Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Inovaţie în educaţia nonformală extracurriculară din 65 de şcoli din mediul rural şi mic urban prin modelul IMPACT

0

Programul „IMPACT – Model de educaţie extracurriculară nonformală în România” aduce în 65 de şcoli din mediul rural şi mic urban un curriculum şi un sistem inovator de evaluare a competenţelor dobândite de elevi în urma activităţilor de educaţie nonformală extracurriculară. Aceste activităţi se implementează în cadrul Cluburilor de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri IMPACT organizate în şcolile participante. Cluburile IMPACT oferă un context de dezvoltare atât pentru tineri cât şi pentru profesorii care lucrează cu tinerii, având un efect pozitiv şi asupra orelor de la şcoală.

Modelul educaţional IMPACT abordează patru componente de dezvoltare (cetăţenie activă, anagajabilitate, antreprenoriat social şi leadership), adaptate elevilor cu vârste cuprinse între 12-18 ani. În cadrul programului a fost dezvoltat un curriculum dedicat pentru fiecare componentă, acestea completându-se reciproc şi urmărind un orizont de timp de 3 ani.

Seria competenţelor necesare tinerilor atât în viaţa personală cât şi pentru intrarea pe piaţa muncii dezvoltate de modelul IMPACT include: competenţe din sfera managementului de proiect, comunicării, inovaţiei şi creativităţii, competenţe din sfera tehnică, a managementului personal şi de grup. Dobândirea competenţelor este urmărită printr-un sistem integrat de evaluare a performanţelor unic în educaţia nonformală din România, structurat pe scale de progres şi înregistrat la intervale regulate în Paşaportul IMPACT al fiecărui elev. 200 de profesori beneficiază de cursuri de formare în cadrul programului. Cunoştinţele şi metodele de educaţie nonformală dobândite sunt utilizate atât în activităţile de la Club precum şi la clasă, contribuind astfel şi la actul educativ formal.

„IMPACT este un instrument puternic de schimbare socială prin care tinerii învaţă să identifice probleme din comunitate, să gândească şi să lucreze împreună, să scrie şi să implementeze proiecte în folosul comunităţii”, a explicat Dana Bates, Director Executiv al Fundaţiei Noi Orizonturi. „IMPACT combină într-un mod unic distracţia, învăţarea şi serviciul în folosul comunităţii. Proiectele realizate de tineri sunt principalul instrument de învăţare în IMPACT şi aduc schimbarea socială în comunitate, dar mai ales pentru tineri prin dezvoltarea unor abilităţi de viaţă care completează cunoştinţele dobândite în şcoală”, a adăugat Dana Bates.

„Credem în programul IMPACT întrucât demersurile sale educaționale contribuie la schimbările pe care vrem să le producem în România, sprijinind creativitatea, inițiativa personală și implicarea în comunitate prin mici proiecte locale,” a declarat Roxana Vitan, Director Executiv al Romanian-American Foundation. „Consolidăm Cluburile IMPACT ale Fundației Noi Orizonturi pentru că reprezintă un model inovator de educație nonformală și un mediu excelent în care cei cărora le pasă (elevi și profesori) pot să ia atitudine, să își asume probleme și să găsească soluții. Oare nu asta ne dorim cu toții să facem atunci “când o sa fiu mare”?.”, a adăugat Roxana Vitan.

„IMPACT – model de educaţie extracurriculară nonformală în România” este implementat de Fundaţia Noi Orizonturi împreună cu Romanian-American Foundation, în calitate de finanţator. Programul are la bază o strategie de învățare prin experienţă, folosind serviciul în folosul comunităţii pentru a încuraja gândirea şi comportamentul antreprenorial și a crea premisele pentru dezvoltare comunitară și voluntariat în rândul tinerilor participanţi. Fiecare Club IMPACT participant realizează, o dată la trei luni, un proiect comunitar sau de antreprenoriat social prin care tinerii aduc o schimbare pozitivă în comunitare şi deprind noi competenţe. Partenerii programului sunt Inspectoratele Școlare din judeţele Mehedinți, Timiș, Iași, Neamț, Cluj, Brașov, Călărași, Hunedoara, Vrancea, Constanţa. Programul a fost demarat în decembrie 2010 şi se va desfăşura timp de 2 ani, până în noiembrie 2012.

 

Despre Fundaţia Noi Orizonturi (FNO): Înfiinţată în anul 2000, este o organizaţie non-guvernamentală cu sediul în Lupeni, judeţul Hunedoara. Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, dezvoltând abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societaţii. FNO derulează programe de educaţie nonformală la nivel naţional şi internaţional, adresate cu precădere tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 18/19 ani. FNO a creat două programe de educaţie nonformală prin experienţă pentru tineri: Programul VIAŢA (un program de educaţie prin aventură, constând în tabere anuale pentru copii în staţiunea Straja) şi Programul IMPACT (Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri). Metodele de lucru utilizate în cadrul programelor FNO sunt educaţia prin serviciu în folosul comunităţii şi educaţia prin aventură. În 2006 Fundaţia Noi Orizonturi a primit diploma de excelenţă din partea Autorităţii Naţionale pentru Tineret ca recunoaştere a meritelor Programului IMPACT, iar la Gala Premiilor în Educaţie 2010 a fost premiată în cadrul secţiunii „ONG-ul anului în domeniul educaţiei” pentru excelenţa programelor educaţionale dezvoltate. Pentru mai multe informaţii despre programele FNO, vizitaţi: www.noi-orizonturi.ro, www.tabara-viata.ro, www.facebook.com/FundatiaNoiOrizonturi.

Despre Romanian-American Foundation: Misiunea Romanian-American Foundation (RAF) este promovarea şi consolidarea condiţiilor necesare unei economii de piaţă sustenabile şi unei societăţi democratice, care să asigure accesul la oportunităţi pentru toate segmentele populaţiei din România. RAF realizează investiţii sociale în trei arii programatice: antreprenoriat, educaţie şi dezvoltare comunitară. Fundația susţine proiecte, idei şi organizaţii care pot avea un impact substanţial în comunităţi şi care au un potenţial ridicat de creştere şi dezvoltare. (www.rafonline.org).

 

Despre autor

avatar

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.