Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Începe şantierul de conservare și reabilitarea a conacului Neamțu din Olari, comuna Pârşcoveni, judeţul Olt

1

Fundaţia Pro Patrimonio porneşte prima etapă pentru conservarea și reabilitarea ansamblului conacului Neamțu din Olari, judeţul Olt, dupa ce a asigurat conservarea în regim de urgenţă. Reparația șarpantei și reașezarea olanelor de învelitore pentru a putea opri infiltrațiile de apă și a stagna degradarea sunt intervenţiile care pornesc  în luna mai 2018. Conacul Neamţu este monument istoric înscris pe Lista Monumentelor Istorice din 2010 la poziţia 590 – LMI 2010-OT-II-m-B-08966.

Exemplu reprezentativ pentru arhitectura civilă din Oltenia, Conacul Neamţu din Olari are acum o configuraţie arhitecturală ce datează din 1920-1935, concepută de arhitectul Constantin Iotzu, urmaș al lui Ion Mincu, şi reprezentant de seamă al stilului neoromânesc în arhitectură (forma regională a stilului internaţional Art Nouveau). Intervențiile arhitectului s-au desfăşurat în jurul unui corp central – o volumetrie caracteristică construcţiilor cunoscute sub numele de culă (reşedinţă sau conac fortificat specific zonei din sudul Carpaţilor), adăugându-se elemente de tip foişor (volume specifice arhitecturii vernaculare cu influenţe din arhitectura tradiţională religioasă).

In anul 2016 conacul, aflat in stare de degradare avansata, a fost donat Fundaţiei Pro Patrimonio de catre proprietar. A urmat o etapă de igienizare şi conservare parţială.

O mică plantaţie de tutun a putut ajuta prin banii obţinuţi din vânzare la întreţineri modice locale. Se fac replantări de arbuşti răriţi din grădina Vilei Golescu din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, proprietate mai veche a fundaţiei.

În acest moment şarpanta şi învelitoarea din olane smălţuite sunt cele mai afectate. Acţiunile urgente trebuie executate în cel mai scurt timp prin conservarea şi refacerea acoperişului cu olane smălţuite. Piesele originale păstrate se vor recondiţiona, iar suprafeţele lipsă se vor înlocui cu piese similare ca dimensiuni şi colorit. Structura şarpantei va fi parţial refăcută şi parţial conservată. Refacerea jgheaburilor, burlanelor şi a trotuarului perimetral completează acest prim pas care presupune o reabilitare graduală, pas cu pas, într-o manieră neagresivă.

Toate intervenţiile sunt susţinute integral de finanţări private şi voluntriat. Se va lucra cu meșteri dulgheri pricepuți în dulgherie tradițională, iar detaliile de îmbinare și pentru jgheaburi vor respecta originalul la fel ca şi olanele care vor fi înlocuite. Doi tineri dulgheri francezi specializaţi în dulgheria tradiţională, Julien Cholat şi Julie Pion, vor participa la lucrări şi vor face schimb de experienţă cu lucrătorii români pe toată durata şantierului.

În perioada 4 – 9 iulie 2017 s-a desfăşurat un prim atelier internaţional de restaurare a mozaicului roman de la etajul conacului iar mai multe ateliere gratuite pentru copiii din comunitatea locala sunt organizate bi-anual. Pe 21 septembrie 2017 curtea conacului a găzduit un concert Sonoro Conac, “SOS Conacul Neamţul” la care peste 45 de oficialităţi locale şi din împrejurimi au putut descoperi frumuseţea muzicii clasice ca o continuitate peste timp cu Elena Cornetti cea care organiza în curtea conacului din Olari serate muzicale şi acte de caritate şi a avut iniţiativa înfiinţării şcolii de muzică din Craiova.

În continuarea atelierelor de restaurare mozaic pornite în 2017, în perioada 16 – 22 iulie 2018 vom porni cel de al doilea atelier internaţional de restaurare la Olari, de data aceasta dedicat tehnicilor pentru tencuielile tradiţionale la pereţii interiori şi exterior ocazie cu care invităm orice doritor să participe la o vacanță educativă unică. Coordonatorul atelierului este  arhitect Raluca Munteanu iar numărul de participanți posibili este de 10-15 persoane. Gândit după modelul occidental al vacanţelor de lucru şi la Olari sunt prevăzute excursii în zonă, astfel încât participanţii să poată înţelege spiritul locului, gastronomia locală, patrimoniul imaterial. Cazarea se poate face 2 camere (3 paturi) în conac sau campare în curtea conacului. În conac este amenajată o baie pentru toți participanții iar masa va fi servită de toți participanții în vilă şi este inclusă în preţ.

Costul participării la atelierul de tencuieli tradiţionale este de 750 lei sau 900 lei (campare sau cazare în camere). Înscrieri la: propatrimonio.romania@gmail.com

Materialele pentru reparații şi manopera de şantier sunt achiziționate cu sprijinul Transgaz, Leroy Merlin, Telekom şi Holcim.

Fundaţia Pro Patrimonio

Fundaţia PRO PATRIMONIO este o organizaţie neguvernamentală nonprofit internaţională, cu filiale în Marea Britanie şi Franţa înfiinţată în anul 2000, condusă în România de arhitectul Şerban Sturdza.

Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare și reabilitare a patrimoniului, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități, educarea publicului spre aprecierea valorii moştenirii culturale, oferă sprijin pentru restaurarea şi repunerea în folosinţă a clădirilor monument-istoric şi repunerea lor în circuitul cultural şi economic. Se fac eforturi susţinute pentru promovarea meşteşugurilor tradiţionale.

Printre proiectele derulate cu ajutorul voluntarilor se numără salvarea celor 60 de biserici de lemn, incluse în 2014 de organizaţia Europa Nostra pe lista „7 most endangered heritage sites in Europe”. Cu sprijinul Europa Nostra și al World Monuments Fund, Pro Patrimonio a demarat intervenţii de urgenţă pentru bisericile de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei (judeţele Gorj, Vâlcea, Sibiu și Hunedoara), cele mai multe fiind bisericuțe de cimitir, deseori abandonate, majoritatea clasate monument istoric şi aflate în stare gravă de degradare structurală (chiar precolaps) și artistică.

Fidelă misiunii sale de educare şi sensibilizare faţă de importanţa patrimoniului sub toate formele sale – construit, de peisaj, cultural – în faţa comunităţilor în care se implică, toate  atelierele desfăşurate anul acesta de către Fundaţia Pro Patrimonio sunt sub umbrela Anului European al Patrimoniului Cultural – EYCH 2018.

Ca valoare universală pentru indivizi, comunităţi şi societate, patrimoniul cultural îl regăsim în toate aspectele vieţii de zi cu zi: meşteşuguri, peisaj natural, literatură, artă, obiecte, poveşti, gastronomie, film etc. Este ceea Fundaţia Pro Patrimonio susţine consecvent în toate activităţile desfăşurate: patrimoniul este responsabilitatea fiecărui cetăţean şi constituie un element formator al identităţii sale.

W www.propatrimonio.org/en/ I YouTube https://bit.ly/2urkFW9

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Un comentariu

  1. avatar

    FOARTE BINE CA SE FAC RENOVARI, DAR SA SI PASTREZE PATRIMONIUL, SA NU-L ZGARIE VIZITATORII BRUNI SAU BALANI …

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.