Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

În Toastmasters înflorești, adevărata ta personalitate înflorește în toată splendoarea ei. Interviu cu Călin Gîlea

1

Am stat de vorbă cu Călin Gîlea despre programul Toastmasters în România. Călin este membru Toastmasters de mai bine de șase ani, Vicepreședinte Relații Publice al clubului Timișoara Toastmasters și Guvernator pe aria H2.

interviurile-romaniapozitiva

În cadrul Toastmasters oricine poate învăța cum să comunice eficient și cum poate deveni un bun lider, totul într-o atmosferă pozitivă și prietenoasă. Procesul de tipul „learning by doing” se bazează pe manualele dedicate și sprijinul reciproc al colegilor.

interviu realizat de Ana Fiț, autor RomaniaPozitiva

Ai fost printre primii oameni care s-au înscris în programul Toastmasters. Ce anume te-a motivat?

Mi-aduc aminte că prin 2006 am citit o carte de Brian Tracy, în acel moment eram foarte pasionat de dezvoltare personală și în cartea respectivă scria că dacă vrei să înveți să vorbești cu oamenii și să-ți dezvolți încrederea în tine, să te înscrii în cel mai apropiat club Toastmasters pe care îl găsești acolo unde locuiești.

La vremea aceea cel mai apropiat club era la Budapesta, însă mi-am păstrat ideea în minte și după vreo doi ani am văzut la noi în firmă un afiș adresat celor interesați de deschiderea primului club Toastmasters din România. Și acum țin minte toate detaliile afișului.

Două luni mai târziu, când am fost la prima mea ședință, am participat la secțiunea de discursuri improvizate. Întrebarea la care a trebuit să răspund a fost „Care sunt cele mai importante trei lucruri pentru tine în viață?”. Nu am mai văzut nimic în sală, mi s-au înroșit obrajii, emoții foarte puternice, am răspuns în cele două minute alocate, dar mi s-a părut o eternitate. După un an, doi de exersat însă devii imun.

De la înființarea primului club sute de oameni din întreaga țară au devenit mai buni comunicatori, mai buni lideri. Cum crezi că le-a influențat acest lucru viața?

În acest moment sunt 13 cluburi Toastmasters în România, în jur de 300-400 de oameni sunt acum membri activi. În cei șase ani îndrăznesc să spun că aproape 600-800 de oameni au trecut prin programul Toastmasters.

Cum le influențează viața? În primul rând ei decid. Dacă te implici, înveți, atunci capeți experiență și îți influențează viața profesională, dar și relațiile de zi cu zi. Te ajută să înțelegi blocajele în comunicare, să tratezi conflictele, să asculți activ, să identifici motivațiile interlocutorului.

Ți-a rămas în minte un exemplu anume de transformare?

Avem oameni foarte diferiți: ingineri, economiști, medici, informaticieni, studenți, persoane care nu au făcut o facultate și se descurcă foarte bine. În cadrul clubului fiecare evoluează. În Toastmasters înflorești, adevărata ta personalitate înflorește în toată splendoarea ei. Nu mai ești blocat de bariere. Te exprimi așa cum ești.

Cum se întâmplă “magia”? Care sunt ingredientele cheie ale programului Toastmasters?

poza 1Unu la mână: te dezvolți în ritmul tău, nu contează la ce nivel ești. Unul dintre defectele sistemului public de învățământ este că încearcă să pună pe toată lumea într-un șablon și nu ține cont de nivelul fiecăruia. Doi: nu ai profesori, înveți și furi meserie de la toată lumea, de la toți colegii de club. Îți iei ceea ce ai tu nevoie.

Apoi, în Toastmasters nu primești note. Este un mediu în care poți să te dezvolți fără a fi criticat, ci evaluat pentru că există o diferență între evaluare și critică. Evaluarea îți oferă soluții și încurajează, critica spune doar ce nu e bine. Este un mediu în care poți greși fără să te simți amenințat, fără să-ți fie teamă.

În plus, ne întâlnim des, o dată pe săptămână, astfel încât ai ocazia de a-ți exersa constant abilitățile. O întâlnire săptămânală e formată din trei părți: discursuri pregătite, discursuri improvizate în două minute și ultima parte de evaluări.

Cei care doresc să se înscrie cum o pot face?

Există mai multe tipuri de cluburi: club deschis și club închis (într-o companie, doar angajații firmei pot să fie membri). Majoritatea cluburilor din România sunt cluburi deschise, deci oricine are peste 18 ani și vrea poate să participe gratuit la o întâlnire, chiar să iasă în față la partea de discursuri improvizate.

În cadrul clubului, Vicepreședintele Pentru Membri este persoana cea mai potrivită pentru a oferi informații celor interesați. De la el/ea poți afla mai multe detalii, care sunt pașii și care sunt costurile (în funcție de club variază, dar sunt oricum sub 100 de euro/an).

După înscriere primești un pachet de start cu două manuale de bază: cel de comunicare și cel de leadership. Ți se alocă un mentor, unul dintre membrii vechi, care va avea grijă de tine, îți va explica rolurile din cadrul clubui, te va asista la compunerea primelor trei discursuri.

Am citit despre o viitoare revistă Toastmasters. Ce alte planuri aveți pentru 2015?

Ne propunem să cuplăm sistemul de învățământ cu Toastmasters, am făcut niște mișcări în acest sens. Youth Leadership (pentru liceeni) și Speechcraft (pentru tinerii peste 18 ani) sunt două programe Toastmasters destinate celor din afara cluburilor care vor să se dezvolte.

Un alt proiect de viitor este să ne dezvoltăm noi ca și organizație la nivel național. Avem doar 13 cluburi, am dori să creștem și suntem deschiși la parteneriate cu alte organizații non-profit din țară.

A treia arie de dezvoltare este cea a concursurilor, pe care ni le dorim din ce în ce mai calitative. Lucrăm la partea de organizare, jurizare, scriere a discursurilor, traducerea materialelor din limba engleză.

Concursurile sunt importante pentru că permit celor implicați să se dezvolte. În plus, toată lumea are de câștigat: organizatorii, membrii juriului, concurenții, publicul. Vă invit în perioada 17-19 aprilie la Concursul Național de Discursuri Toastmasters, care va avea loc la Timișoara, va fi o experiență foarte plăcută.

poza 2

Despre Toastmasters

În cadrul Toastmasters poți învăța cum să-ți găsești un subiect, cum să structurezi un discurs, elemente de retorică, limbajul verbal, nonverbal și paraverbal, cum să faci cercetare pentru un discurs, cum să folosești elemente vizuale, cum să convingi, cum să inspiri și multe altele.

Cluburi Toastmasters oficial înregistrate în România găsești la Arad, Brașov, Brăila, București, Cluj, Iași, Oradea, Satu Mare, Suceava și Timișoara (primul club din țară).

Accesează www.toastmasters.ro pentru mai multe detalii.

Interviurile RomâniaPozitivă, februarie 2015

Despre autor

avatar

Cu peste 6 ani de experiență în marketing, Ana simte o atracție căreia nu-i poate rezista față de tot ceea ce înseamnă social. Proiectele faine, ideile îndrăznețe și oamenii buni îi atrag atenția și îi fac ziua frumoasă. Prețuiește inițiativa și își dorește ca fiecare exemplu pozitiv să devină molipsitor.

Un comentariu

  1. avatar

    Bravo Calin. Nu fac parte din clubul Toastmasters Timisoara, dar urmeaza 😀
    Am fost de cateva ori la sedinte, iar acesti oameni m-au convins sa ma inscriu doar prin modul lor de a fi si de a se comporta.
    Felicitari Toastmasters.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.