Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Înscrieri pentru proiecții de film gratuite și workshopuri pentru profesorii de liceu!

0

Asociația Macondo a lansatpe data de 15 septembrie platforma online www.filmepentruliceeni.ro, unde cadrele didactice se pot înscrie la proiecții gratuite de film și workshopuri în cadrul proiectului „Filme pentru liceeni”. Înscrierea va fi posibilă până pe data de 15 octombrie 2015.

postere_filme_pentru_liceeni_final-03

Astfel, profesorii de liceu vor putea viziona împreună cu elevii șase filme de artă pe parcursul anului școlar 2015-2016 în diferite cinematografe și spații culturale.

În București, elevii și profesorii sunt invitați să vizioneze filmele la cinema Elvira Popescu și Spațiul Public European. Pentru fiecare film proiectat, Asociația Culturală Macondo, organizatoarea proiectului, va susține un workshop dedicat pentru primele 50 de cadre didactice care completează formularul de înscriere pe website.
Workshop-urile, disponibile doar în București, vor exemplifica metode practice pentru utilizarea filmului ca metodă de predare. Proiecțiile de film au loc și în următoarele 12 localități din România: Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Vâlcea și Giurgiu.
Selecția de filme include producții internaționale recente, apreciate de critici din toată lumea. Cele șase filme abordează stiluri cinematografice și teme sociale diverse. Selecția cuprinde următoarele titluri: „Keep Rollin/Vielen Dank Fur Nichts” (2013), regizat de Stefan Hillebrand și Oliver Paulus, „Keeper” (2015), în regia lui Guillaume Senez, „Mustang” (2015), regizat de Deniz Gamze Ergüven, „La vie en grand” (2015) în regia lui Mathieu Vadepiedm, animația „The Boy and the Beast” de Mamoru Hosoda și „Louder than Bombs” (2015) de Joachim Trier. Filmele alese au obținut premii importante, precum Europa Cinemas Label la Festivalul de la Locarno (Keeper), Europa Cinemas Label la Festivalul de la Cannes (Mustang), sau premiul criticii la Festivalul Internațional de Film Norvegian (Louder than bombs).

Profesorii care se înscriu în proiect au șansa de a vedea aceste filme, în premieră în România, împreună cu elevii lor, pot participa la workshop-uri și pot aplica Ghidul Educativ în sala de clasă.Astfel, elevii sunt invitați să descopere nu numai elemente teoretice de cinematografie, dar să dezbată și subiecte precum egalitatea de gen, planificarea familială sau incluziunea socială.

Sub sloganul „Filmele bune se cunosc din școală”, scopul proiectului „Filme pentru liceeni” este de a crește gradul de cultură cinematografică și de a promova educația prin film în școlile din România. Asociația Culturală Macondo împreună cu partenerul său elvețian, Asociația Lanterna Magică, vor pune la dispoziția participanților un plan de lecții pentru predarea de noțiuni cinematografice și sociale la sala de clasă, după vizionarea filmului. „Materialele realizate de noi sub forma unui Ghid Educativ vor demonstra cum prin diferite metode, de exemplu,utilizarea extraselor de film sau jocurile de rol, elevii pot învăța să privească critic un produs audio-vizual.”, declară Diana Cercel, coordonatorul proiectului. Planurile de lecții precum și extrasele de film vor fi disponibile gratuit pentru profesori pe site-ul www.filmepentruliceeni.ro.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este susținut de Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice, Inspectoratul Școlar București, Casa Corpului Didactic București, Reprezentanța Comisiei Europene în România,Direcția Municipală Pentru Cultură, Învățământ, Sport și Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomița, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița,Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu, Inspectoratul Județean Școlar Ialomița,Inspectoratul Școlar Județean Olt, Casa Corpului Didactic Dâmbovița, Cinema Elvira Popescu.
Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Despre organizatori:

Înființată în 2007, Asociația Culturală Macondo [link website: www.asociatiamacondo.ro]deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distrubuția de filme de artă pe piața din România.
Lanterna Magică [linkwebsite : http://www.magic-lantern.org/]este un club internațional de cinema pentru copii, fondat în Elveția, cu o existență de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generații în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru a înțelege imaginile cu care ei interacționează zi de zi.
Proiectul este promovat și susținut de partenerii media: Kiss FM, Kiss TV, Femeia, Revista Ioana, Femeia de Azi, www.parinti.com, www.femeia.ro, www.revistaioana.ro, www.renne.ro, Cinemagia, Observatorul Cultural, Super Bravo Girl, Revista Știință și Tehnică, Revista FiLM, Revista LZR, www.suntparinte.ro, www.edu-news.ro, www.examenultau.ro, Cinema RX, Historia, www.aarc.ro, www.cafegradiva.ro, www.movienews.ro.

https://www.facebook.com/filmepentruliceeni
http://filmepentruliceeni.ro/

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.