Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Închisoarea ca lecţie de tinereţe” O serie de 8 documentare STORYmania, la Radio România Cultural

0

Radio România Cultural va difuza, în următoarele trei săptămâni, de luni până miercuri, o serie de 8 documentare speciale, marca STORYmania, despre anii de detenţie a unor minori în perioada comunismului – Închisoarea ca lecţie de tinereţe.

Începând de luni, 13 iunie, de la ora 16:00, aflaţi povestea a nouă supravieţuitori la 57 de ani de la momentul arestării lor. Ei au făcut parte din ceea ce se numea în anul 1959 Frontul Eliberării Naţionale.

IMG_2223

“Am cules povești incredibile despre un sistem bolnav și amintiri păstrate cu grijă în buzunarul sufletului atunci când, la eliberare au semnat Pactul Tăcerii. I-am văzut cum măsurau din ochi sau cu pasul dimensiunile camerei în care cândva își petrecusera zi după zi după zi…căutau din priviri fărâma aceea de suflet de adolescent uitată într-un colț de celulă. I-am urmărit cum își reconfigurau cu toate simțurile reperele temporale, spațiale și sentimentale ale locurilor în care au înțeles că lupta pentru supraviețuire înseamnă păstrarea valorilor.” spune Andreea Ionescu, realizatoarea serialului.

Serialul îi urmărește pe protagoniști de pe băncile școlii la sediul Miliției Capitalei apoi la Uranus și Malmaison, cu o perioadă de rodaj la Jilava și în cele din urmă în lagărele de muncă forțată ale României.
Un grup de zece tineri refuzau regimul comunist al anilor ’50, minciuna și impostura. Se născuseră în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, își petrecuseră copilăria într-o țară zguduită de seisme politice, aflau în fiecare zi pe pielea lor ce înseamnă nedreptatea. Și au acționat. Parțial matur, parțial copilărește. Au fost arestați pe 14 mai 1959 cu două săptămâni înainte de bacalaureat. Nu au vorbit niciodată despre viaţa din timpul detenţiei, calvarul anchetelor, interogatoriilor, despre sentințele aberante, bătăile şi umilinţele suferite de ei, minori, în regimul comunist. La eliberare li s-a impus tăcerea. Până astăzi, când ne spun povestea lor.
”Acolo, în detenție am învățat ce inseamnă cu adevărat prietenia, sacrificiul, solidaritatea”-este mărturisirea făcută de către Alexandru Teodorescu la finalul cărții ”Celula de minori”, volumul de la care a plecat acest serial.

O poveste de viață spusă în 8 episoade STORYmania, incepând de luni, 13 iunie, de la ora 16.00, la Radio România Cultural şi pe www.radioromaniacultural.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.