Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Înscrierile pentru concursul „Câștigă cu Metano” se apropie de final

0

2530 de copii de clasa a IV-a din 40 de școli din România învață să folosească resursele de energie, responsabil și în siguranță, conștientizând importanța protejării mediului înconjurător.

Astfel se desfășoară cea de-a noua ediţie a programului educaţional „Întâlnire cu energia”, lansată de ENGIE, fost GDF SUEZ, în parteneriat cu Asociaţia Hands Across România şi Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice. Programul „Întâlnire cu energia” este alcătuit din două lecţii predate interactiv şi din concursul „Câştigă cu Metano”, având ca scop educarea tinerei generaţii în ceea ce privește sursele de energie şi utilizarea lor în condiţii de siguranţă, în special a gazelor naturale. Beneficiarii sunt 2530 de copii de clasa a IV-a înscrişi la 40 de școli din nouă oraşe: Bucureşti, Constanţa, Râmnicu Vâlcea, Brăila, Făurei, Însurăţei, Tecuci, Adjud şi Focşani.

20151023_112834Concursul „Câştigă cu Metano” intră acum în etapa naţională, în care sunt selectate cele mai bune proiecte din fiecare dintre oraşele participante. Ele vor fi premiate în cadrul unui eveniment special organizat pentru copii, în luna noiembrie, la București. Pentru a participa la concursul „Câştigă cu Metano”, elevii din cadrul tuturor școlilor participante realizează un proiect comun, pornind de la tematicile programului, cu două componente.

Proiectul colectiv al fiecărei școli poate consta în crearea unei machete, producție video etc. sau orice altă formă de expresie a ceea ce înseamnă energia. Elevii au lucrat la proiect în intervalul dintre cele două lecţii la care au asistat în cadrul programului, urmând să îl predea până pe 31 octombrie.

Perioada de jurizare este 31 octombrie – 10 noiembrie 2015, iar juriul este format din reprezentanți ai entităților implicate: ENGIE, Asociația Hands Across Romania, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, dar și reprezentanţi ai mass-media. Numele câştigătorilor și premiile – tabere educative, jocuri, cărţi, rechizite și dulciuri – vor fi anunțate pe 11 noiembrie 2015.

Prin acest concurs ne-am dorit să aducem componenta practică a sesiunilor pe care noi le-am desfășurat și totodată să implicăm și adulții din jurul copiilor. Informațiile despre energie și mai ales aspectele legate de prevenirea accidentelor ar trebui discutate nu numai la școală, ci și acasă. Încurajăm cadrele didactice și părinții să se implice activ în informarea copiilor cu privire la siguranța utilizării gazelor naturale. Noi am arătat că se poate: cei mici au capacitatea de a înțelege și de a reține aceste informații atât de utile în viața de zi cu zi. Participarea la concurs este colectivă, iar elevii pot participa alături de părinți sau învățători”, a spus Mihaela Sandu, coordonator al programului.

Despre program

Întâlnire cu energia”, program deja tradiţional pentru ENGIE, face parte din platforma de responsabilitate socială a companiei, Energie pentru fapte bune. Lansat în octombrie 2007 și derulat în fiecare an în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice, programul s-a derulat până acum în 370 de şcoli din 26 de localităţi şi s-a adresat unui număr de peste 26.500 de elevi de clasa a IV-a. Peste 120 de voluntari ai ENGIE s-au implicat până acum în proiect, investind peste 2500 de ore de voluntariat în această acţiune.

Mascota, denumită Metano, a fost creată în 2007 de o elevă participantă și reprezintă interfața informațiilor transmise elevilor.

Programul completează materia opțională „Educație pentru Sănătate”, care include nouă teme specifice, printre care și „Sănătatea mediului”, acreditat de Ministerul Educației și Cercetării Științifice.

Mai multe informaţii despre program se pot afla accesând pagina de web www.energiepentrufaptebune.ro şi pagina de Facebook.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.