Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Integrity Solutions, prima companie din România care certifică standardul ISO 37001 pentru sisteme de management anti-mită

0

Un start-up românesc, Integrity Solutions, a sublicențiat capacitatea de a implementa, certifica și pregăti experți pentru cel mai recent standard de management, ISO 37001 – sisteme de management anti-mită. Astfel, ISO 37001 oferă pentru prima dată un cadru al regulilor și legilor internaționale pentru prevenirea luării și dării de mită. Standardul se adresează atât mediului privat, cât și celui public, de orice dimensiuni, fără a impune un sistem birocratic și greoi companiilor. Elementul de bază al acestui nou standard este dezvoltarea culturii etice în mediul de afaceri.

Mita free photo

„Integrity Solutions a apărut din dorința de a aduce o schimbare reală în mediul de afaceri din România, o schimbare către un model sustenabil de afaceri. În felul acesta, impactul serviciilor noastre se regăsește în procesele de management. Din păcate, în România, ne lovim de dorința de a bifa un raport sau de a cheltui bugetul de CSR. În același timp, am întâlnit și companii deschise către îmbunătățirea proceselor de management, care au înțeles valoarea acestor practici. Practic, acest nou standard ISO reunește principalele elemente care se regăsesc în legile internaționale anti-mită (Foreign Corrupt Practices Act, United Kingdom Bribery Act, Sapin II, Legea 231 din Italia) cât și în ghidurile de bune practici internaționale privind sistemele împotriva corupției și mitei. Astfel, ISO 37001 presupune implementarea unor măsuri de precauție pe care firmele, autoritățile publice sau ONG-urile le pot lua pentru a se proteja de o eventuală răspundere penală în situația în care un angajat comite fapte de natură penală ce ar putea atrage și răspunderea angajatorului”, spune Radu Răuță, Partener Integrity Solutions.

Până la lansarea acestui standard ISO, Integrity Solutions oferea consultanță și asistență în implementarea de politici și practici interne asemănătoare. Acum, ISO 37001 oferă cadrul pentru buna funcționare a sistemelor de management anti-mită, standard dezvoltat pe recomandările diferitelor guverne și organizații, reprezentând un consens mondial cu privire la cele mai bune practici de luptă împotriva corupției. Necesitatea programelor anti-mită și anticorupție certificate prin acest standard sunt cu atât mai utile în România, având în vedere că lupta anticorupție se concentrează foarte mult pe pedepsirea infracțiunilor, dar nu și pe prevenirea acestor practici ilegale.

”Integrity Solutions ajută companiile din România să implementeze, auditeze și certifice acest standard ISO. În plus, experți bogată experiență de training în domeniul eticii în afaceri, compania noastră certifică experți pe baza acestui standard ISO. Practic, pregătim auditori și manageri de conformitate pentru a asigura buna funcționare a acestui sistem de management. O astfel de certificare complementează raportarea de sustenabilitate, ce a devenit obligatorie de anul acesta, ajutând la îndeplinirea indicatorilor GRI specifici. Astfel, prin acest standard este acoperită plaja de raportare aferentă anticorupției”, mai declară Radu Răuță, Partener Integrity Solutions.

Radu-Vladimir-Răuță-CEO-Integrity-Solutions

Potrivit celui mai recent studiu Rand Europe, România pierde anual între 13,5% și 22,5% din PIB din cauza corupției, mediile europene fiind cuprinse între 4,9% și 6,3% din PIB. România ocupă locul 48 din 176 în privința percepției corupției la nivelul sectorului public, arată un studiu al Transparency International din anul 2016.

Despre Integrity Solutions

Integrity Solutions este o firmă de consultanță înființată în 2015, specializată în a livra soluții pentru optimizarea practicilor de integritate, minimizarea riscurilor și prevenirea mitei și a corupției în mediul de afaceri. Compania este formată dintr-o echipă tânără cu o experiență semnificativă în domeniul consultanței de management, conformitate și a politicilor de sustenabilitate.

De la începutul lui 2017, Integrity Solutions s-a alăturat UN Global Compact Network România, promovând astfel principiile de business sustenabile.

Integrity Solutions lucrează în vederea certificării sistemelor de management anti-mită cu Professional Evaluation and Certification Body (PECB), un cunoscut organism de certificare din Canada. Mai mult decât atât, Integrity Solutions s-a implicat activ în transpunerea acestui standard de management în România, fiind parte a Comitetului Tehnic ASRO / CT 56.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.