Lansare oficială a portalului AUTISM CONEXIUNI

0

AUTISM ROMÂNIA-Asociația Părintilor Copiilor cu Autism anunţă lansarea oficială a portalului „AUTISM CONEXIUNI”- http://conexiuni.autismromania.ro -, creat în cadrul proiectului „Start în viaţă pentru tinerii cu autism”, finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European 2009 – 2014, în cadrul Programului Fondul ONG în România – Componenta 4 Servicii sociale şi de bază. Proiectul se desfăşoară pe o durată de 18 luni, intre 1 iulie 2014 – 31 decembrie 2015, şi beneficiază de o finanţare de 97.596 Euro.

autism romania

Portalul se doreşte a fi o comunitate virtuală, o platformă de comunicare online şi de resurse utile în primul rând tinerilor cu TSA şi familiilor lor, precum şi celorlalţi actori care au legătură de persoanele cu autism: profesionişti din cadrul serviciilor publice din domeniul social, al sănătăţii mintale, educaţiei, studenţi, angajatori.

1 din 100 de tineri au o tulburare din spectrul autismului-TSA. Dacă în alte ţări şansele tinerilor cu autism de a se angaja şi de a avea o viaţă independentă sunt mai mari, (ex.: în Marea Britanie 12% dintre ei sunt angajaţi full time), în România practic şansele acestora de a-şi găsi sau păstra un loc de muncă sunt aproape nule,  chiar şi pentru aceia care au IQ mediu sau superior şi/sau au abilităţi speciale într-un anumit domeniu. Politicile sociale care nu încurajează suficient angajarea persoanelor cu dizabilităţi, ineficienţa sistemului educaţional, care nu îi pregateşte pe adolescenţii şi tinerii cu autism pentru piaţa reală a muncii, lipsa programelor adaptate de reabilitare sau formare profesională pentru tinerii cu autism, a informării şi sensibilizării angajatorilor sunt câteva dintre motivele pentru care în România estimăm că sub 0,5% din tinerii cu diagnosticul de tulburare din spectrul autismului (Sindrom Asperger sau autism) îşi poti găsi şi păstra un loc de muncă (4,6 % este rata de angajare în România a persoanelor cu dizabilităţi, potrivit Ministerului Muncii).

Portalul AUTISM CONEXIUNI lansează în premieră pe piaţa din România o secţiune dedicată angajatorilor care vor să sprijine incluziunea prin muncă a tinerilor cu TSA/Sindrom Asperger. Portalul le oferă posibilitatea de a posta oferte de locuri de muncă, dar şi de a accesa o bază de date a profilelor tinerilor cu TSA (studii, abilităţi, experienţă, interese speciale). In această secţiune companiile care s-au alăturat de-a lungul proiectului nostru beneficiază de promovare gratuită în rândul unui număr de vizitatori în continuă creştere.

„Comunitate” este o secţiune prin care promovăm schimbul de experienţă dintre părinţii care se confruntă cu probleme similare, interacţiunea tinerilor cu TSA între ei, cu profesioniștii sau cu ceilalti membri ai comunității, a profesioniștilor între ei, tema centrală fiind tinerii şi adulţii cu autism. Astfel, o dată cu lansarea portalului, ne propunem ca minim 200 de persoane din grupul ţintă să îşi creeze conturi de utilizator pe platforma online pentru a beneficia de sprijin: consultantă juridică şi consiliere online, acces la resursele online postate de profesioniştii Centrului multifuncţional creat în cadrul proiectului sau de alţi membri ai comunităţii virtuale.  Platforma creată va fi actualizată şi îmbogăţită în permanenţă pe baza observaţiilor şi propunerilor utilizatorilor, în funcţie de nevoile de informare şi interacţiune ale acestora.

„Dorim să încurajăm comunicarea pe teme legate de problematica tinerilor și adulților cu TSA şi a familiilor acestora, să-i informăm şi sensibilizăm în mod special pe angajatori în privinţa potenţialului şi abilităţilor tinerilor cu TSA, pentru ca aceştia să devină mai deschişi în a-i angaja în instituţiile publice sau companiile lor private. Incercăm să venim în sprijinul familiilor tinerilor si adultilor cu TSA, in mod special, cu informaţii, consiliere și diferite alte resurse, deoarece problemele şi nevoile reale ale acestor familii sunt ignorate de autorități .”  Liuba Iacoblev, manager de proiect.

http://conexiuni.autismromania.ro/

 

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează