Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Înotători din 6 orașe înoată la Swimathon pentru bolnavii de psoriazis

0

Aproape 30 de înotători din Bacău, București, Cluj, Iași, Ploiești și Oradea înoată la Swimathon, competiția de înot și strângere de fonduri, pentru a atrage atenția asupra stigmatizării persoanelor bolnave de psoriazis.

Cele 6 echipe de înotători sunt formate din persoane publice, medici și oameni obișnuiți, care își propun să strângă 30.000 lei, pentru ca 100 de bolnavi de psoriazis să fie consiliați cu privire la alegerea unui nou loc de muncă. Proiectul este dezvoltat la nivel national de Asociația Alternative Sociale împreună cu Societatea Română de Dermatologie, cu sprijinul AbbVie.

atitudinea conteaza

 

Proiectul își propune să atragă atenția asupra discriminării bolnavilor de psoriazis la locul de muncă. Studiile internaționale arată că 11% dintre bolnavi își pierd locul de muncă din cauza bolii, în vreme ce 23% consideră că boala le afectează cariera profesională.

Swimathon este un concept de competiție de înot și strângere de fonduri, organizat în România în șase orașe, de fundațiile comunitare locale.

Prima competiție Swimathon are loc pe 28 iunie, la Oradea, la Bazinul Olimpic “Ioan Alexandru”. Pe 5 iulie au loc simultan trei ediții de Swimathon în trei orașe. Swimathon Cluj este organizat la Complexul de Nataţie „Universitas”. La Iași, evenimentul are loc la Ștrandul Municipal Iași, iar la Ploiești, la Bazinul Municipal Vega. La București, o echipă formată din actrița Ada Condeescu, actrița Diana Dumitrescu, jurnalistul Emilian Isăila, motociclistul Cătălin Cazacu și medicul dermatolog Ionel Toropoc înoată în 12 iulie la Bazinul Olimpic “Lia Manoliu”. La Bacău, evenimentul are loc la finalul lunii octombrie, data exactă urmând a fi stabilită.

Despre psoriazis

Psoriazisul este o boală inflamatorie autoimună, necontagioasă, care afectează nu doar pielea, ci și alte organe, ducând frecvent la complicații.

90% dintre pacienți au psoriazis în plăci, care poate apărea oriunde pe corp, dar cel mai adesea pe scalp, coate, partea de jos a spatelui, pe abdomen, în zona buricului și pe genunchi[1].

Boala afectează în proporții egale femei și bărbați, vârsta de debut fiind în general 15-30 de ani[2].

Chiar dacă nu este o boală contagioasă, multe persoane se feresc să atingă un bolnav cu psoriazis.

Sentimentele de stigmatizare şi izolare duc la un nivel crescut al depresiei şi la consecinţe psihosociale negative la pacientul suferind de psoriazis și implicit de o calitate a vieții scăzută.[3]

Există o stigmă semnificativă asociată cu psoriazisul. Pacienții experimentează rușine, furie, îngrijorare și jenă[4].

  • 43% dintre pacienții cu vârste între 20 și 29 de ani cred că psoriazisul este o “rușine socială”[5].
  • 80% dintre pacienţii cu psoriazis relatează un impact profund negativ al bolii asupra activităţilor zilnice, iar 50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută  la locul de muncă. [6]
  • 23% din pacienţi afirmă că psoriazisul a influenţat alegerea unei cariere profesionale.⁶
  • 62% dintre pacienţi relatează probleme financiare⁶, iar 23% au afirmat că psoriazisul le afectează negativ venitul.

Despre Swimathon

Swimathon este un mecanism prin care comunitatea se întâlneşte, interacţionează şi se implică să strângă fonduri pentru proiectele pe care le consideră relevante. Organizaţiile sau grupurile de iniţiativă înscriu cauze din comunitatea locală, companiile şi înotătorii aleg pentru ce se implică, iar susţinătorii donează pentru fiecare lungime de bazin înotată de favoriţii lor. În România, Swimathon este organizat de șase ani de fundații comunitare locale. În acest an, evenimentul are loc în șapte orașe din țară. Pentru mai multe detalii, vizitați www.swimathon.ro.

Despre Fundații Comunitare

Fundaţiile comunitare sunt un motor al schimbărilor pozitive în comunitatea unde activează, stimulând participarea şi cooperarea locală. Ele atrag fonduri din donaţii de la persoanele fizice şi firmele dintr-o anumită arie geografică şi distribuie fondurile atrase către cauze filantropice din aceeaşi zonă. În prezent, în România există 12 fundații comunitare locale. În șase ani de funcționare, fundațiile comunitare au finanțat peste 1300 de proiecte locale cu sume care deoășesc 3,7 milioane lei. Pentru mai multe detalii, vizitați site-ul: www.fundatiicomunitare.ro.

Lucrurile se mișcă. Dacă faci valuri!


[1] Griffiths CE, Barker JN. Pathogenesis and clinical features of psoriasis. Lancet. 2007 Jul 21;370(9583):263-71.

[2]National Institutes of Health (2010) “Psoriasis Fact Sheet,” available at http://report.nih.gov/nihfactsheet/pdfs/psoriasis(NIAMS).pdf. Accessed May 28, 2013

[3] Russo PA, et al. Psychiatric morbidity in psoriasis: a review. Australas J Dermatol. 2004;45:155-159.

[4] Sampogna F et al. Impairment of Sexual Life in Patients with Psoriasis. Dermatology 2007;214:144–150.

[5] According to a 2009 patient reported survey of nearly 4,725 people with psoriasis and/or psoriatic arthritis.

[6] Feldman SR, et al. The economic impact of psoriasis increases with psoriasis severity. J Am

Acad Dermatol. 1997;37:564-569.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.