Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Jurnalul Pacientului cu BPOC

0

Se lansează Jurnalul Pacientului cu BPOC, un instrument util atât medicilor pneumologi, cât şi pacienţilor cu risc de acutizare a bolii

  • Ţara noastră ocupă locul 3 în Europa la mortalitatea cauzată de BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronică), o boală pulmonară cronică, cauzată în 90% din cazuri de fumat[1];
  • 75% dintre cei care sunt diagnosticați cu BPOC renunță la tratament și aleg să ignore simptomele acesteia; specialiștii pneumologi atrag atenția că, netratată, boala poate fi fatală;
  • Jurnalul Pacientului cu BPOC este un răspuns practic la statisticile negative și urmărește sprijinirea relaţiei medic – pacient şi informarea corectă, astfel încât pacientul să gestioneze corect primele reacţii la acutizarea bolii.

Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul GSK România, a lansat, astăzi, Jurnalul Pacientului cu BPOC – ghid de informare și monitorizare care ajută pacienții și medicii să țină sub control această boală cronică.

Ghidul informativ Jurnalul Pacientului cu BPOC va fi distribuit gratuit prin intermediul medicilor, ca prim pas în educarea celor peste 1 milion de români care se confruntă cu această afecțiune, cu scopul de a-i ajuta să-și înțeleagă boala și să învețe să o controleze. Totodată, Jurnalul reprezintă și un instrument de monitorizare, util pentru medici în gestionarea evoluției bolii.

Jurnalul a fost creat ca răspuns la realitățile și statisticile negative din jurul BPOC, care avertizează numai 25% dintre persoanele diagnosticate urmează un tratament regulat[2], în ciuda faptului că în lipsa acestuia, boala se agravează, modifică dramatic viața pacientului, (care ajunge să nu mai poată respira la cel mai mic efort) și poate fi fatală. Jurnalul își propune să favorizeze acceptarea tratamentului de către pacient și să îl asiste în lupta împotriva bolii cu sfaturi auxiliare.

Jurnalul Pacientului cu BPOC familiarizează pacientul cu efectele bolii și consecințele renunțării la tratament. Ghidul este util fiindcă sprijină investigațiile medicului și învață pacientul să-și controleze boala, explicându-i inclusiv cum să gestioneze o criză atunci când este singur”, a declarat Prof. Dr. Florin Mihălțan, Președintele Societății Române de Pneumologie, organizatorul acestui proiect.

În fiecare an, BPOC este responsabilă pentru moartea a 3 milioane de oameni – de două ori mai multe decese decât cele cauzate de accidentele de mașină, sau de HIV/SIDA, din întreaga lume.[3] Totodată, în România prevalenţa acestei boli scade sub pragul vârstei de 35-40 de ani, iar peste 50% din populaţia de peste 40 de ani din România a fost identificată ca fiind la risc de BPOC[4].Pe lângă aderența scăzută la tratament, mortalitatea ridicată a acestei afecțiuni este pusă și pe seama lipsei de informare: în timp ce BPOCeste o boală pulmonară incurabilă cauzată în 90% din cazuri de fumat[5], majoritatea fumătorilor suferă de BPOC fără să știe­. Astfel, jumătate din cazuri nici nu ajung să fie diagnosticate, din cauza simptomelor ascunse, ușor de ignorat și de confundat cu un dat al vârstei. În acest context, specialiștii pneumologi atrag atenția asupra necesității de a derula inițiative de informare a populației asupra importanței tratării și diagnosticării timpurii a acestei boli.

“Jurnalul Pacientului cu BPOC este, în primul rând, un excelent instrument de monitorizare a bolii, atât din perspectiva medicului, cât mai ales a pacientului – el poate acum să compare stadiile de boală în diferite momente de timp, corelate cu diverse decizii de viaţă pe care le ia pentru controlul afecţiunii de care suferă. De asemenea, şi familia, un vector extrem de important de influenţare a pacientului, are vizibilitate asupra evoluţiei stării acestuia de sănătate” a declarat Prof. As. Ruxandra Ulmeanu, Medic primar pneumolog-bronholog, Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” Bucureşti şi unul dintre realizatorii ghidului.

“Aceasta este a doua inițiativă de acest fel pe care GSK Romania o susține în ultimul an în sensul facilitării accesului la informație pentru pacienții cu boli respiratorii, după ce anul trecut am susținut crearea, de către partenerii noștri din SRP, a Jurnalului Pacientului cu Astm. Avem 40 de ani experiență în aria bolilor respiratorii și ne-am asumat în totalitate angajamentul de a fi un real sprijin pentru echipa medic-pacient, atât prin portofoliul nostru de produse inovatoare, cât și prin susținerea creării instrumentelor moderne de management al bolilor, precum Jurnalul Pacientului cu BPOC”, a declarat dr. Dana Constantinescu, directorul medical al GSK România.

Despre Jurnalul Pacientului cu BPOC

Construit ca un ghid al pacientului cu BPOC, care să fie util și medicului în monitorizarea pacienților, Jurnalul cuprinde 64 de pagini cu informații despre simptome, analize, semnele de exacerbare a bolii, sfaturi practice ­despre dieta potrivită sau renunțarea la fumat, cu scopul de a arăta cum boala poate fi ținută sub control, oferind totodată și un instrument de evaluare și monitorizare al acesteia, dedicat medicilor. Jurnalul tipărit va fi pus la dispoziție gratuit pacienților care suferă de BPOC, prin intermediul medicilor pneumologi.

Societatea Română de Pneumologie

Societatea Română de Pneumologie (SRP) este o organizaţie profesională şi ştiinţifică, cu personalitate juridică, formată în vederea luptei împotriva tuberculozei şi a altor afecţiuni respiratorii. SRP are 700 de membri cotizanţi, constă în 6 secţiuni şi 4 grupuri de lucru şi este parteneră în activităţile pe care le desfăşoară cu mai multe asociaţii profesionale şi ONG-uri. În 2013, SRP şi-a concentrat activitatea pe cultivarea screeningurilor de spirometrie pentru astm şi BPOC, cursuri de educaţie în programe de e-learning şi cursuri de familiarizare cu noul GOLD, iniţiative în domeniul strategiilor antifumat.

GSK – una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanţială activitate de cercetare şi dezvoltare. GSK se dedică îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor, ajutându-i să realizeze mai multe, să se simtă mai bine şi să trăiască mai mult. În România, obiectivul nostru este să contribuim la creşterea speranţei de viaţă a românilor (a doua cea mai scazută din Uniunea Europeană), precum şi la creşterea calităţii vieţii acestora. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.gsk.ro

Jurnalul Pacientului cu BPOC_ovidiu_micsik-inquamphotos


[2] Ghid local de management al BPOC, 2009, disponibil aici, ultima accesare: 13.01.2014

[3] Organizația Mondială a Sănătății, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs310/en/index.html, ultima accesare: 13.01.2014

[4] „Studiul de Prelevanţa BPOC în România”, prof. dr. Florin Mihălțan, din cadrul BPOC Audit, 2013

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.