Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

La sfat cu statul ca să creștem satul

0

Accesul ONG-urilor la PNDR 2014-2020 reprezintă o soluție de a genera bunăstare economică în mediul rural

Mai puțin de 3% din fondurile aflate la dispoziția grupurilor de acțiune locală (GAL-urilor) în perioada 2007-2013 (aproximativ 376 de milioane de euro) au fost accesate de ONG-uri. Există peste 3000 de asociații și fundații active în domeniul agricol și peste 2000 active în domeniile dezvoltare și turism în România.

Crestem_satul_1

La sfat cu statul ca să creștem satul, dezbaterea organizată de RuralNet – rețeaua pentru dezvoltare comunitară, miercuri, 10 iunie, a reunit peste 40 de participanți, reprezentanți ai ONG-urilor, instituții publice (AM-PNDR, AFIR, RNDR) și presă, cu scopul de a identifica soluțiile potrivite pentru accesul scăzut al ONG-urilor la Programul Național de Dezvoltare Rurală. Acest eveniment marchează începutul campaniei de advocacy dezvoltate de RuralNet pentru a crește capacitatea rețelei de a influența politici publice referitoare la dezvoltarea rurală.

”ONG-urile au un mare potențial, insuficient exploatat, de a genera bunăstare economică și echitate socială. De asemenea, după cum au identificat numeroși participanți din sfera ONG, agricultura românească are nevoie de asociere, iar reprezentanții organizațiilor neguvernamentale au expertiză atât în facilitare și generare de capital social în comunități, cât și în transferarea de abilități și consultanță pentru dezvoltare de proiecte”, a precizat Marton Balogh, purtător de cuvânt al rețelei RuralNet. De altfel, toate aceste puncte, alături de argumentele legislative, se regăsesc într-un document de poziție pe care rețeaua l-a prezentat în cadrul dezbaterii și care poate fi accesat pe site-ul RuralNet.

”PNDR nu trebuie să facă diferențe pe formele de asociere, ci pe numărul de fermieri asociați. Trebuie avută în vedere o abordare gradată a formelor asociative. Asociațiile și alte forme asociative trebuie să fie eligibile pentru toate tipurile de măsuri – au efect multiplicator al investițiilor financiare.”, a subliniat Ancuța Vameșu, director al Institutului de Economie Socială.

Beatrice Zaharescu, consilier Serviciul Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (AM-PNDR), și Maria Nichita, expert comunicare Direcția Relații Publice, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale au precizat că ONG-urile reprezintă o categorie importantă pentru PNDR pe măsuri de infrastructură, mediu, climă etc. Cu toate acestea, s-a constatat, în continuare, accesul limitat al ONG-urilor la finanțările PNDR 2014-2020 pe anumite măsuri ce ar putea soluționa problemele identificate în mediul rural privind dezvoltarea economică.

Pentru a susține dezvoltarea economică rurală și campania de advocacy, rețeaua RuralNet a lansat, de asemenea, o petiție online ce vizează accesul ONG-urilor la finanțări PNDR 2014-2020.

Campania de advocacy este inițiată în cadrul proiectului “RuralNet – rețeaua pentru dezvoltare comunitară”, implementat de Fundația PACT în parteneriat cu Fundația CIVITAS Cluj-Napoca și Centru de Asistență Rurală Timișoara și finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG România.

Despre RuralNet

RuralNet – rețeaua organizațiilor active în dezvoltare comunitară în mediu rural este fondată în anul 2002 și este constituită dintr-un număr de 13 organizații membre active în toate regiunile de dezvoltare ale țării. Cele 13 organizații lucrează cu organizații comunitare/ comunități din mediu rural, iar în momentul de față, ca rezultat direct al intervenției în teren există peste 100 de organizații comunitare active în satele din Romania.

În plus, RuralNet este singura reţea de dezvoltare comunitară la nivel național care contribuie activ la procesul de elaborare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Direct sau prin membrii săi, RuralNet face parte din organisme consultative ce vizează dezvoltarea și monitorizarea de politici publice și programe de finanțare cu fonduri europene aferente Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerului Fondurilor Europene.

Astfel, RuralNet este membră în:

  • Comitetul de monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020,
  • 4 din 6 grupuri tehnice de lucru PNDR 2014-2020 (Leader, Inovare, Infrastructură rurală, Dezvoltare economică în mediul rural),
  • Comitetul de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat 2014-2020.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.