie de persoane.

Este foarte important să identificăm copiii cu surdocecitate și să-i educăm încă de mici pentru a reuși să devină oameni utili societății.” spune Vasile Adamescu.

DESPRE SURDOCECITATE

Surdocecitatea este o combinație de deficiențe de văz și de auz. Ea reprezintă o deficiență gravă, multisenzorială, de cele mai multe ori asociată și cu alte tipuri de deficiențe. Aceasta dizabilitate generează dificultăţi majore în sfera comunicării, a accesului la informaţie, în orientare şi mobilitate.

DESPRE ORGANIZATORI

Sense International (Romania) – www.surdocecitate.ro

Sense International este o organizație non-guvernamentală înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple din România. Este unica organizație din România care dezvoltă programe în beneficiul persoanelor cu surdocecitate.

Deafblind International – http://www.deafblindinternational.org

Înființată în urmă cu 30 de ani, Deafblind International (DbI) este o asociație mondială ce promovează servicii pentru persoanele cu surdocecitate. DbI reunește specialiști, cercetători, familii, persoane cu surdocecitate pentru a crește nivelul de conștientizare asupra sudocecității.

Sense International UK – http://www.senseinternational.org.uk

Sense International este o organizație mondială care sprijină persoanele cu surdocecitate din Bangladesh, India, Kenya, Peru, Romania, Tanzania și Uganda. Este una dintre cele mai importante organizații la nivel mondial ce lucrează pentru persoanele cu surdocecitate și familiile lor.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.