Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Info.melanom.ro – primul website cu informaţii specializate complete despre melanomul malign

0

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Societatea Română de Cancer au lansat site-ul www.info-melanom.ro, portalul cu informaţii complete, sfaturi, testimoniale şi noutăţi despre prevenirea şi depistarea melanomului malign, tipul de cancer de piele cel mai agresiv şi cu cea mai rapidă evoluţie în formă avansată.

Website-ul este dezvoltat cu sprijinul companiei Bristol- Myers Squibb şi va oferi publicului informaţii detaliate şi avizate de către medici specialişti. Vor putea fi accesate secţiunile: Informează-te, Protejează-te, Depistează, Noutăţi, Recomandări şi Testimoniale.

image005

Aceasta este ultima etapă a campaniei „Un viitor fără pată!“, prima iniţiativă completă de educare şi informare cu privire la prevenţia şi depistarea melanomului, care s-a desfăşurat începând din luna mai. În cadrul campaniei, peste 10.000 de tineri au aflat despre această iniţiativă şi au primit informaţii detaliate despre melanom. 150 dintre ei au fost testaţi dermatologic gratuit în cadrul evenimentelor desfăşurate de organizatori în centre universitare, iar peste 2.000 de persoane au primit brăţări speciale pentru măsurarea gradului de radiaţii. De asemenea, a fost organizată o acţiune de educare şi testare a locuitorilor din Delta Dunarii, populaţie cu risc crescut datorită expunerii prelungite la soare. Tot pe parcursul acestei campanii, parlamentari şi funcţionari ai Parlamentului României au dat un exemplu publicului privind prevenţia, participând la acţiunile de conştientizare şi educare desfăşurate în cele două camera ale Legislativului.

„Prin campania «Un viitor fără pată!» am dorit să ne adresăm în special tinerilor, persoanele cele mai afectate de melanom, astfel că am organizat acţiuni speciale în toate centrele universitare importante din ţară, cu ajutorul studenţilor de la Medicină. I-am învăţat pe tineri să  recunoască din timp semnele melanomului şi să pună prevenţia pe primul loc“, a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

„Campania „Un viitor fara pată” ne-a permis să convingem mii de tineri de faptul că stă în puterea lor să îşi diminueze riscul reprezentat de melanom prin limitarea expunerii la ultraviolete şi prezentarea de urgenţă la medic la cea mai mică suspiciune”, a afirmat Dr. Adriana Melnic, Director Executiv al Societăţii Române de Cancer. 

Potrivit datelor oficiale, incidenţa melanomului avansat a crescut de peste două ori în ultimii 30 de ani în Europa. Incidenţa melanomului malign variază în Europa de la 3-5/100.000 de persoane pe an în țările mediteraneene la 12-20/100000 pe an în țările nordice și este în continuă creștere. În România, incidența a crescut în ultimii 25 ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual.

Conform celor mai recente date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2012, în Romania 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de îngrijorătoare. Aproape o treime dintre cei diagnosticaţi mor anual (364 de decese în 2012 – 189 bărbaţi şi 175 femei).

Melanomul avansat este afecţiunea malignă cu rata cea mai rapidă de creştere la bărbaţi, iar la femei este pe locul doi în această privinţă. Cea mai importantă metodă de prevenţie este controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului. Dacă este descoperit precoce și tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98% din cazuri, iar din totalul pacienţilor diagnosticaţi  cu melanom malign avansat, 75% îşi pierd viaţa în primul an de la diagnosticare.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.