Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Justiția obligă Guvernul să fie transparent privind arbitrajul pentru Roșia Montană

0

Tribunalul Cluj a stabilit că informațiile legate de arbitrajul internațional Gabriel Resources versus România sunt publice și trebuie comunicate părților interesate în baza legii privind accesul la informațiile de interes public.

salvati rosia montana

În luna iulie 2015, Gabriel Resources Ltd și Gabriel Resources Jersey, acționari ai proiectului minier de la Roșia Montană, au înregistrat pe rolul Centrului Internațional de Soluționare a Disputelor Relative la Investiții de la Washington (ICSID) o cerere de arbitraj împotriva Statului român. Cele două companii off-shore pretind încălcarea tratatelor încheiate de Guvernul României cu Guvernele Marii Britanii și Canadei pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor. Mai precis, pretind aceștia, prin diverse acțiuni și non-acțiuni ale Statului român în problema proiectului minier, cei doi acționari au suferit o expropriere indirectă a drepturilor lor de a exploata resursele de la Roșia Montană.

Pentru a avea acces la documente privind arbitrajul, Asociațiile Alburnus Maior și Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au acționat în instanță Ministerul Finanțelor Publice. Acest minister are calitatea de a reprezenta Statul român în litigiile de arbitraj internațional și a refuzat să comunice asociațiilor noastre informațiile solicitate: corespondența purtată cu instanța de arbitraj, firma de avocatură desemnată a apăra interesele Statului român și procedura de nominalizare a super-arbitrului în cazul menționat.

Urmare a cererii de informații, Ministerul Finantelor Publice nu a dat niciun răspuns. Doar în urma comunicării cererii de chemare în judecată de către instanță, Ministerul, în calitate de pârât, a formulat o poziție în sensul că informațiile solicitate nu pot fi dezvăluite, în caz contrar aducându-se atingere intereselor statului la un proces echitabil în litigiul arbitral.

“Întreaga evoluție a proiectului Roșia Montană se datoreaza unei conlucrări permanente între compania deținătoare a proiectului minier și diferite autorități ale statului. Asupra litigiului de față planează numeroase suspiciuni întemeiate și neîncrederea că Statul român este motivat să adopte o poziție favorabilă intereselor cetățenilor săi. Prin urmare, transparența autorităților ar avea menirea să înlăture orice suspiciuni și să garanteze cetățenilor că Statul român va avea o poziție fermă de respingere a pretențiilor formulate împotriva sa și angajați ai săi nu vor fi co-interesați să accepte plata a miliarde de dolari de la bugetul public.” a declarat Ștefania Simion, coordonatorul echipei juridice a campaniei Salvați Roșia Montană.

Proiectul ‘Solidaritate pentu Comunitate’ al Asociației Alburnus Maior este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.