Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Investiția în primele 1.000 de zile generează rezultate pentru România pentru următorii 100 de ani

0

UNICEF în România, Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională (CEDP) și ReadyNation România au organizat miercuri, 16 mai 2018, la sediul BNR, cea de-a treia ediție a conferinței pentru promovarea educației timpurii. Tema din acest an a conferinței a fost „Primele 1000 de zile din următorii 100 de ani. Educația timpurie, o șansă pentru competitivitatea României”.

Primele 1.000 de zile din viața unui copil reprezintă baza pentru dezvoltarea lui, pentru reușita la școală și, mai târziu, în viață. Numeroase studii internaționale ne arată că investiția în educația timpurie produce rezultate pe termen lung și, în special, pentru cei mai vulnerabili copii. Acum este momentul oportun să investim: avem exemple de bună practică, iar cadrul legislativ încurajează educația timpurie. Este nevoie de parteneriate la nivel local și central care să ofere șansa fiecărui copil la educație incluzivă de calitate, iar mediul de afaceri a demonstrat că susține inovația”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

Conferința a facilitat dialogul între specialiști, decidenți instituționali și reprezentanți ai mediului de afaceri pentru schimbul de bune practici și identificarea modalităților de promovare a investiției în educația timpurie, având în vedere beneficiile sociale pe care le aduce aceasta, în prezent și în viitor, inclusiv pentru piața muncii.

De 20 de ani CEDP Step by Step susține importanța educației timpurii. În urmă cu doi ani a lansat către comunitatea de afaceri din România invitația de a i se alătura în acest important demers pentru a susține creșterea investițiilor publice și private în educație timpurie. În contextul în care numeroase studii demonstrează faptul că bazele pentru marea majoritate a competențelor necesare pentru secolul XXI se formează încă din copilaria timpurie, dezvoltarea serviciilor de educație timpurie de calitate constituie o șansă reală pentru creșterea competitivității și dezvoltării sustenabile a României”, a spus Carmen Lică, Director executiv CEDP Step by Step.

Evenimentul a salutat și adoptarea de către Camera Deputaților a proiectului de lege care acordă creșelor statutul de unitate de învățământ, precum și propunerea legislativă care prevede includerea treptată a educației preșcolare în învățământul obligatoriu.

ReadynationRo este o inițiativă a oamenilor de business preocupați de creșterea calității în educația timpurie. În numai 3 ani, am reușit, cu ajutorul partenerilor și membrilor noștri să punem subiectul pe agenda publică, să generăm dezbateri pe temă, și chiar să ducem legislația României în beneficiul copiilor, prin finanțarea per capita a educației antepreșcolare și obligativitatea frecventării grădiniței, gradual, de la trei ani”, a declarat Radu Enache, Președinte Board ReadyNation România.

Cercetările asupra dezvoltării creierului au demonstrat că cele mai multe structuri neuronale se formează până la vârsta de cinci ani. Studii internaționale arată că un dolar în plus investit în programe de educație timpurie de calitate generează beneficii pentru copil, familie, comunitate și societate per ansamblu între 6 și 17 dolari. Investițiile în educația timpurie au beneficii la nivel individual și contribuie la creștere competitivității unui stat.

Despre STEP BY STEP

Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională (CEDP) este o organizaţie neguvernamentală, care dezvoltă programe în domeniul educaţiei. Din 1994, CEDP este cunoscut ca promotor al Alternativei Educaţionale Step by Step, care se aplică în 40 de judeţe din România, în creşe, grădiniţe şi clase din învăţământul primar și gimnazial. În 2000, CEDP a creat prima grădiniţă particulară care aplică metodologia alternativă Step by Step, Grădiniţa Bambi, iar în 2012 Școala Step by Step, prima școală particulară care aplică metodologia Step by Step. Din 2007, CEDP promovează cel mai inovativ program de educaţie complementară, FasTracKids.

Despre ReadyNation RO

Ready Nation Ro (RNRo) este o organizație formată dintr-un grup de profesioniști, lidei de business și ONG preocupați de educația din România, de viitorul economic al țării și de construirea unei culturi a împlinirii potențialului fiecărui copil. ReadyNtion RO, afiliată ReadyNation Internațional, reunește oameni de afaceri care cred în beneficiile educației timpurii, pentru prosperitatea afacerilor lor și a României, prin investiții în forța de muncă viitoare.

Despre UNICEF în România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.