Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Informaţii utile despre certificatul energetic

0

Certificatul energetic este un document obligatoriu în situaţiile în care un imobil se vinde sau se închiriază. Mulţi consideră inutil acest document, în realitate însă informaţiile pe care le oferă sunt foarte importante atât pentru proprietar, cât și pentru cei ce urmează să achiziţioneze sau să închirieze un imobil.

Ce este un certificat energetic

Certificatul de performanţă energetică (CPE) este un document eliberat de un auditor energetic atestat din care reiese eficiența energetică a unui imobil. Acesta eficienţă este consemnată asemănător ca şi in cazul electrocasnicelor, prin clase de la A la G, unde clasa A se atribuie imobilelor cele mai eficiente din punct de vedere energetic.

În certificatul energetic eliberat se regăsesc caracteristicile imobilului şi ale instalaţiilor electrice şi termice, dar şi o serie de recomandări cu privire la reducerea emisiilor de CO2 sau utilizarea resurselor regenerabile de energie.

Trebuie menţionat că acest document are o valabilitate de 10 ani, însă va trebui reînnoit în cazul în care locuinţa va trece prin lucrări ample de renovare.

Cand este util certificatul energetic

În primul rând, certificatul de performanţă energetică este unul dintre documentele obligatorii la vânzarea sau închirierea unui imobil. În lipsa acestuia, contractul încheiat poate fi considerat nul (nulitate relativă) şi poate fi atacat în instanţă.

Acest document transmite informaţii despre eficiența energetică a locuinţei, astfel că viitorii proprietari sau, după caz, locatari, vor putea estima care este costul de întreţinere pe care vor trebui să îl achite lunar.

Astfel, certificatul energetic transmite informaţii ce pot impacta preţul de vânzare sau închiriere al unui imobil.

Totodată, actul este util şi atunci când proprietarul vrea să ştie cât de eficient este imobilul sau apartamentul său.

Certificat energetic vs. audit energetic

Există persoane care fac confuzie între certificatul energetic şi auditul energetic, însă aceastea presupun aspecte diferite. Certificatul de performanță energetică presupune constatarea sub o formă sintetizată a detaliilor termice şi energetice, în vreme ce auditul înseamnă o analiză mult mai amplă şi specifică a construcț. iei

Cum se obţine un certificat energetic

Cei care au nevoie de un certificat energetic trebuie să se adreseze unui auditor energetic atestat care se ocupă cu eliberarea unor astfel de documente.

Auditorul va avea nevoie de o serie de documente şi informaţii de la proprietar: o copie după planul apartamentului sau imobilului, detalii cu privire la destinaţia clădirii, adresa completă, numele proprietarului etc.

Specialistul care face analiza se va deplasa obligatoriu la adresa la care se afla construcția, la o oră stabilită cu proprietarul. Acolo va obține diferite date necesare pentru eliberarea certificatului de performanță energetică.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.