Insula Ada-Kaleh – legenda de sub ape

0

– text Maria Parvulescu, septembrie 2011

Cu doar 1,7 kilometri lungime şi aproximativ 500 metri lăţime insula Ada-Kaleh se mandrea cu o cetate sub forma de stea in care era asezat renumitul covor de 144 mp si aproximativ 500 kg pe care locuitorii ei, majoritatea de origine turca, veneau sa se roage. Covorul purta faima ca fiind cel mai mare covor din Europa la acea vreme iar insula era numita si “Micul Gibraltar” datorita comertului infloritor si miilor de turisti care o vizitau anual. Se spune ca insula avea un aer aparte si te imbia cu smochinii cu fructe mari si maslini, cu struguri zemosi, dulceata de trandafiri, cafea la nisip, trufandale turcesti si tigari de foi “Cabinet”, de altfel, preferatele Regelui Carol al II-lea. Mai multe in articolul publicat de romanialibera.ro (foto romanialibera.ro)

Tot acest basm se termina in anul 1970 cand “s-a hotarat” ca insula Ada-Kaleh sa dispara sub apa Dunarii pentru construirea barajului Portile de Fier I. Promisiunile pentru relocarea cetatii si a locuintelor au fost multe insa concret s-a realizat doar stramutarea unei parti din cetate pe Insula Simian. Cetatea care astazi ar avea multe de povestit are o imagine trista acum deoarece lucrarile de reconstructie s-au oprit total de cateva zeci de ani. (descopera.ro).

Urmarind acest subiect m-am bucurat sa vad ca totusi, severinenii nu au uitat de Ada-Kaleh complet si din cand in cand mai apare in ziarele locale. In 2009 se promitea ca Insula Simian si cetatea de pe Ada-Kaleh va fi amenajata si se vor atrage fonduri europene pentru introducerea ei in circuitul turistic European, potrivit financiarul.ro

Si iata ca, dupa doi ani, se vad si continuarile ideei precedente si putem déjà spera ca lucrurile se misca…spre bine..in sens pozitiv (informatiadeseverin.ro)


Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează