Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Lansare de Ziua Naţională a Adopţiei: „Tudor – o poveste despre adopţie”

0

Asociaţia „Tzuby’s Kids”, în parteneriat cu Asociaţia „Studenţi pentru Viaţă” şi Alianţa România Fără Orfani, va lansa în data de 2 iunie 2017, cu ocazia Zilei Naţionale a Adopţiei, cartea „Tudor – o poveste despre adopție” scrisă de Veronica Iani.

Tudor v1.2-01
Cartea este un instrument util destinat părinţilor adoptivi pentru a explica adopţia pe limbajul copiilor iar momentul citirii cărții în lectura autoarei va fi transmis live pe pagina facebook.com/tzubyskids  începând cu ora 11,00.

„Din păcate, de multe ori, părinţii preferă să nu vorbească copiilor adoptaţi despre trecutul lor ceea ce produce dezechilibre la vârste mai mari. Cartea d-nei Veronica Iani oferă părinţilor adoptivi o bună ocazie pentru a introduce adopţia în viaţa copiilor într-un mod pozitiv”, a declarat d-na Mirela Mihăileanu, Director al Asociaţiei „Tzuby’s Kids”.

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca un copil adoptat să afle despre adopţia sa din momentul în care dezvoltă capacitatea de înțelegere a noțiunilor, respectiv începând cu vârsta de 2 ani. Introducerea cuvântului „adoptat” în vocabular aduce noţiunea în normalitatea vieţii iar studiile arată că aceşti copii sunt mai stabili psiho-emoţional şi mai pregătiţi pentru a-şi asuma trecutul. „Transmiterea unui mesaj pozitiv al adopţiei şi introducerea noţiunii de naştere în inimă,  a faptului că un copil este un dar special sunt temele centrale ale cărţii”, a declarat doamna Veronica Iani.

Veronica Iani a devenit o îndrăgită autoare de cărţi pentru copii pe care le ilustrează cu propriile desene. „Tudor – o poveste despre adopţie” este a patra carte scrisă de autoare, după „Bebe – o poveste din burtică”, „Ioana – o poveste despre Sindromul Down” şi „Aşteptându-l pe Bebe”, carte de colorat. Stilul sensibil şi creativ captivează copiii şi îi ajută să înţeleagă lucruri care, uneori, şi pentru oamenii mari sunt greu de înţeles.

Cărţile doamnei Veronica Iani pot fi comandate online de pe site-ul www.veronicastories.com

veronica iani

Problema adopției în România

Conform ultimelor date statistice publicate, în sistemul de protecţie sunt 56.866 copii dintre care doar 3.436 adoptabili și 1,8% efectiv adoptaţi. Peste 93% dintre copii nu au nicio şansă la adopţie din cauza faptului că procesul de declarare a adoptabilităţii durează nejustificat de mult timp.

O echipă de medici coordonată de profesorul Charles A. Nelson, de la Universitatea Harvard, a realizat în București un studiu, timp de 14 ani, asupra a 136 de copii abandonați. Studiul a evidenţiat faptul că traumele separării, abuzului, neglijării, pot dăuna grav dezvoltării creierului copiilor determinând agresiune şi boli psihice. O concluzie surprinzătoare a raportului a fost că acei copii care au avut șansa de a găsi o familie, în care să fie iubiți și să se simtă în siguranță, au fost capabili să-şi regenereze conexiunile lipsă, creierul restabilindu-și funcțiile pierdute.

Pentru o relaționare corespunzătoare cu acești copii, părinții adoptivi și personalul instituțional ar trebui să beneficieze de o pregătire competentă. Din păcate, adesea instruirea lor este precară şi superficială din cauza invesițiilor reduse, aceasta fiind o cauză majoră pentru care copiii nu reușesc să recupereze traumele, care de multe ori se adâncesc.

Deoarece copiii abandonaţi reprezintă categoria socială cea mai vulnerabilă, iar incapacitatea de a oferi mediul optim de dezvoltare cauzează probleme sociale complexe cu efectepe termen lung, Asociaţia „TZUBY’S KIDS” este implicată în formarea familiilor adoptive şi de plasament, a îngrijitorilor din centrele de plasament şi a asistenţilor maternali, folosind modalităţi de îngrijire competentă a copiilor cu istoric de traumă. Cursurile se bazează pe metodologia TBRI (Trust-Based Relational Intervention®), dezvoltată de Dr. Karyn B. Purvis şi Dr. David R. Cross în cadrul TCU – Institute of Child Development din SUA. Asociaţia „TZUBY’S KIDS” este membră a Alianţei România Fără Orfani (ARFO) şi este parte a Consorțiului de Traumă al Alianţei având formatori acreditati ANC/CNFPA.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.