Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Încep înscrierile pentru ediţia a VII-a a Galei Premiilor Participării Publice, 2016

0

Gala Premiilor Participării Publice (G3P) va avea loc pe 24 martie 2016. Evenimentul este organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Gala Premiilor Participării Publice este despre oamenii care decid să participe în procesul luării deciziilor publice și despre autoritățile care înțeleg să consulte cetăţenii înainte de a hotărî în numele lor. Totodată, la Gală sunt premiaţi şi reprezentanţi ai administraţiei, care au colaborat cu cetăţenii în proiecte benefice și durabile pentru oraş şi locuitori.

10922518_808637175851572_1092096928850287977_n

Până pe 31 ianuarie 2016, cetăţenii şi organizaţiile care au influențat schimbarea sau adoptarea unor decizii publice, precum şi autorităţile publice care au implicat publicul în construirea unor decizii, sunt invitaţi să completeze formularul online. Formularul poate fi trimis şi pe fax la 031 10 50 756 sau prin poştă la adresa str. Sublocotenent Zaharia nr. 22, sector 1, Bucureşti. Ghidul pentru completarea formularului online este disponibil aici: link ghid. Pentru informaţii suplimentare, ne găsiți la adresa de e-mail: depozite@ce-re.ro, telefon 031 1050 755, persoană de contact Ionuţ Ruscea.

Participarea publică nu este un concept abstract, ci mai degrabă un arsenal preţios de comportamente şi acţiuni civice, într-o societate în care cele mai multe decizii publice sunt luate, cel mai des, fără consultarea cetăţenilor. La G3P premiem oameni care salvează, opresc, participă, cu alte cuvinte, oameni care își construiesc singuri destinele. Exemplele de participare publică precum cele ale oamenilor pe care îi premiem la Gală sunt valoroase atât prin puterea exemplului personal – “se poate ca un singur om să schimbe o lege sau să convingă primăria să asfalteze un drum”, “se poate ca primăria să asculte dorinţele cetăţenilor înainte de a lua decizii in numele acestora”, cât şi prin potenţialul de inspiraţie pe care îl oferă.” Oana Preda, Director Executiv CeRe

Fie că sunt despre protecția mediului, despre sănătate sau educație, poveştile premianţilor din 2015 vorbesc despre oameni implicați care au schimbat oameni implicați care au schimbat comunități. Aceşti oameni au schimbat agenda publică, au rezolvat probleme importante și au convins autoritățile din România, prin perseverență, să remedieze erori legislative sau de guvernare.

Câteva exemple de poveşti premiate la Gală în 2015:

  • Vlad Voiculescu, Vlad Mixich – MedAlert, prin „Rețeaua citostaticelor” au reușit să determine autoritățile să asigure fonduri pentru citostaticele necesare bolnavilor de cancer;
  • Emil Moise, pentru campania „David și Goliat”  prin care participarea elevilor la ora de religie în școli a devenit opțională, conform deciziei Curții Constituționale;
  • Grupuri Inimi Deschise Vizurești – Acasă în comunitatea ta, pentru campania „Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume”, care a determinat autoritățile publice să asfalteze un drum și să repare un pod;
  • WWF-România care a reușit suspendarea procesului de autorizare de construcție a microhidrocentralelor în ariile protejate.

Termenul final pentru înscrierile poveştilor de participare publică este 31 ianuarie 2016

Mai multe despre primele şase ediții ale Galei Premiilor Participării Publice și despre câștigători găsiți pe site-ul G3P şi pe https://www.facebook.com/Gala.G3P/photos_stream.

Partenerii instituţionali ai G3P, ediţia 2016 sunt:

Romanian-American Foundation

Institutul Aspen Romania
Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale

Universitatea Babeș-Balyai din Cluj
Facultatea de Științe Politice a Universității din București

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să răspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali. CeRe ajută și oferă asistență grupurilor de oameni sau organizațiilor care schimbă starea de fapt din jurul lor. Lucrăm cu peste 20 de grupuri din toată țara care, fie că au reușit să oprească construcții ilegale, fie că au reușit să facă autoritățile să asculte cetățenii și să replanteze teii tăiați, construiesc un nou proiect de țară, una în care oamenii se implică în deciziile orașului sau țării lor.

Eveniment derulat în cadrul proiectului “Participarea publică pe înțelesul tuturor”, proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România. www.eeagrants.org

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.