Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ÎNVIEREA între ştiinţă şi religie la Radio România Cultural

0

Învierea şi miracolele lui Isus Hristos din perspectivă religioasă şi ştiinţifică – acesta este subiectul provocator pe care matinalul Radio România Cultural (Espresso) îl propune publicului în cele 3 zile ale Paştelui Ortodox.

În zilele de 12,13 şi 14 aprilie, între orele 7.15-9.00, Diana Joicaliuc şi Dan Vasiliu invită publicul la o reflecţie matinală pe teme intens studiate dar niciodată elucidate.

Macheta - Invierea intre stiinta si religie

Oamenii de religie şi cei de ştiinţă îşi vor prezenta argumentele în legătură cu Sărbătoarea Pascală şi cu semnificaţiile ei. Unul dintre cele mai fierbinţi subiecte va fi cel legat de Bosonul Higgs, supranumit ”Particula lui Dumnezeu”, despre care se studiaza în cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare (la CERN).

Cele trei dimineţi Pascale vor aborda sărbătoarea din perspectiva multor confesiuni şi vor îndrăzni să răspundă la întrebarea cum vor celebra Paştele strănepoţii nostri?

Românii sunt printre cele mai credincioase nații din lume, relevă un   studiu Gallup International publicat anul trecut, care arată că românii se află pe locul şapte în topul celor mai credincioase populaţii, după ghanezi, nigerieni și armeni.

Pe alte meridiane, însă, în Statele Unite, spre exemplu, sondajele oficiale arată că, din 2012 încoace, 7 milioane și jumătate de americani si-au pierdut  religia, 1 din patru americani declară că nu apartin nici uneia şi 34 % spun că n-au fost niciodată la vreo slujbă religioasă.

Poate și de aceea, biserica, instituția bisericii , și-a ”îndreptat fața” către mediul on line. Sau poate din nevoie de a fi ”în pas cu moda”. Sau poate din dorința de a aduce la biserică tinerii, atît de familiarizați cu mediul virtual. Cât de compatibile, sunt, însă, biserica şi mediul on line? O altă întrebare care îşi caută răspuns în cele trei ediţii ale matinalului de Paşti.

Unul dintre invitaţi programului special este fratele Guy Consolmagno, unul dintre cei 12 astronomi ai Papei,  președintele Observatorului Vaticanului, astronom și cercetător în științele planetare, specializat in studiul asteroizilor si al meteoriților, absolvent al Universității Arizona și al MIT din Statele Unite. Una dintre concluziile subiectului abordat de matinalul Espresso va fi tras chiar de domnia sa, preşedintele Observatorului Vaticanului susţinând că ştiința și religia nu sunt deloc două lumi aparte.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.