Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

INOVAȚIE: Procesarea fructelor de pădure prin intermediul surselor de energie regenerabilă şi nepoluantă

0

Inovaţie în industria socială din România

Procesarea fructelor de pădure prin intermediul surselor de energie regenerabilă şi nepoluantă

În cadrul proiectului „Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă”, vor fi prezentate miercuri, 25 noiembrie 2015, rezultatele obţinute până în acest moment. Cu această ocazie, va fi vizitată unitatea de procesare pentru fructe de pădure, ciuperci şi plante care reprezintă domeniul principal de activitate şi de investiţii al proiectului. Unitatea de procesare va sprijini diversificarea serviciilor Federaţiei Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD) prin valorificarea resurselor naturale existente în zonă. Proiectul este realizat cu fonduri Norway Grants alocate de către Guvernul Norvegiei prin Innovation Norway.

IMG_5973
20 noiembrie 2015 – Federaţia Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD), având ca parteneri Fundaţia Heifer Project pentru România şi NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh), a iniţiat şi s-a implicat în implementarea proiectului Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă. Scopul acestuia îl reprezintă dezvoltarea modelelor agricole din zona montană a României prin integrarea activităţilor tradiţionale în sistemul economic modern.

Proiectul urmăreşte:

1. Dezvoltarea unei unităţi procesatoare folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă şi certificarea produselor obţinute.
2. Informarea cu privire la avantajele capitalizării produselor nelemnoase şi recunoaşterea importanţei aplicării unui management sustenabil respectând, în acelaşi timp, principiile pentru un mediu înconjurător sănătos.
3. Realizarea unui studiu de cercetare pentru determinarea caracteristicilor nutriţionale şi perioadele optime de recoltare a fructelor de pădure şi comunicarea acestor date fermierilor prin instruire, ghid de bune-practici şi vizite de studio.

Considerăm că poluarea reprezintă una dintre cele mai mari provocări de mediu din România. Natura este darnică, trebuie doar să-i dăruim, la rândul nostru, atenţie şi respect. Tocmai de aceea, Federaţia Agricultorilor de Munte Dorna şi Fundaţia Heifer Project pentru România îşi concentrează efortul atât pe dezvoltarea de utilaje şi sisteme care îmbină practicile agricole cu cele cele ecologice cât şi pe informarea oamenilor din mediul rural cu privire la aceste bune practici. Unitatea de procesare pentru fructe de pădure, ciuperci şi plante va folosi tehnologia verde pentru funcţionare. Acest lucru implică folosirea energiei solare în mod special pentru producerea de energie electrică şi apă caldă şi va fi un model de inovare verde pentru întreaga zonă. – a declarat Dr. Ovidiu Spînu, Director Heifer România.

În prezent, în zona Vatra Dornei energia verde nu este folosită. Cauza o reprezintă atât lipsa de cunoştinţe cât şi capacitatea redusă de investiţii. Proiectul Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă va creşte gradul de conştientizare în ceea ce priveşte protecţia mediului şi conservarea durabilă a pădurilor. Pe baza studiilor ştiinţifice realizate de NIBIO Norvegia, va fi dezvoltat şi diseminat, prin intermediul membrilor Federaţiei Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD), un ghid de bune practici cu privire la recoltarea ecologică a fructelor de pădure şi prelucrarea ecologica a acestora. Atât ghidul de practici cât și instruirea furnizată vor contribui la protecția mediului şi la sustenabilitatea activității agriculturilor.

Totodată, proiectul va crea locuri de muncă sezoniere pentru membrii FAMD şi pentru familiile de fermieri. Rata șomajului din zonă este mare iar aceste locuri de muncă sezoniere, care constau în colectarea fructelor de pădure, a plantelor medicinale și a ciupercilor, vor asigura venituri suplimentare pentru persoanele defavorizate.


Despre parteneri:

Heifer România funcţionează de peste 20 ani ani şi a implementat mai bine de 65 de proiecte în Romania, Bulgaria si Moldova. Aplicând experienţa şi valorile Heifer International, Heifer România susţine dezvoltarea comunităţilor prin dezvoltarea sustenabilă a fermelor, dezvoltarea de lanţuri valorice de la producţie la marketing, asistarea grupurilor dezavantajate, protecţia mediului şi promovarea agroecologiei.

Asociaţia F.A.M.D. Vatra Dornei a fost fondată în 1993 ca o asociaţie a ţăranilor din zona de munte, mai exact din Bazinul Dornelor. Obiectivele majore ale federaţiei sunt reprezentarea intereselor membrilor – funcţii „lobby”, asistarea şi dezvoltarea gospodăriilor, aprovizionarea acestora şi comercializarea produselor, organizarea de pieţe şi expoziţii de animale, promovarea unor surse de venit suplimentare precum agroturismul, articole din lână, artizanat şi crearea unui fond de creditare.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.