Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Lidl România donează 100.000 euro către World Vision România pentru proiectul „Pâine și Mâine”

0

Peste 200 de școlari din Dolj și Vâlcea vor beneficia de o masă caldă și sprijin în educație, în cadrul proiectului „Pâine și Mâine” demarat de World Vision, în parteneriat cu Lidl România. Programul, pentru care compania a donat suma de 100.000 euro, va oferi sprijin pentru peste 2500 de copii din zonele defavorizate ale țării. Obiectivul final al proiectului este reducerea ratei abandonului școlar, care în prezent depășește 18% în România (comparativ cu media UE, de 11%).

Paine si Maine_Lidl_WVR
Etapa pilot a proiectului

În România, 74% dintre cazurile de abandon școlar se înregistrează în mediul rural, unde 20% dintre copii renunță la dreptul la educație după doar 8 clase. Acest număr a crescut într-un ritm accelarat în ultimii 5 ani, un studiu efectuat de către World Vision România indicând ca principale cauze sărăcia (45%) și rezultatele slabe la învățătură (37%).

Din dorința de a se implica activ în soluționarea nevoilor comunității locale, Lidl România a donat către World Vision România suma de 100.000 euro, pentru a susține lansarea etapei pilot a proiectului „Pâine și Mâine”. Astfel, în 20 aprilie, 213 școlari, din 6 sate din județele Dolj și Vâlcea, au beneficiat de prima masă caldă la școală, dar și de sprijin în realizarea temelor.

Masa elevilor este compusă din felul întâi, fel principal și desert și este asigurată de o firmă specializată în astfel de servicii, care corespunde tuturor standardelor de calitate și siguranță alimentară. După finalizarea prânzului, copiii desfășoară activități extrașcolare timp de 2 ore, sub îndrumarea unui cadru didactic. Prin acest program, cei mici beneficiază atât de necesarul de nutrienți pentru o dezvoltare normală – fizică și cognitivă, cât și de sprijin în continuarea procesului de învățare și fixarea noțiunilor esențiale, totul într-un mediu controlat și stabil.

„Ne bucurăm că am reușit, împreună cu World Vision România, să aducem acest proiect la viață. Am apreciat încă din prima clipă viziunea pe termen lung a programului și faptul că răspunde unei nevoi esențiale a societății actuale. Acești copii au nevoie de toată susținerea noastră pentru a se dezvolta frumos și pentru a avea acces la lucrurile pe care mulți dintre noi le considerăm normale. Noi credem că împreună putem contribui la un viitor mai bun și sperăm ca acesta să fie doar primul pas către un parteneriat strategic de durată.”, declară Maria Pârvuleasa, PR & CSR Manager Lidl România.

Satele din județele Dolj și Vâlcea în care se implementează etapa pilot sunt: Leordoasa (comuna Argețoaia, judeţul Dolj, 31 școlari), Salcia (comuna Argețoaia, judeţul Dolj, 28 școlari), Urși (comuna Stoilești, judeţul Vâlcea, 64 școlari), Geamăna (comuna Stoilești, județul Vâlcea, 21 școlari), Palilula (comuna Bucovăț, judeţul Dolj, 33 școlari), Sărbătoarea (comuna Bucovăț, județul Dolj, 36 școlari).

Pentru implementarea acestui proiect s-au implicat și asociațiile locale de părinți, profesorii din unitățile de învățământ, firmele de catering care asigură mesele calde, voluntarii și angajaţii World Vision, în total peste 120 persoane.

Susținerea și dezvoltarea ulterioară a proiectului

Pentru susținerea unui copil în proiect este nevoie de 270 lei pe lună, sumă ce acoperă costul unui prânz complet, precum și costurile aferente activităților extrașcolare pentru cele 20 de zile lucrătoare ale lunii. Astfel, pentru a atinge obiectivul setat – de 2500 de copii ajutați prin intermediul acestui proiect, World Vision România încurajează și donațiile individuale. Toți cei care doresc să contribuie la susținerea educației copiilor defavorizați din mediul rural o pot face prin intermediul site-ului www.painesimaine.ro sau prin transmiterea unui SMS la numărul 8844, cu textul PAINE, prin care pot dona 2 euro lunar pentru susținerea programului.

Pe măsura acumulării fondurilor necesare, proiectul va fi extins și în restul satelor din județele Dolj și Vâlcea în care Fundația își desfășoară activitatea, la care se va adăuga și județul Vaslui.

“Prin educație putem sparge barierele dintre sărăcie și o viață decentă. „Pâine și Mâine” este o investiție în educația copiilor. O investiție imperioasă ale cărei beneficii vor fi vizibile atât pe termen scurt – îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor și a rezultatelor școlare – cât și pe termen lung, prin creșterea șanselor acestor copii de a avea în viitor un loc de muncă, o ocupație care să le asigure un venit decent. Mulțumim companiei Lidl România care a înțeles importanța acestei investiții în viitorul copiilor noștri și s-a alăturat fără rezerve proiectului „Pâine și Mâine”,” a declarat Daniela Buzducea, Director Executiv World Vision România.

Despre Lidl

Lidl este unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine din Europa, activând în peste 26 de țări europene şi având peste 100 de centre logistice ce asigură aprovizionarea a aproximativ 10.000 de magazine. Cu mai mult de 170.000 de angajați, Lidl se numără printre primii 10 comercianți de produse alimentare la nivel mondial.

Despre World Vision România

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundație creştină care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În 25 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.

World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi, de aceea, în comunităţile rurale unde este prezentă, desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducerea abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Proiectele sale se concentrează pe transformarea comunităţilor şi a membrilor acestora, pentru a realiza o viaţa împlinită pentru fiecare copil.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.