Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Incluziunea sociala – baza pentru o prosperitate impartasita si de durata

0

Concept opus notiunii de ”excluziune sociala”, incluziunea sociala caracterizeaza relatia dintre indivizi si sitemele sociale. Acest concept acopera sectoarele economice, sociale, culturale si politice ale societatii, constituind baza pentru o prosperitate impartasita si de durata.

Incluziunea sociala este atat un rezultat, cat si un proces de imbunatatire a conditiilor in care oamenii iau parte la societate. In fapt, incluziunea sociala se refera la un set complex de masuri si actiuni demarate cu scopul de a asigura oportunitati de participare in societate a tuturor oamenilor, indiferent de rasa, etnie, limba, religie, cultura, gen, grad de handicap, statut social, varsta, stare de sanatate etc.

Obiectivul cheie al incluzinii este usor de intuit: combaterea discriminarii, a saraciei extreme si a excluziunii sociale, pe de o parte, si stimularea prosperitatii comune, pe de alta parte. Acest demers implica respect pentru drepturile tuturor persoanelor din societate si acceptarea diversitatii.

Parghiile de actiune in favoarea incluziunii sociale variaza in functie de tara, printre exemple regasindu-se: accesul la infrastructura si servicii sociale, sistemul de redistribuire in vederea reducerii saraciei si a excluziunii sociale, recunoasterea voluntariatului, reducerea somajului pe termen lung, valorificarea in mod egal al populatiei si comunitatilor, alfabetizarea si educatiea etc.

Politicile de incluziune sociala sunt realizate cu scopul de a sprijini integrarea grupurilor marginalizate, precum si constientizarea, la nivel de societate, a dreptului la egalitatea de sanse a tuturor persoanelor.

Comisia Europeana incurajeaza politicile statelor membre in domeniile protecţiei sociale şi incluziunii sociale. Strategia Europa 2020 pentru creştere inteligenta, durabila şi favorabila incluziunii stabileşte obiective prin care se urmareste scoaterea din saracie şi excluziune sociala a cel puţin 20 de milioane de persoane şi creasterea ratei de ocupare a forţei de munca la 75 % pentru populaţia in varsta de 20-64 de ani.

AHSRPrin intermediul proiectului FIDELIS, Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania promoveaza un model de dezvoltare sociala bazat pe incluziune, sanse egale si solidaritate sociala, generand locuri de munca pentru grupurile vulnerabile (cu precadere pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc) si implementand unui set de activitati care conduc la incluziunea profesionala si sociala a acestora.

In concluzie, incluziunea sociala se traduce prin recunoastere consolidata, oportunitati de dezvoltare personala si profesionala, implicare si responsabilizare, toate acestea reprezentand o sursa sigura a bunastarii.

Articolul de presa ”Incluziunea sociala – baza pentru o prosperitate impartasita si de durata” este redactat in cadrul proiectului ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc”, cod proiect: POSDRU /173/6.1/S/148313, beneficiar: Asociaţia Handicapaţilor Somatici din Romania, perioada de implementare 29.12.2014-31.12.2015.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.