Laboratorul ILUMART de studiu al luminii

0

ILUMART, organizația formată din tineri arhitecți, ingineri și comunicatori pasionați de arta în lumină, își propune realizarea primului laborator de studiu al acesteia, ca pas important în dezvoltarea luminotehnicii.

2

3

Ideea a pornit de la faptul cã partea de luminotehnicã este slab exploatatã la nivel national şi implicit în cadrul facultãţilor. ILUMART propune dezvoltarea sectorului la nivelul educaţiei, laboratorul experimental fiind doar o primã initiţiativã. Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor a susținut încã de la început ideea şi a pus la dispoziţia inițiatorilor una din sãlile de clasã pentru transformarea ei în laborator de studiu al luminii. Astfel, în 2016, Laboratorul, aflat momentan în faza de proiectare, va prinde contur şi va avea o destinaţie multiplã: salã de clasã renovatã și reorganizatã conform celor mai noi standarde; spațiu pentru workshopuri; spațiu pentru întâlniri și traininguri; spațiu pentru evenimente, dezbateri, prezentări ținute de companiile partenere şi de cadrele didactice.

Laboratorul ILUMART va aborda lumina prin două ipostaze: cea funcțional – arhitecturalã, ca parametru de confort în orice clãdire și cea vizual-artisticã – prin instalații interactive sau intervenții in spațiul public.

Laboratorul este conceput ca un spațiu în care tinerii pasionați de iluminat vor putea experimenta cu echipamente moderne în domeniu, vor putea accesa materiale bibliografice de specialitate și vor putea intra în contact cu profesioniști din rândul companiilor de top.

Din punct de vedere spațial, ILUMART şi-a propus sã creeze un context care să pună în valoare ideea de cutting-edge technology din punct de vedere al dispozitivelor utilizate. Designul se bazează pe suprafețe albe, șlefuite care alternează cu lemn natur – ce se regãsește atât în mobilier, cât și în pardoseală și oțel cromat. S-a dorit pãstrarea legãturii cu imaginea salii de curs existentã, de aceea se va utiliza un parchet din lemn în coadã de rândunicã- model folosit deja în facultate. Un element important al conceptului spațial este mobilierul. Mesele de lucru sunt convertibile și se vor transforma ȋn regim de gradenã, fapt ce va oferi o mai mare flexibilitate în organizarea spațiului pe diverse scenarii: curs, workshop, prezentare.

5

Din punct de vedere tehnic, laboratorul va fi un hub hi-tech, deschis studenţilor, specialiştilor în domeniu şi mai ales tinerilor pasionaţi de acest sector. Laboratorul va fi automatizat, storurile utilizate pentru a obtura lumina naturalã fiind controlate automat, alãturi de alte detalii. De asemenea, vor fi instalaţi senzori pentru controlul sistemului de iluminat, senzori de mişcare pentru zona de acces şi senzori crepusculari pentru a controla iluminatul artificial în functie de iluminatul natural, etc. Sistemul de iluminat este format din mai multe segmente pe baza unor scenarii predefinite: iluminat funcţional pentru a asigura nivelul minim pentru destinaţia principalã a încãperii – sala de curs/seminar; iluminat de accent prin intermediul detaliilor de mobilier sau separat de acesta; o exemplificare a unui colţ de scenã, utilizând echipamente corespunzatoare care vor putea fi manipulate de cei prezenţi; un iluminat interactiv, pentru un impuls de creativitate şi inovaţie.

Laboratorul ILUMART integreazã tehnologii moderne aducând inovaţia şi cercetarea din domeniul luminotehnicii pe bãncile facultãţilor, mai aproape de studenţi, profesori, parteneri şi colaboratori, cu scopul de a dezvolta un domeniu neexploatat încã în România, dar cu premise optimiste.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează