Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

În tabăra ZERO WASTE SUMMER CAMP s-au decis elevii câștigătorii din cadrul Concursului Național de Educație Ecologică Școala Zero Waste ediția 2017

0

Cei mai buni elevi din primele 8 școli clasate în concursul Școala Zero Waste 2017 au câștigat participarea în tabăra Zero Waste Summer Camp, organizată în perioada 23-27 August la Căsoaia, în județul Arad. Proiectul a fost realizat cu susținerea Continental Anvelope Timișoara, partener tradițional și împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun.

zwsc2 zwsc3 zwsc5 zwsc7

Fiecare scoală participantă (Școala Gimnazială “Ion I. Graure”, Bălteni, Județul Olt, Liceul Tehnologic Turceni, Județul Gorj, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Craiova, Județul Dolj, Școala Gimnazială „Petre Sergescu”, Drobeta Turnu Severin, Județul Mehedinți, Liceul Tehnologic Bîlteni, Structura Școala Gimnazială Nr.1, Peșteana-Jiu Bîlteni, Județul Gorj, Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, Tulcea, Județul Tulcea,  Liceul Teoretic Special „Iris”, Timișoara, Județul Timiș și Școala Gimnazială „Fülöp Áron”, Feliceni, Județul Harghita) și-a desemnat 5 reprezentanți pentru a învăța mai multe despre cum putem economisi resurse și despre ce trebuie să facem pentru păstra planeta curată. Toți elevii participanți au devenit astfel Ambasadori Zero Waste în școala lor.

Ediția 2017 a concursului a pus accent pe conceptul „think global, act local” de la găsirea de soluții pe care le pot aplica fiecare dintre elevii participanți pentru a-și reduce amprenta de carbon, până la înțelegerea conceptului „butterfly effect” și efectele globale pe care le au poluarea și defrișările masive. Din acest motiv fiecare elev participant a primit un kit pentru a-l ajuta să adopte un stil de viață fără deșeuri la școală, în special să refuze produsele de unică folosință și să opteze pentru lucruri cu întrebuințare îndelungată. Zero Waste (Zero Deșeuri) este un concept menit să ghideze oamenii în schimbarea stilului de viață și care încurajează regândirea ciclului de viață al resurselor, astfel încât să imite modul în care natura refolosește resursele. Astfel volumul gunoaielor scade, poluarea este mult diminuată, amenințarea pentru sănătatea oamenilor, plantelor și animalelor dispare.

În cele 4 zile de tabără, elevii au participat la sesiuni de training și ateliere prin care organizatorii au urmărit dezvoltarea abilităților de organizare și lucru în echipă precum și îmbogățirea bagajului de informații și cunoștințe privind protecția mediului și sustenabilitatea.  „Placing Trash into Shape”, „Viața cu mai puțin plastic”, „Ce este designul responsabil”, Ce fac Rangerii Juniori”  „Treasure Hunt – take only pictures” sunt doar câteva dintre activitățile care i-au ținut ocupați pe elevii Școala Zero Waste.

Elevii câștigători ai Concursului Național Școala Zero Waste ediția 2017 sunt cei care s-au remarcat în mod deosebit pe durata taberei ca lideri și oameni de acțiune.

Premiul 1 – laptop

Adela Țavoc – Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Craiova

Premiul 2 – biciclete

Andrei Sapoval – Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, Tulcea

David Cocea – Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, Tulcea

 

Premiul 3 – tablete

Valentina Andronăchescu – Școala Gimnazială “Ion I. Graure”, Bălteni, Județul Olt

Daiana Perț – Liceul Tehnologic Turceni, Județul Gorj

Elena Maria Vrăjitoru – Școala Gimnazială „Petre Sergescu”, Drobeta-Turnu Severin

Mentiuni – trotinete

Daniel Ionescu – Școala Gimnazială “Ion I. Graure”, Bălteni, Județul Olt

Mihai Grosu – Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, Tulcea

Ionel Mario Tunaru – Liceul Tehnologic Bîlteni, Structura Școala Gimnazială Nr.1, Peșteana-Jiu Bîlteni, Județul Gorj

Mihai Pau – Liceul Teoretic Special „Iris”, Timișoara

Florin Rădulescu – Școala Gimnazială “Ion I. Graure”, Bălteni, Județul Olt

Școala Zero Waste este un concurs de educație ecologică destinat tuturor elevilor din școlile cu clasele I – VIII din România. Concursul dă posibilitatea elevilor și școlilor să contribuie la protejarea mediului și reducerea poluării și în același timp să concureze pentru câștigarea premiilor puse în joc. Ajuns la a 5-a ediție, s-au implicat în competiția din acest an 205 de școli din 36 de județe și din București.

În cadrul ediției Școala Zero Waste 2017, cei 20.517 elevi direct înscriși în competiție au realizat 93 de acțiuni de curățenie și 65 de acțiuni de plantare (cu peste 10.000 de puieți de arbori forestieri și pomi fructiferi plantați). Au fost recuperate 28 de tone de plastic, 100 de tone de hârtie și carton, 2,8 tone aluminiu și 11,8 tone deee-uri. „Bike to school”, „Ziua fără hârtie la școală” (unde atât profesorii cât și elevii au fost încurajați să găsească metode alternative de predare și învățare, fie folosind tehnologia, fie ieșind în aer liber și observând natura), „Crește-ți singur mâncarea” (în care și-au plantat propria grădină la școală, învățând astfel să aibă grijă de plante și să se și bucure de rodul acestora) sunt doar câteva dintre activitățile implementate cu succes în ediția din acest an a competiției Școala Zero Waste.

Continental în România

În perioada 1999-2015, Continental a investit 1,13 de miliarde de euro în activităţile din România. Toate cele 5 divizii Continental  – Chassis & Safety, Interior, Powertrain, Anvelope şi ContiTech – sunt reprezentate în România. Continental deţine șapte unităţi de producţie și patru centre de cercetare şi de dezvoltare în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Brașov şi Iaşi. Continental este partener al unui joint-venture în Slatina şi are un centru de distribuţie al anvelopelor în București. Continental avea la finalul anului 2016 aproximativ 18.200 de angajaţi în România.

Lidl este prezent în 30 de țări din toată lumea și operează aproximativ 10.000 de magazine și peste 140 de centre logistice în 27 de țări din Europa. Lidl are aproximativ 215.000 de angajați, dintre care 5000 în România unde retailer-ul german are deschise peste 200 de magazine și 4 centre logistice.  Misiunea Lidl în România este aceea de a le oferi zilnic românilor, în zone din imediata lor proximitate, produse de calitate la cel mai bun preţ, direct de la producători, într-o largă varietate de sortimente.

Site: http://www.ecostuff.ro
Pagină Facebook: https://www.facebook.com/scoalazerowaste/

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.