Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Lansare UNICEF Centru pentru Adolescenti la Cluj-Napoca

0

Oportunități de dezvoltare pentru toți adolescenții

UNICEF în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj și ALIAT au lansat astăzi modelul „Oportunități pentru Adolescenți” în municipiul Cluj-Napoca. Acesta este cel de-al treilea model de servicii dedicate adolescenților din cele cinci – Iași, Constanța, Cluj-Napoca, București și Bacău – în care adolescenții vor avea acces la un pachet de intervenții prietenoase, eficiente și eficace care să le garanteze oportunități egale și condiții adecvate pentru implicarea lor în toate aspectele vieții.

Privire de ansamblu conferinta lansare centru

Deschiderea Centrului de resurse pentru adolescenţi în acest an, în care Clujul este Capitala Europeană a Tineretului ne oferă oportunitatea de a diversifica domeniile în care comunitatea noastră acordă atenţie şi servicii speciale tinerilor clujeni. Educaţia, informarea şi prevenirea sunt elemente-cheie în a ajuta tinerii să lupte cu tentaţiile şi pericolele societăţii contemporane şi, în acest sens este extraordinar să le putem pune adolescenţilor noştri la dispoziţie un spaţiu, specialişti şi programe dedicate” a declarat dl. Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca.

Modelul „Oportunități pentru Adolescenți” va fi implementat pe o perioadă de trei ani și se adresează adolescenților, fete și băieți, cu vârste între 10 – 18 ani, cu posibilități reduse de dezvoltare, din zone urbane dezavantajate din municipiul Cluj-Napoca. Modelul a fost dezvoltat plecând de la analiza determinanților ce influențează viața adolescenților din România și a serviciilor existente pentru aceștia la nivel local, derulate în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului.

„Mă bucur că inaugurăm acest proiect demonstrativ la Cluj-Napoca, Capitala Europeană a Tineretului în 2015. Este un semnal că adolescenții sunt o prioritate atât pentru autoritățile de la nivel central și local din România, dar și de la nivel european. Totodată, este o recunoaștere a faptului că autoritățile din Cluj-Napoca au capacitatea și dorința de a oferi sprijin adolescenților aflați în situații de risc prin asigurarea accesului la serviciile integrate de care au nevoie pentru a se putea dezvolta la potențialul lor maxim”, a declarat dna. Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

Conform datelor Institutul Național de Statistică, în 2013, 1.723.244 de persoane aveau vârsta cuprinsă între 10-18 ani, reprezentând aproximativ 9% din volumul total al populației. Evidențele indică vulnerabilitățile multiple pe care adolescenții le întâmpină în această perioadă de dezvoltare. România se află în primele locuri din UE la numărul de nașteri înregistrate în această categorie de vârstă, unul din zece copii fiind născut de o adolescentă cu vârsta între 15 și 19 ani. Obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool și tutun de la vârste mici sunt în creștere, iar 10% din adolescenții aflați la vârsta de 16 ani au consumat cel puțin o dată substanțe noi cu proprietăți psihoactive. În anii 2010-2011 și 2011-2012, aproximativ 19% dintre copiii cu vârste între 15-18 ani nu erau cuprinși în sistemul educațional, contribuind astfel la creșterea în timp a șomajului în rândul tinerilor. România se află pe primul loc în UE la procentul de adolescenți și tineri cu vârste cuprinse între 15-24 ani, 17.4%, care nu sunt nici în sistemul educațional, nici într-o formă de pregătire profesională și fără un loc de muncă.

Anul acesta, domeniul de tineret are premizele unui bun debut. A fost aprobată Strategia Națională pentru Tineret, prima oară după 25 de ani, iar astăzi ne aflăm în Capitala Europeană a Tineretului alături de autorități locale, organizații de tineret, adolescenți și tineri pentru a inaugura un model de intervenție destinat adolescenților din mediul urban. Ceea ce se întâmplă anul acesta în Cluj are potențialul de a deveni un model și avem datoria să-l ducem cât putem de departe și să fie inspirație și pentru alte autorități să investească în adolescenți și tineri”, a declarat dl. Vlad Țone, Director de Cabinet în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului.

În cadrul modelului, va fi creat un Centru de Resurse pentru adolescenți unde aceștia pot beneficia de consiliere de sprijin și de recuperare, intervenții în situații de criză, consiliere informațională și în vederea dezvoltării personale, orientare vocațională și profesională și evaluare psiho-socială. În primul an de implementare, se estimează că peste 2.000 de adolescenți vor fi informați, 1.000 de adolescenți vor beneficia de oportunități de dezvoltare în cadrul Centrului de Resurse creat la Cluj-Napoca, iar peste 40 de profesioniști vor participa la cursuri de formare pe teme relevante. De asemenea, în cadrul Centrului de Resurse, va fi dezvoltată și metodologia de lucru.

Consumul de substanțe reprezintă una dintre cauzele abandonului școlar și o posibilă sechelă pentru viitorul lor. Ca atare, este esențial ca adolescenții să conștientizeze riscurile imense la care se expun atunci când intră pe acest făgaș, dar și unde pot cere ajutor”, a declarat Oana Turcanu, ALIAT, Coordonator proiect  „Oportunități pentru Adolescenți”.

Modelul de intervenție își propune să contribuie și la întărirea modalităților de colaborare inter-instituțională în furnizarea de servicii integrate și prietenoase adolescenților și să ofere evidențele necesare influențării politicilor naționale cu privire la adolescenți. În total, de intervențiile din cadrul proiectului pilot vor beneficia aproximativ 5000 de adolescenți.

Platforma online www.adolescenteen.ro reprezintă un alt instrument pus la îndemâna adolescenților unde aceștia pot interacționa cu specialiști de la nivel național și local pe teme de interes și, de asemenea, pot accesa informații cu privire la oportunitățile de dezvoltare disponibile lor la nivel de Cluj-Napoca.

Despre UNICEF România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează  împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionalişi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.  UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

Despre ALIAT

Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) este o asociaţie non-guvernamentală şi non-profit înfiinţată în anul 1993 de specialişti în sănătate mintală care activează în domeniul tratamentului abuzului şi dependenţei de alcool şi droguri. ALIAT este în prezent cel mai reprezentativ ONG în domeniul tratamentului dependenţei de alcool și droguri din România, contribuind semnificativ la formularea politicilor guvernamentale şi a legislaţiei în domeniul consumului de substanţe psihoactive.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.