Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Laboratorul ILUMART de studiu al luminii

0

ILUMART, organizația formată din tineri arhitecți, ingineri și comunicatori pasionați de arta în lumină, își propune realizarea primului laborator de studiu al acesteia, ca pas important în dezvoltarea luminotehnicii.

2

3

Ideea a pornit de la faptul cã partea de luminotehnicã este slab exploatatã la nivel national şi implicit în cadrul facultãţilor. ILUMART propune dezvoltarea sectorului la nivelul educaţiei, laboratorul experimental fiind doar o primã initiţiativã. Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor a susținut încã de la început ideea şi a pus la dispoziţia inițiatorilor una din sãlile de clasã pentru transformarea ei în laborator de studiu al luminii. Astfel, în 2016, Laboratorul, aflat momentan în faza de proiectare, va prinde contur şi va avea o destinaţie multiplã: salã de clasã renovatã și reorganizatã conform celor mai noi standarde; spațiu pentru workshopuri; spațiu pentru întâlniri și traininguri; spațiu pentru evenimente, dezbateri, prezentări ținute de companiile partenere şi de cadrele didactice.

Laboratorul ILUMART va aborda lumina prin două ipostaze: cea funcțional – arhitecturalã, ca parametru de confort în orice clãdire și cea vizual-artisticã – prin instalații interactive sau intervenții in spațiul public.

Laboratorul este conceput ca un spațiu în care tinerii pasionați de iluminat vor putea experimenta cu echipamente moderne în domeniu, vor putea accesa materiale bibliografice de specialitate și vor putea intra în contact cu profesioniști din rândul companiilor de top.

Din punct de vedere spațial, ILUMART şi-a propus sã creeze un context care să pună în valoare ideea de cutting-edge technology din punct de vedere al dispozitivelor utilizate. Designul se bazează pe suprafețe albe, șlefuite care alternează cu lemn natur – ce se regãsește atât în mobilier, cât și în pardoseală și oțel cromat. S-a dorit pãstrarea legãturii cu imaginea salii de curs existentã, de aceea se va utiliza un parchet din lemn în coadã de rândunicã- model folosit deja în facultate. Un element important al conceptului spațial este mobilierul. Mesele de lucru sunt convertibile și se vor transforma ȋn regim de gradenã, fapt ce va oferi o mai mare flexibilitate în organizarea spațiului pe diverse scenarii: curs, workshop, prezentare.

5

Din punct de vedere tehnic, laboratorul va fi un hub hi-tech, deschis studenţilor, specialiştilor în domeniu şi mai ales tinerilor pasionaţi de acest sector. Laboratorul va fi automatizat, storurile utilizate pentru a obtura lumina naturalã fiind controlate automat, alãturi de alte detalii. De asemenea, vor fi instalaţi senzori pentru controlul sistemului de iluminat, senzori de mişcare pentru zona de acces şi senzori crepusculari pentru a controla iluminatul artificial în functie de iluminatul natural, etc. Sistemul de iluminat este format din mai multe segmente pe baza unor scenarii predefinite: iluminat funcţional pentru a asigura nivelul minim pentru destinaţia principalã a încãperii – sala de curs/seminar; iluminat de accent prin intermediul detaliilor de mobilier sau separat de acesta; o exemplificare a unui colţ de scenã, utilizând echipamente corespunzatoare care vor putea fi manipulate de cei prezenţi; un iluminat interactiv, pentru un impuls de creativitate şi inovaţie.

Laboratorul ILUMART integreazã tehnologii moderne aducând inovaţia şi cercetarea din domeniul luminotehnicii pe bãncile facultãţilor, mai aproape de studenţi, profesori, parteneri şi colaboratori, cu scopul de a dezvolta un domeniu neexploatat încã în România, dar cu premise optimiste.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.