Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

În bibliotecile locale din România, fermierii accesează online oportunităţi de finanţare

0

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și programul Biblionet în România anunță semnarea unui protocol de colaborare ce își propune sprijinirea fermierilor români în accesarea electronică a informațiilor ce țin de măsuri de sprijin financiar.

Bibliotecile publice modernizate prin programul Biblionet oferă acces la mijloace de tehnologia informației și comunicării conectând milioane de români, chiar și din comunitățile izolate din mediul rural, la informații utile, servicii de e-guvernare și oportunități educaționale, sociale sau economice.

Un prim acord de colaborare între cele doua părți a fost semnat în ianuarie 2011 și a constat în extinderea serviciilor oferite de bibliotecile publice în cadrul comunităților lor. Astfel, fermierii au putut completa online, în mod rapid și eficient, cererile de subvenții agricole gestionate de APIA în spațiul bibliotecilor publice din proximitate fără a mai fi necesară deplasarea pe distanțe mai mari.

Pe parcursul anului 2011, peste  17.000 de fermieri au completat online cererile pentru subvențiile agricole în bibliotecile publice ceea ce a rezultat în atragerea de 20 de milioane de Euro pentru comunitățile din România.

In medie, fermierii au economisit 2 zile completând cererile online la biblioteca publică, adică un rezultat de 34.000 de zile în toata țara și o economie totală a costurilor de transport de aproximativ 150.000 de euro la nivelul țării.

Parteneriatul semnat pe 14 decembrie consolidează un cadru instituțional pentru acțiuni viitoare împreună ce vizează accesul tot mai larg al solicitanților de fonduri nerambursabile la nivel național la mijloacele tehnologiei moderne pentru a beneficia de măsurile de sprijin financiar derulate de APIA.

În 2012, Biblionet împreună cu APIA vor organiza sesiuni de instruire și informare pentru bibliotecari, în toate centrele de formare Biblionet din cele 41 de biblioteci județene. În acest fel, bibliotecarii vor fi instruiți de către experții APIA pentru a oferi cetățenilor informațiile necesare completării cererilor pentru subvenții.

„În 2011, tot mai mulți fermieri au completat electronic Declarația de suparafață în spațiul bibliotecilor din programul Biblionet. Avantajul aplicației IPA online este că poate fi folosită oriunde există un computer conectat la internet. Parteneriatul cu programul Biblionet reprezintă o pârghie prin care putem extinde serviciile pentru fermieri într-un mod și mai eficient, ținând cont de infrastructura bibliotecilor publice.” a declarat Florin Marius Faur, director general APIA.

“Biblioteca publică, în special în zonele rurale, este de cele mai multe ori unicul centru de acces la calculatoare și internet pentru comunităţile respective. Tot mai multe servicii ale administrației publice devin disponibile online iar cetățenii le pot accesa în bibliotecă în mod rapid și eficient.  Prin parteneriatul dintre autorităţi şi bibliotecile publice pentru informarea cetățenilor, vieţile multor persoane vor fi influenţate pozitiv”. a declarat Paul-Andre Baran, Directorul Programului Biblionet în România.

Recent, în numeroase biblioteci publice din țară, în colaborare cu primăria, oamenii au putut completa cererile pentru ajutoare la încălzire.

—————

Biblionet este o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani și își propune facilitarea accesului la informație prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

Până în februarie 2012, programul Biblionet va include peste 1500 de biblioteci locale, dotate cu 6.460 de calculatoare și echipamente aferente, iar aproape 2.175 de bibliotecari vor fi parcurs cursurile de formare.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.