Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Locuri de muncă în ferme sibiene și consiliere vocațională pentru tineri de la sat care nu merg la școală

0

Proiectul „Angajat la mine în sat” a fost realizat de Asociația Casa Naturii prin programul de Consolidare a societății civile românești finanțat de Ambasada Franței în România și de Institutul Francez

Comuna Laslea, jud. Sibiu

19 august 2020

Cinci tineri între 16 și 24 de ani din comuna Laslea, Sibiu, care nu merg la școală și nu muncesc legal (tineri NEET-Not in Employment, Education or Training) au fost integrați în activitatea a trei ferme din satele sibiene Laslea, Mălâncrav și Florești, în perioada de vară. Acest lucru a fost posibil prin proiectul „Angajat la mine în sat”, implementat între iunie și august 2020. Numărul cumulat de ore de muncă în proiect se ridică la aproximativ 600, tinerii fiind implicați în activități agricole specifice pentru producerea lactatelor, legumicultură și creșterea bovinelor.

Scopul proiectului a fost acela de a răspunde nevoii tinerilor de a se integra activ în comunitate, precum și nevoii de forță de lucru locală în micile ferme. În ultimele două luni, tinerii și fermierii au putut să muncească împreună, urmând să decidă dacă vor continua colaborarea și după finalizarea proiectului.

Problema tinerilor NEET, care nu mai merg la școală și nu se pot integra în forme de muncă legale, este una sistemică. Din acest motiv, în afara activității în ferme, aceștia au fost consiliați vocațional de un specialist.

M-a ajutat foarte mult!” ne-a spus Rebeca, 17 ani, la terminarea stagiului. Rebeca și colegii ei sunt dovada că tinerii din medii vulnerabile, rurale, care nu mai merg la școală și nu au o ocupație stabilă, pot fi incluși în societate sub condiția ca programele care li se adresează să fie adaptate nevoilor reale din teren și lipsite de bagajul de prejudecăți din jurul persoanelor în situații vulnerabile.

În același timp, cei trei fermieri care au găzduit tinerii au beneficiat de consiliere în gestionarea afacerii, în probleme precum dezvoltarea strategică în business, metode de creștere a vânzărilor, idei de asociere pentru crearea unei poziții mai puternice pe piață.

Fermierii ne-au spus că, dincolo de ajutorul practic în fermă, a contat foarte mult faptul că au putut să își lărgească orizonturile prin noi idei pentru afacerile lor, în cadrul consilierii.

Angajat la mine în sat” este un proiect pilot care demonstrează că incluziunea tinerilor NEET și crearea oportunităților de muncă în agricultură poate avea loc atunci când sunt gândite soluții adaptate la contextul specific al comunităților.

Angajat la mine în sat” a fost finanțat prin programul Ambasadei Republicii Franceze în România și al Institutului Francez din România de Consolidare a societății civile românești (https://ro.ambafrance.org/Apel-la-proiecte-2019-Consolidarea-societa%C8%9Bii-civile-romane%C8%99ti)

Implementarea proiectului a fost asigurată de Asociația Casa Naturii, ONG care oferă oportunități educaționale și de dezvoltare copiilor și tinerilor din mediul rural. Pentru mai multe detalii despre proiectele asociației, puteți accesa: https://casanaturii.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.