Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

La Balul Biodiversității, WWF sărbătorește încheierea unui proiect cu beneficii pentru natură și comunitățile dunărene

0

WWF-România împreună cu partenerii, Agenția pentru Protecția Mediului Olt și Societatea Ornitologică Română (SOR), și cu ajutorul comunităților locale din Gîrcov și Giuvărăști (județul Olt), au sărbătorit sâmbătă și duminică, așa cum se cuvine, finalul proiectului Frontiere Verzi (Green Borders).

Frontiere Verzi reprezintă un proiect model pentru ceea ce poate fi realizat în lungul Dunării. În cadrul acestuia, în cei patru ani am reuşit să refacem 950 ha de luncă, sa plantăm peste 5 ha de salcie albă și plop alb în zone importante,  să realizăm un model de fermă piscicolă durabilă, să creștem cu mai mult de 20% suprafața zonelor de hrănire și cuibărire pentru păsările din lungul Dunării și, unul dintre cele mai bune rezultate – să depăşim pragul de un milion ha de situri Ramsar în România,” a declarat Cristian Tetelea, managerul de proiect și Coordonator proiecte Bazinul Dunării în cadrul WWF-România.

În ianuarie 2009, WWF a demarat proiectul Life+ „Conservarea Transfrontalierăa cormoranului mic şi raţei roşii în zone cheie din România şi Bulgaria” sau, pe scurt, Frontiere Verzi. Acesta și-a propus să asigure cadrul necesar pentru conservarea transfrontalieră a 11 situri Natura 2000 din lungul Dunării, în România şi Bulgaria. Astfel au fost îmbunătăţite zonele de reproducere ale raţei roşii şi ale cormoranului mic, ambele specii fiind protejate la nivel european. 

În România, 175.000 de oameni trăiesc în zonele de implementare a proiectului Frontiere Verzi,  bucurându-se în mod direct de măsurile de conservare pe care WWF le-a  implementat în beneficiul naturii, dar şi al oamenilor. Giuvărăști și Gîrcov sunt doar două dintre cele 21 de comune incluse în program, dar reprezentative ca și model de colaborare între comunități, autorități locale și organizațiile non-guvernamentale. Tradiţia proiectelor de conservare WWF rezervă comunităţilor locale un rol extrem de important în desfăşurarea proiectului, o mare parte din succesul pe termen lung al acţiunilor organizației fiind garantat de implicarea localnicilor.

(c)Doru Oprisan_Balul Biodiversitatii_Copiii din Clubul Cormoranului_GiuvarastiÎn cele două localități, Clubul Cormoranului este forma prin care copiii din zonă îşi arată sprijinul faţă de proiect și mediul înconjurător. În ultimii patru ani, cei peste 100 de membri ai clubului au fost iniţiaţi în tainele ecologiei: au participat la sesiuni de observare şi studiere a păsărilor sălbatice cu ochiul liber,  pentru a cunoaşte și cele două specii protejate la nivel european cu care se mândresc, și au asistat la prezentările specialiştilor WWF şi ai SOR.

credit foto – Doru Oprişan

Pentru Balul Biodiversității (care s-a desfăşurat în perioada 18-19 mai) copiii s-au pregătit sârguincios în ultimele luni. Aceștia au luat lecții intense de dans susţinute de  Laura Blica și  Vlad Toader, balerini ai Operei Române din București, dar şi lecţii de origami. Astfel, sâmbătă și duminică, la Căminele Culturale din Gîrcov şi Giuvărăşti, membrii Clubului Cormoranului ne-au introdus în atmosfera unui Bal al Biodiversităţii, dedicat naturii, în care fiecare vietate din preajma Dunării a fost reprezentată.

Zonele umede – resurse naturale vitale și soluție pentru combaterea inundațiilor

Zonele umede sunt râuri, lacuri, iazuri, păduri de luncă. Ele reprezintă unul dintre cele mai valoroase tipuri de ecosisteme, deoarece găzduiesc cea mai mare parte a biodiversităţii şi asigură servicii de mediu pentru oameni. Zonele umede joacă un rol-cheie în circuitul apei în natură, refac rezervele de apă, pot reduce impactul inundaţiilor, asigură un mediu pentru înmulţirea peştilor și curăță apele de suprafață sau subterane. În ultimul secol, majoritatea zonelor umede din Bulgaria, România și din multe alte părți ale lumii au fost distruse. Protejarea lor este o prioritate pentru WWF.
(c)Doru Oprisan_Balta Geraiului_Confluenta Olt_Dunare

credit foto – Doru Oprişan
Despre WWF (World Wide Fund for Nature)
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.