Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Încetați politizarea dreptului nostru la vot!”

0

Tinerii din diaspora către mediul politic din România: „Încetați politizarea dreptului nostru la vot!”

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români (C.A.E.S.A.R.) constată cu reală îngrijorare încercările de politizare a solicitărilor legitime venite din partea societății civile pe parcursul ultimelor zile și face un nou apel către toți factorii de decizie să identifice de urgență soluții concrete pentru buna desfășurare a procesului de votare în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

LSRS_sigla

Admitem că în actualul context pozițiile neutre sunt dificil de acceptat, însă milităm pentru o distincție clară între argumentele concrete, bazate pe date reale și intenții sincere, și mesajele politice și de propagandă, folosite în mod abuziv în competiția electorală. Prin politizarea unei problematici simple, dar vitale – garantarea dreptului fundamental și egal la vot al cetățenilor români din țară și din străinătate – există riscul distragerii atenției opiniei publice de la adevărata miză a demersurilor civice autentice: consolidarea democrației românești.

În fapt, unul dintre semnele unei democrații mature este tocmai posibilitatea de a pune în dezbatere pe agenda publică teme de interes național pe baza unor argumente concrete și a unor date empirice, plecând de la un consens implicit că importanța unor asemenea subiecte depășește orice interese individuale sau porniri partinice. În sistemele democratice în care studiem și muncim, nimeni nu își pune problema că un apel civic la exercitarea dreptului la vot din partea foarte multor cetățeni ar însemna favorizarea unui anumit candidat sau a unui anumit partid. Ne exprimăm dezideratul ca în viitorul apropiat democrația românească să se apropie cât mai mult de aceste modele.

Acțiunile și pozițiile LSRS și C.A.E.S.A.R. s-au încadrat întotdeauna pe linia apolitică, independentă și echidistantă asumată prin Statutul Ligii încă de la lansarea organizației în ianuarie 2009. Voluntarii LSRS și C.A.E.S.A.R. vor rămâne mereu devotați acestor principii, având conștiința responsabilității de a promova cu integritate și consecvență drepturile și interesele studenților și absolvenților români de peste hotare.

 

Apelul LSRS la exercitarea dreptului la vot prin campania „Cine votează contează!” și solicitările din ultimele zile pentru respectarea dreptului la vot al tuturor cetățenilor români în condiții decente și corecte au la bază o motivație pur civică și non-partinică. Orice încercare de politizare a acestor mesaje este contrară principiilor și Statutului LSRS, nu reprezintă poziția oficială a organizației și nu reușește decât să prejudicieze grav fundamentele dialogului civic dintr-un stat democratic.

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenţilor și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis de dialog și acţiune. LSRS promovează inițiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară. Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României. LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică și echidistantă.

Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români (C.A.E.S.A.R.) este un laborator de idei ce reunește specialiști români din țară și din străinătate, cu pregătire academică la nivel înalt și rezultate remarcabile în domeniul lor de activitate. Scopul C.A.E.S.A.R. este să coaguleze comunitatea experților români într-un proiect comun și de lungă durată, care vizează dezvoltarea sustenabilă a României. C.A.E.S.A.R. este un spațiu de afirmare și recunoaștere pentru specialiștii români din țară și de peste hotare, o platformă de cunoaștere în domenii prioritare pentru viitorul României și un cadru de acțiune civică la nivel local și național.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.