La Tabăra de Storytelling, oengeza devine emoție și ONG-iștii, fundraiseri adevărați

0
 Curs Multimedia Storytelling

În prima zi:

„Organizația noastră administrează un centru de asistență pentru tineri cu deficiențe de vedere care vor să studieze la universitate. Cei 150 de beneficiari au acces la servicii sociale integrate conform managementului de caz stabilit DGASPC. Ei primesc materiale didactice în limbaj Braille, consiliere psiho-socială și suport financiar.”

În ultima zi:

„Ea este Ana și lucrează la Banca Națională. Este nevăzătoare, dar pentru că la centrul nostru a primit toate cursurile de facultate și de master în limbaj Braille, a putut să arate tot ce poate în Universitate și și-a putut urma cariera pe care o dorea. La fel ca ea, alți 149 de studenți cu probleme de vedere pot să învețe și să se pregătească pentru viitor la centrul nostru, unde traducem în limbajul Braille toate cărțile și cursurile de care au nevoie. Pentru că toți tinerii trebuie să aibă șansa la viitorul pe care îl visează.”
Între aceste două moduri de a-ți prezenta activitatea au trecut patru zile de exerciții practice de storytelling, fotografie, prezentare și fundraising cu profesioniști. Patru zile de muncă asiduă pentru a pierde obiceiurile nesănătoase ale ONG-iștilor de a vorbi despre munca lor de parcă ar scrie rapoarte POSDRU. Patru zile de gândire critică și antrenament pentru a descoperi și folosi ce e interesant pentru cei cărora le vorbești.

Toate acestea se întâmplă între 1 și 5 iulie la Sibiu, la Tabăra de storytelling pentru fundraising organizată de Asociația pentru Relații Comunitare. Traineri sunt Georgiana Ilie, director de comunicare ARC și jurnalist, Andrei Pungovschi, fotojurnalist cu premii internaționale, și Cătălin Gheorghe, directorul programului ONG al ARC și consultant de fundraising.

Tabăra este la a doua ediție. La prima, în 2014, aproape 15 fundraiseri au învățat să fie convingători. Andreea Iațu, de la Asociația Autism Baia Mare, ne-a scris după tabără: „Spun cu mâna pe inimă că a fost cea mai frumoasă experiență de când lucrez într-un ONG.  Dacă te aștepți la un curs în care doar ți se predă și te poți ascunde undeva în spate ca să butonezi telefonul, nu e de tine. Este practic 100 %, ești acolo și ești important! Pornind de la locație, agendă, formatori și participanți – totul a fost învăluit într-un aer de tabără.
Au fost patru zile pline în care am înțeles că donatorii așteaptă o poveste, nu cifre, de ce o fotografie face cât o mie de cuvinte și că modul în care livrezi povestea poate face diferența. Mai presus de toate, m-am întors acasă cu mult elan, cu o altă viziune asupra lucrurilor și cu idei noi gata de pus în practică.”

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează