Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ingrijirea la domiciliu – respect fata de dreptul la ocrotirea sanatatii

0

TOȚI EGALI! STOP DISCRIMINĂRII!

Îngrijirea la domiciu – respect față de dreptul la ocrotirea sănătății
~ Interviu cu Dl.Antonio Andrusceac – Manager SES Comunitas Help ~

București, octombrie 2015

Ingrijirea la domiciliu_CH

Domeniu relativ nou, dar cu o cerere din ce în ce mai mare pe piața românească, îngrijirea la domiciliu vine în întâmpinarea nevoilor persoanelor aflate în dificultate și a aparținătorilor acestora.

Mai multe despre îngrijirea la domiciliu, avantajele și provocările acestui domeniu în România aflăm de la Dl. Antonio Andrusceac – manager Comunitas Help*** (furnizor servicii de îngrijire la domiciliu), dar și teolog cu specializare în asistență socială, pionier în domeniul voluntariatului social, membru activ al societății civile grupată în „Platforma pentru orașe durabile”, coordonator voluntar al „Centrului rezidențial pentru vârstnici – Sf.Silvestru”.

Recent ați lansat structura de economie socială Comunitas Help – furnizor de servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice. Povestiți-ne mai multe despre acestă structură: misiune, servicii, valori.

Antonio Andrusceac: Comunitas Help are drept scop furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice şi servicii de curăţenie, precum şi angajarea personalului, preponderent din grupuri vulnerabile, contribuind astfel la facilitarea accesului pe piaţa muncii a persoanelor provenind din grupuri dezavantajate.

De la bun inceput, angajamentul nostru este și va rămâne unul singur: oferirea serviciilor de cea mai bună calitate. Ocrotirea sănătății și redarea demnității umane prin oferirea unor pachete de îngrijire corespunzatoare, reprezintă valorile după care ne ghidăm în activitatea noastră.

Ce înseamnă, de fapt, îngrijirea la domiciliu și cui se adresează? Ce servicii include și cât de mare este nevoia socială pentru acest gen de servicii în România?

Antonio Andrusceac: Îngrijirea la domiciliu este respectul față de dreptul la ocrotirea sănătății și la îngrijire a tuturor categoriilor de populație, de alegere a programelor și metodelor, a serviciilor și prestatorului în condițiile egalității de șanse.
Îngrijirea la domiciliu asigură accesibilitatea la servicii de îngrijire personalizată (igienă corporală, administrare hrană, administrare medicație-conform schiței de tratament vizată de medicul de familie, socializare și ajutor la deplasarea în afara locuinței etc.) și acces la alte servicii opționale (curățenie,cumpărături, plata facturilor, transport etc.)
Pe fondul îmbătrânirii populației, se resimte o cerere tot mai accentuată pentru acest gen de servicii. Serviciile de îngrijire ar trebui să fie accesibile tuturor persoanelor aflate în dificultate dar, din nefericire, ele sunt accesibile doar celor care-și permit să suporte costurile aferente.

Ce aduce nou Comunitas Helppe piața îngrijirii la domiciliu?

Antonio Andrusceac: Comunitas Help vine cu o abordare profesionistă, modernă, lipsită de ipocrizie (știm cât se poate oferi și în ce condiții, dăm răspunsuri sincere și nu sloganuri) și suntem atenți atât în relația cu vârstnicii, cu aparținătorii, cât și cu propriul personal, având metodologii de evaluare și reevaluare permanente.

Enumerați cele mai importante avantaje ale îngrijirii la domiciliu?

Antonio Andrusceac: Îngrijirea la domiciliu prezintă un nivel mai ridicat de confort, cel puțin psihic,în cazul multor vârstnici, lucru care este cu adevarat superior îngrijirii într-o unitate rezidențială, doar dacă întrunește acele elemente care să permită o îngrijire de calitate și o viață a familiei care să nu facă din vârstnic o povară, dar nici să afecteze mediul general al familiei.

Care este profilul îngrijitorului la domiciliu Comunitas Help?

Antonio Andrusceac: În general femeie, cu experiență anterioară cel putin în îngrijirea unui membru al familiei în calitate de îngrijitor atestat. Sunt oameni empatici și obișnuiți cu acest gen de activitate, mereu receptivi la nevoia de schimbare și de formare continuă.

Din punctul dvs. de vedere, care este cea mai mare provocare a acestui domeniu în România?

Antonio Andrusceac: Managementul serviciilor de sănătate și de îngrijire la domiciliu este abordat în mod diferit de fiecare categorie de actori implicați: guvern, conducerea unităților, profesioniști și pacienți. În acest moment, problema cea mai sensibilă, cel puțin din perspectiva managementului Comunitas Help, este lipsa unei strategii la nivel național cu privire la particularitățile activităților de îngrijire și la crearea pe termen lung a unor premise de dezvoltare a acestei ramuri și de stopare a migrației personalului calificat.
Vedem o soluție în externalizarea serviciilor de asistență a vârstnicilor dinspre stat către structurile economice de profil și reducerea impozitelor pe salarii pentru personalul de îngrijire. Aceste acțiuni ar putea stabiliza piața serviciilor de îngrijire și stopa migrarea personalului, totul pornind de la nivelul salarial comparat cu puterea de accesare a acestor servicii de către vârstnici.

Care este impactul serviciilor de îngrijire la domiciliu asupra sistemului de sănătate?

Antonio Andrusceac: În mod normal, serviciile noastre urmăresc crearea unui mediu sigur de administrare a medicației prescrise de medic, numai pe baza unei schițe de tratament, o alimentație în acord cu nevoile și prescripțiile acestuia, degrevând sistemul medical de acele cazuri care pot face obiectul îngrijirii la domiciliu, ținând în parametri cât mai normali starea de sanatate a vârstnicilor și încercând să evitam dublarea serviciilor cu costurile sociale aferente.

Ce mesaj doriți să transmiteți potențialilor clienți Comunitas Help și aparținătoriilor acestora?

Antonio Andrusceac: Pe de o parte, îi încurajez să apeleze la serviciile specializate ale operatorilor cu expertiză în domeniu, care oferă servicii de calitate într-un cadru legal și controlat, iar pe de altă parte, îi îndemn să ceară mai vocal, în calitate de contribuabili, o redistribuire și o externalizare a serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu, statul dovedind ca nu este cel mai bun gestionar al sumelor alocate în acest sector, cel puțin din două motive: nu a putut să creeze o bază de date transparentă cu beneficiarii/solicitanții de servicii de îngrijire (ceea ce a generat corupție si abuzuri) și nu a stopat în nici un fel migrația personalului calificat spre alte țări.

***Structura de economie socială Comunitas Help a fost înființată de Asociația Habilitas, în cadrul proiectului POSDRU/173/6.1/S/148943 ”$E$-Susținere Economică și Socială pentru persoane vulnerabile”. Contact: str. Sănduleşti nr. 1, Bloc Z 11, scara 1, ap. 6, sector 6, Bucureşti; e-mail: office.comunitashelp@gmail.com, tel: 021.746.10.21; 0758.880.793.

Despre proiectul $E$:

Proiectul POSDRU/173/6.1/S/148943 ”$E$-Sustinere Economica si Sociala pentru persoane vulnerabile” vizează promovarea incluziunii şi dezvoltarea economiei sociale în România. Proiectuleste implementat de Federaţia „Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România” (ONPHR) în parteneriat cu CRPG – Centrul de Reabilitare Profesională Gaia (Portugalia), Fundația Inimă de Copil (Galați), Asociația HABILITAS – Centru de Resurse și Formare Profesională, Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Caleidoscop, Asociaţia pentru Dialog şi Educaţie Civică, Asociaţia Ai Grijă de Mine, Asociaţia CONSILIER-VEST. Perioadă implementare: dec. 2014– dec. 2015.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.