Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Interviu RomaniaPozitiva in TaraluiAndrei!

0

Multumim TaraluiAndrei pentru interviu!

Despre o Romanie Pozitiva si antreprenoriat social cu Florin Ghinda

Fragment din interviul publicat in 14 ianuarie 2011

Cand si cum ai pornit RomaniaPozitiva.ro?

Aceasta poveste este legata tot de India. India mi-a reamintit sa cred in compasiune. Si sa cred in puterea energiei pozitive. Am vazut fericire si zambet acolo unde saracia depasise granitele imaginatiei mele. M-am convins ca energia pozitiva poate sa fie miraculoasa.

Si mai e ceva. E vorba de o puternica frustrare cu privire la ceea ce primeam informational din Romania. Atunci cand esti plecat mai mult timp din tara ta – doresti sa afli vesti despre cei de acasa si despre tara. 2006 a fost pentru Romania anul marilor inundatii, al personajelor de plastic din viata publica romaneasca si al stirilor de carto(o)n. Foarte greu gaseam informatie relevanta, nici vorba de informatie constructiva, pozitiva…
Si pentru ca nu cred intr-o Romanie neagra, fara putere si fara suflet, am initiat impreuna cu un prieten acest proiect online in vara lui 2006. Nu sunt jurnalist si nici specialist online (ma ocup de training si resurse umane), dar cred intr-o Romanie care poate sa fie si Pozitiva! Acum suntem mai multi care credem in acest lucru si daca luam in considerare proiectele LumeBuna si stiriDeBine, dar judecand si dupa numarul celor care contribue la proiect si al celor ca tine, care citesc un astfel de articol.

Crezi ca RomaniaPozitiva.ro este un proiect de antreprenoriat social?
Imi place intrebarea! RomaniaPozitiva este un proiect pentru care ne dorim sa devina antreprenoriat social. Lucram la acest lucru. Ne propunem ca in 2011 proiectul RomaniaPozitiva sa devina sustenabil, caci avem Semne de Bine, incredere si curaj ca se pot face lucruri bune in Romania!

Acum, RomaniaPozitiva este o platforma a lucrurilor si informatiilor de bine despre Romania. Dincolo de stiri pozitive, incercam sa aducem lumina asupra proiectelor pozitive despre Romania. Si sunt mult mai multe decat am crede la prima vedere.

Ce crezi ca se va intampla cu antreprenoriatul social in Romania in urmatorii ani?
Cred cu tarie ca implicarea in comunitate si antreprenoriatul vor creste in Romania, caci sunt o parte din solutiile de redresare a noastra ca popor. O sa vina vremea in care nu o sa mai asteptam solutii din mediul politic sau de la…soarta. Mai mult chiar, putem sa construim numai daca incepem sa ne pese cu adevarat de cei din jurul nostru, adica de COMUNITATEA in care traim. Un fel de economie 2.0.

Marile companii probabil ca o sa continue stilul traditional de business, dar chiar si asa – dincolo de profit – implicarea si impactul pozitiv in societate s-ar putea sa faca diferenta intre jucatorii din piata. Intre doua produse sau servicii, clientul final s-ar putea sa aleaga modelul care rezolva si o nevoie reala a comunitatii. Evident, este necesara o masa critica pentru ca oamenii sa ajunga acolo, dar mergem in directia buna. Avem cateva modele interesante de afaceri sociale in Romania.
La un moment dat, o sa intelegem si noi ca asa putem sa mergem inainte in mod constructiv, nu defensiv. Prin urmare, implicarea, afacerile sanatoase cu impact pozitiv in societate pot produce plus de valoare in mod constant, sustenabil.

Am sa inchei cele de mai sus cu un citat foarte drag mie care exprima mult mai bine esenta rindurilor scrise mai sus. “Fericirea este armonia dintre ceea ce gandesti, ceea ceea ce spui si ceea ce faci.” (Mahatma Gandhi)

Interviul complet este aici.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.