Ingrijirea la domiciliu: o profesie de vocatie

0

Serviciile medicale si de ingrijire la domiciliu nu sunt un moft, ci o necesitate supra-acuta a zilelor noastre, resimtita la nivel national si global, motiv pentru care POSDRU sprijina initiativele de calificare a personalului in acest domeniu.

Varstnicii reprezinta segmentul de populatie cu cea mai mare predispozitie la boala, dizabilitate, vulnerabilitate si dependenţa.  Acestia constituie 15% din populatia tarii, iar cele mai recente date ONU arata ca numarul persoanelor de peste 60 de ani se va dubla pana in anul 2050.

In mod firesc, fenomenul de imbatranire a populatiei si cresterea duratei de viata, intensifica cererea pentru serviciile de asistenta sociala si, implicit, nevoia unui numar tot mai ridicat de ingrijitori la domiciliu.

Fiind o profesie de vocatie, ingrijirea la domiciliu si-a gasit locul in cadrul serviciilor socio-medicale oferite persoanelor aflate in nevoie, care nu se pot autoservi si necesita sprijin pentru igiena de baza, respectiv: batrani, persoane cu diferite tipuri de afectiuni, copii.

Pe langa competente profesionale specifice, meseria de ingrijitor presupune flexibilitate, rabdare si rezistenta fizica, plus o doza zdravana de pasiune si daruire fata de persoana asistata.

Serviciile de ingrijire la domiciliu contribuie la sporirea gradului de confort al pacientilor, oferindu-le avantajele unei “vieţi de calitate”, prin prevenirea rupturii de mediul familial. Acestea se efectueaza numai la indicatia medicilor, fiind oferite de catre furnizori autorizati si acreditati aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, printre care si institutii private, asociaţii neguvernamentale cu titlu de furnizori acreditati pentru oferirea serviciilor psiho-socio-medicale la domiciliu.

Pe lista serviciilor medicale de ingrijiri la domiciliu se regasesc o serie de acţiuni corelate nevoilor pacientului, de la masurare parametri fiziologici si administrare medicamente, pana la recoltare produse biologice pentru analize, ingrijire plagi, aplicare plosca, bazinet, condom urinar etc.

ahsrIn calitate de furnizor acreditat, Asociaţia Handicapatilor Somatici din Romania (AHSR) raspunde nevoii crescande de specialisti in domeniul ingrijirilor la domiciliu, prin desfasurarea cursului de (re)calificare nivel II: Ingrijitor bolnavi la domiciliu in mun. Bucureşti, com. Ciolpani (jud. Ilfov) şi com. Gornet (jud. Prahova).

Cursul se adreseaza persoanelor cu dizabilitati si femeilor in situatii de risc din regiunile Bucuresti Ilfov si Sud Muntenia si este oferit GRATUIT prin intermediul proiectului POSDRU /173/6.1/S/148313 ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc”, proiect demarat in perioada ianuarie – 29 decembrie 2015.

Programul de formare profesionala include notiuni teoretice si activitati practice, garantand o specializare de actualitate pe piata muncii, prin dobandire de competente  specifice pentru desfasurarea activitatii de ingrijire.

De asemenea, absolventii cursului vor obtine certificate de calificare profesionala, autorizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei  Sociale si Persoanelor Varstnice si Ministerul Educatiei Nationale, recunoscute la nivel national si international, plus o subventie in valoare de 1750 de lei.

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează