În România, un îngrijitor la domiciliu răspunde de 68 de bătrâni

1

Primele 84 de femei din București-Ilfov, dintr-un total de 437 vizat la nivel national de proiect, încep cursurile de îngrijiri persoane vârstnice la domiciliu prin „Şcoala de antreprenoriat pentru femei cu iniţiative responsabile” (S.A.F.I.R.). Proiectul, implementat de Asociatia React, oferă șansa formării profesionale și a obținerii unui loc de muncă femeilor vulnerabile social.

Inițiativa răspunde unei nevoi crescânde de specialiști în domeniul îngrijirilor la domiciliu corelată cu tendința de îmbătrânire a populației, resimțită atât la nivel național, cât și la nivel global. ONU estimează că numărul celor cu vârsta de peste 60 de ani se va dubla până în anul 2050 (World Population Prospects: The 2012 Revision). Odată cu îmbătrânirea populației și creșterea duratei de viață, tot mai mulți pensionari apelează la servicii de asistență socială, fiind nevoie de un număr tot mai ridicat de îngrijitori la domiciliu.

Ultimul recensământ din 2011 situează fenomenul de îmbătrânire a populației la nivel național ca fiind una dintre cele mai importante concluzii ale studiului demografic. Conform Eurostat (Projected old-age dependency ratio), România va ajunge în 2060 pe locul doi în topul țărilor cu populația cea mai îmbătrânită. Astfel, în 2060, 64,77% dintre români vor avea vârste de 65 de ani și peste.

Un ingrijitor la domiciliu raspunde de 68 de batrani - grafic

În primul trimestrul al anului 2014, numărul pensionarilor din România însuma peste 5.300.000 de persoane. Dintre aceștia, conform Institutului Național de Statistică, peste 1.400.000 de români au vârsta peste 75 de ani dintre care se apreciază că 1.000.000 au nevoie de îngrijiri la domiciliu și atenție sporită.  Cu toate acestea, conform studiului Băncii Mondiale din iunie 2014 (Viață lungă, activă și în forță), numărul de specialiști în domeniu nu se ridică la mai mult de 14.600 de persoane.

„S.A.F.I.R. vine ca un răspuns natural la tendința de îmbătrânire populației. Acest proces este o realitate care nu poate fi neglijată, iar vârstnicii au dreptul de a beneficia de îngrijire corespunzătoare. Ceea ce facem noi e să aducem la un numitor comun femeile aflate în căutarea unei specializări și a unui loc de muncă și o nevoie aflată în continuă creștere, cea de specialiști în domeniul îngrijirilor la domiciliu. Prin intermediul S.A.F.I.R., numărul îngrijitorilor la domiciliu va crește cu 3%.” declară Anca Ștefan, Manager de proiect.

Cursurile de calificare au început în București – Ilfov și vor debuta în perioada următoare în celelălte două regiuni vizate de proiect, Centru și Sud Vest Oltenia. Femeile aflate în cautarea unui loc de muncă, cu domiciliul în mediul urban, din județele Alba, Brașov, București, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Mures, Olt, Sibiu și Vâlcea, se pot înscrie în proiect până la completarea celor 437 de locuri disponibile.

Formarea profesională va include atât noțiuni teoretice, cât și activități practice și oferă o specializare de actualitate pe piața muncii. Diplomele obținute sunt recunoscute de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. De asemenea, cursantele vor acumula și noțiuni concrete de utilizare a calculatorului și a internetului, cunoștințe esențiale pentru integrarea pe piața muncii. Femeile interesate să dezvolte o afacere în domeniu vor avea oportunitatea să urmeze suplimentar cursuri gratuite și acreditate de competențe antreprenoriale.

Numele oficial la proiectului S.A.F.I.R. este Femeia de astăzi pentru societatea de mâine” și este un proiect cofinanțat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 -2013, Investește în oameni!

***

Despre Asociația React: Asociația React este o organizație neguvernamentală, creată în 2006 pentru a veni în sprijinul actorilor societății civile prin proiecte ample, durabile, cu impact în comunitățile vizate. Organizația activează în patru domenii: sănătate publică, educație, dezvoltare comunitară și economie socială, are 5 sucursale în care lucrează mai mult de 50 de angajați și peste 200 de voluntari. Până în prezent, Asociația React a obţinut 13 premii de excelență – naționale și internaționale și a contribuit la salvarea a mai mult de 150.000 de vieți omeneşti. www.asociatiareact.ro .

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Un comentariu

  1. avatar
    GHEORGHE LUCIA on

    AM FINALIZAT CURSURILE SI DORESC SA FIU CONTACTATA PENTRU A AFLA DATE DESPRE ANGAJARE IN TARA SI MAI ALES IN STRAINATATE 0725084348 URGENT

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.