Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

În Săptămâna Lentilelor de Contact primești lentile de contact gratuite. Medici oftalmologi țin cursuri despre îngrijirea și purtarea corectă a lentilelor de contact

0

În Săptămâna Lentilelor de Contact primești lentile de contact gratuite. Medici oftalmologi țin cursuri despre îngrijirea și purtarea corectă a lentilelor de contact

“Dintre cei care optează pentru folosirea lentilelor de contact în loc de ochelari 90% nu le poartă corect”, transmite Doctor Oftalmolog Cristina Ciucă. Cele mai întâlnite greșeli sunt ațipitul cu ele pe ochi, igiena precară a mainilor atunci când sunt aplicate pe ochi, folosirea unei perechi peste termen, cât și dușul și înotul cu ele pe ochi, în special vara.

În România numărul celor care poarta lentile de contact crește cu 10% în fiecare an, anul trecut 100.000 de români au ales să investească în lentile de contact pe care le consideră un accesoriu fashion și mai puțin un dispozitiv medical.

Pentru a crește numărul de utilizatori de lentile care le poarta sănătos, în fiecare an opticile din întreaga lume organizează Săptămâna Lentilelor de Contact. La nivel local, optica Videt organizează în Săptămâna Lentilelor de Contact lecții demonstrative în care medici oftalmologi explică pașii corecți de aplicare și întreținere a lentilelor de contact, atat pentru purtători cu experiența, cat și pentru cei care nu au mai folosit niciodată lentile. Din August până la finalul lui Septembrie poți beneficia de consultația gratuită Videt.

Lentilele de contact prezintă multe avantaje pentru purtători, însă dacă nu se respectă condițiile de igienă și de purtare, pot cauza grave probleme de sănătate ale ochilor. Acesta este mesajul principal promovat de Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din SUA în cadrul Săptămânii Sănătății Lentilelor de Contact, o campanie organizată anual pentru a crește gradul de conștientizare în privința bunelor practici în purtarea lentilelor de contact.

Anul acesta tematica “Sănătatea lentilelor de contact începe cu tine”. În România sunt peste 100.000 de persoane care folosesc lentile de contact. Cu toate acestea,  pana la 90% dintre persoanele care folosesc lentile de contact nu le poartă corespunzător. În fiecare an, 1 din 500 de purtători prezintă infecții ale ochilor care pot conduce la orbire sau chiar pierderea globului ocular.

Aceștia apelează la ele pentru corecția vederii (miopie, hipermetropie, astigmatism, prezbiopie sau combinații ale acestora), sau cu scop terapeutic (pentru protejarea irisului în urma unor intervenții chirugicale), sau scop estetic (pentru schimbarea culorii irisului sau dacă ochiul este inestetic în urma unor accidente) sau în cazuri speciale (indicate în lipsuri iriene sau în lipsa totală a irisului).

Ce greșeli faci atunci când porți lentile de contact?

1. Adormi cu ele pe ochi

Aproximativ o treime din purtători spun că uită să le scoată înainte de culcare sau când ațipesc pentru câteva minute. Acest comportament privează globul ocular de oxigen și duce la inflamarea corneei în urma căreia vederea devine încețoșată pe termen scurt. În alte cazuri, lentila se poate lipi de cornee, iar îndepărtarea devine dificilă, ceea ce crește riscul de infecție.

Dormitul cu lentile de contact, fie că este regulat, ocazional sau ca parte a unui program de purtare prescris de specialist, crește de șase până la opt ori riscul infecțiilor.

Tipul și timpul de purtare recomandat diferă pentru fiecare persoană în parte. Acestea depind de calitatea lentilelor și de cantitatea lacrimilor care protejează ochiul. Doar oftalmologul poate stabili aceste lucruri.

2. Ți le pui în grabă

Deteriorarea lentilelor de contact este extrem de frecventă. Fisurile din rutina lentilelor sunt unele dintre cele mai frecvente forme de alterare. Aceste daune pot provoca iritații locale ale corneei. Lentila este apoi expusă colonizării patogene, provocând conjunctivită și keratită. Dacă lentilele sunt apăsate în timpul procesului de curățare sau dacă lentilele sunt păstrate în condiții prea calde, poate apărea deformarea acestora.

Lentilele crăpate sau traumele la introducerea sau scoaterea dispozitivului medical pot cauza răni oculare. Acest tip de leziuni pot apărea, de asemenea, din cauza fricțiunii resturilor acumulate pe obiectiv.

3. Înoți sau faci duș cu ele pe ochi

Alte cauze raportate au fost legate de purtarea lentilelor în timpul înotului. Vara este perioada în care cei mai mulți purtători de ochelari se îndreaptă către lentile de contact, pentru a putea purta ochelari de soare normali, dar și pentru a nu avea grija ochelarilor în vacanță.

Lentilele de contact sunt poroase și, din această cauză, ele pot absorbi bacterii și chimicale ce se regăsesc în orice sursă de apă, atât în piscină sau mare, cât și în mediile considerate igienice cum ar fi în duș. Apar astfel infecții, iritații si alte potențiale probleme medicale. Chiar dacă piscinele sunt întreținute corect și nu “adăpostesc” la fel de multe micro-organisme cum am găsi într-un lac sau în mare, există totuși riscuri de infecție.

„Dacă vă îndreptați către piscină sau mare cu planuri de înot, lăsați-vă lentilele de contact acasă dacă nu aveți și ochelari de protecție pentru înot de tip „goggles“. Înotul cu lentile de contact poate duce la infectarea sau iritarea ochilor și chiar la afecțiuni mai grave (ulcer cornean, care pot duce ulterior la pierderea vederii”, susține doamna doctor Cristina Ciucă, medic specialist oftalmolog la optica Videt.

Pentru mai multe sfaturi despre cum purtăm lentilele de contact atunci când mergem la mare sau la piscină, dna. Doctor Cristina Ciucă oferă informațiile utile și necesare.

4. Le porți după ce expiră

După depășirea termenului de valabilitate stabilit de către producător, lentilele își pierd capacitatea de a transmite suficient oxigen către ochi. Folosirea în continuare a acestora este periculoasă pentru sănătatea ochilor atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Soluția care conține lentilele își schimbă proprietățile după trecerea de termenul de expirare și devine mai acidă sau mai alcalină, cu un pH instabil care poate provoca infecții.

Bacteriile, ciupercile și ameba pot provoca infecții grave ale ochilor care pot duce la orbire. Acest risc, oricât de mic ar fi, ar trebui să fie suficient pentru ca purtătorii de lentile să respecte data de expirare a lentilei de contact.

5. Le porți mai mult timp decât recomandă producătorul

Dacă lentilele de contact sunt purtate prea mult timp, ele pierd apa și reacționează atrăgând umiditatea din ochi, determinându-l să se usuce.

Diferit de sindromul ochilor uscați, ochii uscați în urma purtării lentilelor de contact apare deoarece stratul subțire de material al lentilelor de contact de pe retină limitează fluxul de oxigen către ochi. Fără un flux constant de oxigen, ochii se luptă să dezvolte lacrimi naturale.

Astfel, apare sindromul lentilelor strânse când dispozitivul pare a fi blocat pe cornee și nu se mișcă clipind. Acest lucru se întâmplă dacă lentilele sunt purtate prea mult timp. Problema poate fi ameliorată prin îmbunătățirea potrivirii lentilei împreună cu utilizarea soluțiilor speciale pentru igienă.

6. Păstrezi lentilele în condiții nepotrivite

Utilizarea apei de la robinet în procesul de curățare sau întreținere a lentilelor de contact este foarte periculos pentru sănătatea oculară. Apa de la robinet nu este sărată așa cum sunt lacrimile, astfel încât lentilele de contact tind să absoarbă apa și să se umfle.

Chiar dacă inițial lentila de contact nu va irita corneea, trebuie clarificat că apa potabilă nu este sterilă și conține microorganisme. În plus, nu trebuie să folosiți niciodată apă în locul soluției pentru stocarea lentilelor de contact.

O altă improvizație extrem de periculoasă este folosirea propriei salive. Cei care se gândesc că lichidul ocular seamănă cu saliva doar pentru că le aparțin se înșală teribil. Bacterile de la nivelul bucal sunt numeroase și contactul acestora cu lentilele de contact prezintă risc crescut în apariția infecțiilor. Dacă vă aflați într-o situație în care lentilele de contact vă deranjează, dar nu aveți acces la soluție și la o cutie pentru lentile de contact, doctorii recomandă să le aruncați.

7. Cumperi lentilele fără consult oftalmologic

În Uniunea Europeană, lentilele de contact sunt considerate dispozitive medicale din clasa IIB, ce prezintă un risc mediu spre mare când nu sunt folosite cu grijă. De aceea trebuie tratate la fel ca orice alt dispozitiv medical.

Consult oftalmologic este obligatoriu înainte de a folosi lentile de contact. Indiferent de motiv, medical sau estetic, este nevoie de recomandarea medicului pentru a purta lentile. Este necesar să se urmeze o rutină de îngrijire și purtare corectă și să se meargă regulat la control. Altfel, cresc șansele de a se dezvolta bacterii la nivelul ochiului, ceea ce duce la apariția problemelor de sănătate.

Cum știi că te confrunți cu ochi iritați sau infecții oculare?

Defectele lentilelor sau efectele asociate cu purtarea necorespunzătoare a acestora nu sunt întotdeauna ușor de observat. Printre simptomele cauzate de acestea se numără:

 • disconfort la nivelul ochilor
 • ochi roșii
 • vedere încețoșată
 • sensibilitate ridicată la lumină
 • senzația de mâncărime, usturime sau de ardere a ochilor
 • ochi umflați
 • durere
 • lăcrimare excesivă sau scurgeri ale ochilor

Ce complicații apar în urma purtării necorespunzătoare?

Problemele de sănătate cauzate de lentilele de contact netratate la timp pot duce la complicații grave. Chiar și infecțiile și inflamațiile minore pot fi dureroase. Printre cele mai frecvente afecțiuni se numără:

 • cheratita
 • conjunctivita
 • edem corneean
 • abraziuni corneene
 • ulcer cornean

Cum poți evita infecțiile oculare provocate de lentilele de contact?

Lentilele de contact prezintă riscuri doar atunci când nu sunt purtate, curățate, dezinfectate și păstrate conform recomandărilor. Ca parte din rutina zilnică de îngrijire și purtare pentru a menține sănătatea ochilor, specialiștii recomandă persoanelor care poartă lentile:

 • să se spele bine pe mâini și să le usuce înainte de a umbla cu lentilele
 • să nu doarmă cu lentilele decât dacă este la recomandarea unui medic
 • să curețe cu regulat și cu atenție lentilele de contact
 • să folosească doar produse de curățare și dezinfectare recomandate de medic
 • să nu refolosească soluția de curățare a lentilelor
 • să înlocuiască suportul pentru lentile la fiecare trei luni
 • să respecte întocmai programul de înlocuire a lentilelor prescris de medic
 • să meargă regulat la control oftalmologic
 • să nu folosească lentile când fac duș sau înoată
 • să nu folosească lentile al căror termen de valabilitate au expirat

Programeaza-ți consultația gratuită din Săptămâna Lentilelor de Contact: “Sănătatea lentilelor de contact începe cu tine”

Pentru a promova obiceiuri sănătoase de purtare și îngrijire a lentilelor de contact, echipa Videt.ro oferă consultații gratuite în cadrul săptămânilor “Sănătatea lentilelor de contact începe cu tine” care încep în august și se desfășoară până la finalul lunii septembrie.

Participanții vor primi informații și sfaturi despre:

 • pașii corecți de aplicare și întreținere a lentilelor de contact,
 • asistență în prescrierea sau adaptarea lentilelor, fie că sunt de corecție sau cosmetice.

Serviciile sunt efectuate de medicul oftalmolog Videt pentru a stabili necesitatea corecției optice și prescrierea lentilelor potrivite.

Consultul oftalmologic constă în:

 • evaluarea acuității vizuale
 • autorefractometrie computerizata (determinarea dioptriilor)
 • keratometrie (depistarea afecțiunilor corneene, dacă este cazul)

Pacienții vor primi gratuit un set de lentile de contact de probă pentru a testa cum se simt cu acestea, precum și indicații de folosire și îngrijire. Programarea unei consultații gratuite pentru acomodarea și purtarea sănătoasă a lentilelor de contact se face prin înscriere pe site și continuă din august până la sfârșitul lunii septembrie.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.