Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Inainte de sărbători, un tânăr aleargă 60 de km pentru cauza copiilor din instituții

1
Pe data de 3 decembrie, Gabriel Benciu, voluntar la Asociația Fluens va alerga 60 de km, de la București la Ploiești. Scopul său este unul generos: Gabi susține cauza copiilor din centre de plasament și dorește s-o promoveze, împlinind totodată un record personal.
In România aproape 60.000 de copii se află  în sistemul de protecție socială (fie găzduiți in centre și case familiale, fie aflați în plasament la asistenți maternali sau la familia extinsa). Situația copiilor și tinerilor din centre de stat se menține dificilă, în contextul în care numărul adopțiilor este foarte scăzut, iar condițiile în centre nu sunt favorabile pentru buna dezvoltare și integrarea sociala a copilului privat de îngrijirea părintească. Mulți dintre acești copii sunt neglijați, supuși unor riscuri foarte mari (precum abandonul scolar, implicarea în rețele infracționale, diferite tipuri de abuz), agresați în cadrul centrului, discriminați in scoală.  Adesea, copiii nu beneficiază de psihoterapie, una dintre cele mai importante intervenții in situația de trauma determinată de abandonul familial. In schimb se preferă administrarea de medicație psihotropă si internarea în secții de psihiatrie pentru mulți copii si tineri cu tulburări comportamentale, deși acestea sunt în primul rand consecința traumei emoționale și tarelor din sistem.
Este necesar ca sistemul public de protecție a copilului să sufere o transformare radicală, pentru că acești copii si tineri sa nu ajungă victime, să nu traiască la marginea unui sistem social incapabil să-i integreze. Este nevoie de un demers concertat, prin care să se accelereze desființarea centrelor mari, procesele de adopție si reintegrare familială, dar și să se creeze un sistem eficient de prevenire a abandonului si instituționalizarii copilului.
run-f-c
Sunt oameni pentru care binele copilului instituționalizat a devenit o cauza de suflet. Pentru Gabi, evenimentul din data de 3 decembrie este, de fapt, un simbol. Reprezintă credința că putem schimba ceva la nivel de sistem, dar și de destine. Aceasta credință însuflețește toate inițiativele Asociației Fluens si voluntarilor cu care lucram.
Inițiativa lui Gabriel poate fi susținuta pe pagina Asociației Fluens, de pe platforma Galantom:
Donațiile colectate vor fi folosite pentru a face sarbatorile mai luminoase pentru copiii din centre de plasament din sectorul 1.
 
ASOCIATIA FLUENS este o organizatie bazata pe munca voluntara si dedicatie, in sprijinul celor mai vulnerabile categorii sociale: copii abandonati, batrani singuri, tineri care au nevoie de o indrumare, bolnavi, familii necajite. Asociatia este o persoana juridica de drept privat, fara scop patrimonial, cu caracter social si cultural, independenta si apolitica, bazata pe valori umaniste si filantropice, care si-a inceput activitatea in anul 2012.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Un comentariu

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.