Lansarea proiectului „Learning from the best” – experiența elvețiană în antidiscriminare ajunge în liceele din România

0

Sfârșitul lunii aprilie anunță lansarea proiectului „Learning from the best: a Swiss-Romanian cooperation project” sub egida Asociației Semper Musica, ce reprezintă o inițiativă dezvoltată în parteneriat cu Asociația ABQ din Berna, Elveția și finanțată în cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român, Fondul Tematic pentru Parteneriate și Experți, Schema de grant pentru Parteneriate. Acesta are ca scop atât dezvoltarea capacității instituționale a Semper Musica, după modelul elvețian, cât și de a aduce în discuția cu elevii din 7 licee, din 7 orașe diferite, discriminarea și efectele ei asupra grupurilor vulnerabile, în mod particular asupra persoanelor LGBT – lesbiene, gay, bisexuali si trans.

learning from the best

Proiectul „Learning from the best: a Swiss-Romanian cooperation project” este o inițiativă prin care Asociația Semper Musica, prin vizite de studiu în Elveția găzduite de Asociația ABQ Berna, își va dezvolta capacitatea de a implementa un management intern mai eficient, de a-și diversifica sursele de finanțare, îmbunătăți instrumentele financiare, de a atrage sprijinul comunității pentru proiectele desfășurate, dar și de a-și dezvolta un model de sesiune adresată liceenilor care să aducă în discuție problematica discriminării, cu precădere cea legată de dificultățile cu care se confruntă persoanele LGBT care trăiesc în România.

„Suntem norocoși că putem beneficia de experiența Asociației ABQ Berna atât la nivel de management intern, cât și la nivel de expertiză în ceea ce privește organizarea de activități legate de problematica persoanelor LGBT adresate tinerilor de liceu. Este mult mai eficient să poți adapta, în contexul social românesc actual, modele de intervenții care funcționează de ani buni în țări mai dezvoltate, precum Elveția, decât să le dezvolți de la zero, fără un istoric în România, în acest sens” susține Alexandru Gheorghiu, președintele Asociației Semper Musica.

Echipa proiectului, formată atât din reprezentanți ai Semper Musica, cât și din partea ABQ Berna, va pilota un modul de sesiune despre problematica LGBT și nivelul de discriminare suferit de acest grup în România, modul care va fi pus în practică în cadrul celor 14 sesiuni pilot ce vor fi organizate pe perioada proiectului și adresate unui număr de 400 de liceeni din 7 licee, din 7 orașe din România. Mai mult decât atât, echipa proiectului propune și organizarea de workshop-uri pentru părinți și profesori prin care aceștia să primească instrumente eficiente, după modelul elvețian, cu ajutorul cărora să își îmbunătățească relația cu copiii sau studenții lor. În final, modelele de bună practică identificate în urma vizitelor de studiu în Elveția vor fi promovate în România prin organizarea a 9 evenimente publice, la nivelul celor 7 orașe implicate în proiect.

Proiect cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Acest comunicat nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată în întregime de Asociația Semper Musica.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.